Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Taliban sprísňuje zákon proti ženám v Afganistane. Nové predpisy zakazujú ženám čo i len spievať

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/eyetravelphotos). Taliban, ktorý vládne v Afganistane, zavádza čoraz prísnejšie nariadenia do každodenného života, ktoré výrazne obmedzujú práva žien. Nové zákony, ktoré schválil najvyšší vodca Hibatullah Akhundzada, boli oznámené v stredu, uvádza CNN. Týkajú sa holenia, spievania a správanie sa v MHD či na oslavách. Nové nariadenia obmedzujú práva žien […]
Menej ako 1 min. min.

26.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/eyetravelphotos).

Taliban, ktorý vládne v Afganistane, zavádza čoraz prísnejšie nariadenia do každodenného života, ktoré výrazne obmedzujú práva žien. Nové zákony, ktoré schválil najvyšší vodca Hibatullah Akhundzada, boli oznámené v stredu, uvádza CNN. Týkajú sa holenia, spievania a správanie sa v MHD či na oslavách.

Nové nariadenia obmedzujú práva žien na verejných miestach.
Foto: shuttertock/eyetravelphotos

Článok 13 zasahuje ženy

Najkontroverznejšie ustanovenie, článok 13, vyžaduje, aby si ženy na verejných miestach zahaľovali celé telo. Zakrytie tváre je nevyhnutné, aby ste sa „vyhli pokušeniu a pokúšaniu druhých“. Dámske oblečenie nemôže byť tenké, úzke ani krátke, musí zakrývať doslova všetko.

Spev a recitácia sú zakázané

Ženský hlas je považovaný za intímny, preto nové zákony zakazujú ženám spievať, recitovať alebo čítať nahlas na verejných miestach. Ženy majú tiež zakázané pozerať sa na mužov, s ktorými nie sú príbuzné alebo nie sú za nich vydaté.

Hovorca ministerstva Maulvi Abdul Ghafar Farooq uviedol, že cieľom nových nariadení je „podpora cnosti a odstránenie neresti“.

Medzinárodné reakcie

Podľa správy OSN z minulého mesiaca vláda Talibanu vydávaním takýchto ediktov prispieva k atmosfére strachu a zastrašovania medzi Afgancami.

„Vzhľadom na množstvo problémov opísaných v správe je pozícia vyjadrená de facto úradmi, že tento dohľad sa zintenzívni a rozšíri, vážne znepokojujúca pre všetkých Afgancov, najmä ženy a dievčatá“

– hovorí Fiona Frazer, vedúca oddelenia pre ľudské práva misie OSN v Afganistane.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Masívny protest po znásilnení a vraždy lekárky v Indii. Nemocnice neprijímajú pacientov

Kontroverzný zákon vyvolal v Iraku protesty. „Legalizuje znásilňovanie detí“

The post Taliban sprísňuje zákon proti ženám v Afganistane. Nové predpisy zakazujú ženám čo i len spievať appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie