Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Taraba dal na stôl stovky miliónov, ktoré mali tiecť do Steelky. Záujem je veľký, termín šibeničný

Takmer presne pred rokom predstúpili pred médiá vtedajšia podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková a šéf rezortu životného prostredia Milan Chrenko. Prišli vtedy s mimoriadne dobrými správami pre náš priemysel. Z plánu obnovy sa podarilo presmerovať celkovo 317 miliónov eur trom veľkým znečisťovateľom: výrobcovi cementu Danucem, tehelni Wienerberger a oceliarni U. S. Steel.  Košická entita z celkového […]
Menej ako 1 min. min.

Takmer presne pred rokom predstúpili pred médiá vtedajšia podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková a šéf rezortu životného prostredia Milan Chrenko. Prišli vtedy s mimoriadne dobrými správami pre náš priemysel. Z plánu obnovy sa podarilo presmerovať celkovo 317 miliónov eur trom veľkým znečisťovateľom: výrobcovi cementu Danucem, tehelni Wienerberger a oceliarni U. S. Steel. 

Košická entita z celkového balíka zhltla až 300 miliónov eur. Obdobný scenár nastal o tri mesiace neskôr v prípade Modernizačného fondu. Ten opäť ovládla Steelka. Zo 470 miliónov eur jej bolo odklepnutých ďalších 300. 

Nemci dekarbonizujú vo veľkom. Uhlíka sa potrebujeme zbaviť aj na Slovensku, inak na to doplatíme

Výsledkom mala byť investícia za približne 1,7 miliardy do elektrických pecí, ktoré mali vo výrobe výrazne zraziť emisie a pomôcť tak fabrike prežiť v budúcich rokoch. 

Dnes už vieme, že celé úsilie bolo zbytočné. Rozhodnutie o investícii sa zastavilo pre stále nedokončenú akvizíciu celého koncernu japonským gigantom Nippon Steel a huta o tieto peniaze prišla.

Otázkou za stovky miliónov eur preto bolo, čo bude s peniazmi ďalej. Odpoveď prinieslo piatkové oznámenie o novej výzve za 340 miliónov eur.

„Tieto podmienky vyrokovala s Európskou komisiou bývalá vláda. Mojou úlohou je urobiť všetko pre to, aby tieto peniaze neprepadli, ale aby pomohli slovenskému priemyslu zlepšiť svoju konkurencieschopnosť,“ uviedol súčasný šéf rezortu životného prostredia Tomáš Taraba minulý piatok.

Záujem o tieto peniaze javí podľa informácií HN viacero fabrík. Všetci sa však pýtajú: dá sa to vôbec stihnúť?

Záujem prejavilo viacero top fabrík

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie