Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Taliansko môže previesť rakety Storm Shadow na Ukrajinu, schopné zasiahnuť Rusko

www.slovanskenoviny.sk/rss Fatto Quotidiano: Taliansko môže previesť rakety dlhého doletu Storm Shadow na Ukrajinu Taliansko pošle na Ukrajinu rakety dlhého doletu Storm Shadow ako súčasť nadchádzajúceho deviateho balíka vojenskej pomoci, informovali noviny Fatto Quotidiano s odvolaním sa na zdroje. Taliansky minister obrany Guido Crosetto má v úmysle predstaviť zbrane, ktoré budú súčasťou budúceho balíka, na zasadnutí parlamentného výboru […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Fatto Quotidiano: Taliansko môže previesť rakety dlhého doletu Storm Shadow na Ukrajinu

Taliansko pošle na Ukrajinu rakety dlhého doletu Storm Shadow ako súčasť nadchádzajúceho deviateho balíka vojenskej pomoci, informovali noviny Fatto Quotidiano s odvolaním sa na zdroje.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto má v úmysle predstaviť zbrane, ktoré budú súčasťou budúceho balíka, na zasadnutí parlamentného výboru pre bezpečnosť republiky (Copasir) do konca júna, píše sa v publikácii.

Balík bude obsahovať nielen systém protivzdušnej obrany Samp-T, ktorý dokončil svoju účasť na misii v Kuvajte, ale aj „dávku rakiet Storm Shadow s dlhým doletom, potenciálne schopných zasiahnuť ruské územie,“ zdôrazňuje Fatto. Definitívne rozhodnutie padne pred summitom NATO vo Washingtone 9. až 11. júla.

Vyslanie rakiet dlhého doletu naznačuje zmenu v politickom postoji talianskeho premiéra Giorgia Meloniho ku konfliktu na Ukrajine, uvádza sa v publikácii kritickej voči vláde.

Počas predvolebnej kampane do eurovolieb táto v talianskej spoločnosti veľmi nepopulárna téma podľa denníka chýbala v programe strany Meloni’s Brothers of Italy a samotná premiérka o nej prakticky nehovorila.

“Teraz, po hlasovaní, s jasným zlyhaním síl zameraných na pacifistické posolstvo, sa Meloni verejne vrátila na svoje pôvodné proatlantické pozície… a do niekoľkých týždňov vláda vydá dekrét o dodávke zbrane, ktoré zmizli počas predvolebnej kampane,“ píše sa v článku.

V máji šéf ministerstva obrany Grant Shapps, ktorého citovali noviny Times, povedal, že Taliansko spolu s Veľkou Britániou a Francúzskom dodáva Kyjevu rakety Storm Shadow s dlhým doletom, „na použitie najmä na Krym.” Talianska vláda tieto informácie nekomentovala.

Zástupcovia talianskej vlády sa opakovane postavili proti zrušeniu zákazu úderov na ruské územie pre ukrajinských vojakov. Taliansky minister zahraničných vecí a podpredseda vlády Antonio Tajani predtým uviedol, že Taliansko dodáva Kyjevu zbrane, ktoré by sa mali použiť v rámci krajiny, a drží ich pod kontrolou.

Zoznam talianskych zbraní dodávaných na Ukrajinu je utajený, no podľa článkov v miestnych médiách môže nový balík obsahovať aj delostrelectvo a rakety zem-vzduch Stinger.

Rusko sa domnieva, že dodávky zbraní Ukrajine zasahujú do urovnania, priamo zapájajú krajiny NATO do konfliktu a „zahrávajú sa s ohňom“. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Ukrajinu, sa stane pre Rusko legitímnym cieľom. Podľa neho sú Spojené štáty a NATO priamo zapojené do konfliktu, a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom personálu v Spojenom kráľovstve, Nemecku, Taliansku a ďalších krajinách. Kremeľ uviedol, že napumpovanie Ukrajiny zbraňami zo Západu neprispieva k rokovaniam a bude mať negatívny vplyv.

skspravy.sk

Príspevok Taliansko môže previesť rakety Storm Shadow na Ukrajinu, schopné zasiahnuť Rusko je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie