Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Talianska premiérka odmietla odsúdiť fašistické pozdravy, ale podporuje NATO… a to je to hlavné

www.slovanskenoviny.sk/rss Ak sa má veriť časti západnej tlače, Giorgia Meloniová , ktorá je predsedníčkou talianskej vlády od októbra 2022, je nejakým vyvrheľom v rámci západných mocenských štruktúr – možno tŕňom v oku euroatlantických vysokých predstaviteľov. Nemusí to tak byť. Meloniová sama nie je celkom fašistka, ale jej strana určite toleruje neofašizmus a niektorí jej členovia verejne […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ak sa má veriť časti západnej tlače, Giorgia Meloniová , ktorá je predsedníčkou talianskej vlády od októbra 2022, je nejakým vyvrheľom v rámci západných mocenských štruktúr – možno tŕňom v oku euroatlantických vysokých predstaviteľov. Nemusí to tak byť.

Meloniová sama nie je celkom fašistka, ale jej strana určite toleruje neofašizmus a niektorí jej členovia verejne priniesli späť rímsky pozdrav , ako to bolo vidieť pri pamätníku v Ríme v januári.

Skutočnosť, že sa po takomto škandále politicky neizolovala, je celkom pozoruhodná. Sama je bývalou členkou Frontu mládeže, skupiny, ktorej pôvod možno vystopovať až k talianskemu neofašizmu – napriek týmto krajne pravicovým spojeniam (minulosti a súčasnosti) Meloniová odsúdila fašizmus a možno by sa dala považovať za ďalší príklad tej širokej kategórie, ktorou je európsky populizmus.

Talianske súdy rozhodli, že rímsky pozdrav je trestný len vtedy, keď predstavuje riziko pre verejný poriadok, čo dáva veľký priestor na interpretáciu. V stredu sa každopádne generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg stretol s Meloniovou a ocenil taliansku premiérku za príspevky krajiny do Atlantickej aliancie – Taliansko sa pravidelne zúčastňuje námornej operácie NATO a Baltic Air Policing.

Na rozdiel od iných „populistických“ vodcov v Európe bola Meloniová vždy zanieteným podporovateľom Aliancie. V júli 2023 využila tému prisťahovalectva spoza Stredozemného mora, aby naliehala na amerického prezidenta Joea Bidena, aby posilnil úlohu NATO v Afrike . Vo februári podpísali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Meloniová bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.

Nič z toho neprekvapuje. V októbri 2022 vtedy nová premiérka vydala vyhlásenie, v ktorom toto uviedla:

„Taliansko so vztýčenou hlavou je súčasťou Európy a atlantickej aliancie. Kto nesúhlasí s týmto základným kameňom, nemôže byť súčasťou vlády za cenu toho, že vládu nebude mať.“

Jej vyjadrenia boli namierené proti strane Forza Italia a bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu, ktorý zomrel v júni 2023. V tom čase unikli niektoré Berlusconiho pro-Putinove vyjadrenia, a to bol celkom škandál, ktorý podnietil Meloniovú, aby pohrozila blokovaním rokovania o zostavení novej vlády.

“Mám v úmysle viesť vládu s jasnou a jednoznačnou líniou zahraničnej politiky,” uviedla.

Toto posolstvo bolo náležite zaznamenané a strana Forza Italia sa dištancovala od svojho zakladateľa Silvia Berlusconiho , ktorý potom zhodou okolností všetkým veci uľahčil tým, že budúci rok zomrel (na leukémiu).

Talianska tlač informovala, že Meloniová zvažuje vymenovanie Antonia Tajaniho (národného koordinátora Forza Italia) za ministra zahraničných vecí v roku 2022, ale po spomínanom Berlusconiho škandále o tom pochybuje. Tajani bol nakoniec vymenovaný a dnes je Meloniovej zástupcom (hovorovo známym ako vicepremiér) spolu s Matteom Salvinim.

Porovnanie Meloniovej s Le Penovou

Bolo by zaujímavé porovnať Meloniovú s Marine Le Penovou (porazená francúzska prezidentská kandidátka v roku 2022). Tá prisľúbila stiahnutie Paríža z NATO s tvrdením, že aliancia „udržiava anachronickú a agresívnu logiku bloku studenej vojny“.

Le Penová bola porazená a Meloniová vyhrala.

Napísal som o tom, ako neo-Mccarthyistická vlna v Európe prenasleduje disidentských vodcov a politické strany, fenomén, ktorý som nazval „ majdanizácia “ Európy: zahŕňa zákaz sovietskych a ruských vlajok v Deň víťazstva , kriminalizáciu propalestínskych protestov. a, samozrejme, prenasledovanie alebo dokonca zákaz „proruských“ politických strán neo-mccarthyistickým spôsobom, ako to vidíme vo Francúzsku, Poľsku a samotnej Ukrajine, ktorá doteraz zakázala najmenej 11 politických strán .

Takéto prenasledovanie „populizmu“ môže byť dosť selektívne – cieľom sú strany ako AfD a lídri ako Le Penová, kým Meloniová vôbec nie a poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) v skutočnosti nie. Nie je ťažké zistiť, aké sú kritériá.

Veľká časť rastúcej populárnej európskej opozície voči ďalšej podpore Ukrajiny nemá nič spoločné s tým, že je „proruská“ alebo „pro-Putinovská“, a skôr má veľa spoločného s nákladmi a rizikami zapojenia krajiny do takéhoto konfliktu.

Ako som už napísal , s nevyhrateľnou vojnou, ktorá prenasleduje kontinent a rastúcimi cenami energií, by sa malo očakávať, že európsky „populizmus“ a krajná pravica budú získavať čoraz väčší politický vplyv: tieto hnutia čoraz viac využívajú rastúce ľudové sťažnosti voči NATO a so samotným blokom Európskej únie.

Žiaľ, opozícia voči Atlantickej aliancii vedenej USA a samovražedná energetická a ekonomická politika boli v Európe do značnej miery marginalizované , až sa takmer stali monopolom takzvaného extrémistického diskurzu. Toľko k „ strategickej autonómii “.

Späť k Meloniovej, jej vyjadrenia k naliehavej sociálnej otázke migrácie naznačujú hlbokú nejednotu v rámci európskeho establishmentu – v septembri minulého roka talianska premiérka povedala, že hlavnou úlohou európskych hláv štátov by malo byť zabrániť migrantom vstúpiť na kontinent.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zároveň zdôraznila potrebu demokratizácie prístupu potenciálnych migrantov k (legálnym) migračným kanálom v rámci bloku. Ale aj v tejto téme Meloniová sklamala voličov proti migrácii, keďže Taliansko v súčasnosti zaznamenáva najväčší (nelegálny) tok migrantov, čo je fenomén, ktorý podnecuje xenofóbiu, kultúrne šoky a frustráciu medzi pracujúcimi Talianmi.

Pravdou je, že európske hospodárstvo sa vo veľkej miere spolieha na lacnejšiu pracovnú silu migrantov a rétorické body sa nemusia nevyhnutne zhmotniť do konkrétnych politík.

To všetko ukazuje hranice európskeho takzvaného „populizmu“. Navyše, aby som to zhrnul, fašisticky orientovaní a krajne pravicoví vodcovia a koalície (aj s verejnými fašistickými pozdravmi a pod.) sú v rámci európskych mocenských štruktúr vítané – pokiaľ zostanú lojálni k NATO.

Rovnakým spôsobom sa očividne ozbrojený neonacizmus bežne bieli aj na samotnej Ukrajine.

Uriel Araujo

O autorovi: Uriel Araujo je výskumník so zameraním na medzinárodné a etnické konflikty. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

skspravy.sk

Príspevok Talianska premiérka odmietla odsúdiť fašistické pozdravy, ale podporuje NATO… a to je to hlavné je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie