Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Taraba nepodporuje nariadenie o obnove prírody

Slovensko podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu patrí medzi najpríkladnejšie štáty, pokiaľ ide o plochu ochrany prírody. Ministri pre životné prostredie krajín EÚ v pondelok v Bruseli prijali revíziu nariadenia o preprave odpadu a rokovali aj o zákone o obnove prírody. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spolu s rumunským a fínskym kolegom […]
Menej ako 1 min. min.

Slovensko podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu patrí medzi najpríkladnejšie štáty, pokiaľ ide o plochu ochrany prírody.

Ministri pre životné prostredie krajín EÚ v pondelok v Bruseli prijali revíziu nariadenia o preprave odpadu a rokovali aj o zákone o obnove prírody. Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spolu s rumunským a fínskym kolegom vyzval na potrebu riešiť otázku medveďov ohrozujúcich ľudí, informuje spravodajca TASR.

Taraba potvrdil, že ministri nehlasovali o zákone o obnove prírody, lebo by to neprešlo. Proti zákonu sa predtým vyslovili Taliansko, Holandsko a Švédsko a pridalo sa aj Maďarsko.

„Ak by nebola dostatočná blokačná menšina, tak aj Slovensko by sa k nim pridalo,“ povedal Taraba. Tvrdí, že Slovensko nevidí dôvod prijať zákon, ktorý vytvára právnu neistotu a možnosť žalovať členské štáty.

Spresnil, že Slovensko patrí medzi najpríkladnejšie štáty, pokiaľ ide o plochu ochrany prírody. Podľa jeho slov ide asi o 27 percent územia a dodal, že ak iné štáty chcú zvyšovať tieto plochy, nech tak robia, ale Slovensko chce konať podľa princípu subsidiarity.

„Naša pozícia je zatiaľ taká, že to nepodporujeme,“ odkázal.

Prečo potrebujeme európsky zákon o obnove prírody

Odporcovia zákona o obnove prírody argumentujú tým, že teraz nie je vhodný čas hnať sa za ekologickými cieľmi, pretože sa najprv musíme vysporiadať so závažnejšími problémami. Príroda ani zmena klímy sa ale nezastavia a nepočkajú, píše v komentári MICHAELA KOŽMÍNOVÁ.

Český minister Petr Hladík pre novinárov pozíciu krajín, ktoré tento zákon odmietajú, označil ako zahanbujúcu a vyjadril nádej, že sa v najbližších týždňoch nájde potrebná dohoda.

Taraba podporil nariadenia o preprave odpadu a nakladanie s textilným odpadom. Podľa neho tvorí podstatnú časť odpadového hospodárstva, a preto Slovensko súhlasí s kompromisným návrhom, ktorý má niekoľko zmien voči textu odsúhlaseného Európskym parlamentom.

Cieľom revidovaného nariadenia je znížiť prepravu problematického odpadu mimo EÚ, aktualizovať postupy prepravy podľa cieľov obehového hospodárstva a klimatickej neutrality, využívať elektronické podávanie správ a výmenu informácií a zlepšiť presadzovanie a riešiť nezákonné zásielky odpadu.

Taraba v Bruseli s českým rezortným kolegom pripomenuli potrebu obnoviť lokality poznačené ťažbou uhlia, na Slovensku je to napríklad Trenčiansky kraj. Po roku 2027 zatiaľ nie sú vyčlenené fondy na ich revitalizáciu. Dodal, že ostatné členské štáty túto iniciatívu prijali pozitívne.

Miko o nariadení pre obnovu prírody: Cieľom nie je bezzásah ani rozširovanie chránených území

Európske inštitúcie sa v novembri dohodli na kompromisnej podobe Nariadenia EÚ pre obnovu prírody. „Jeho cieľom je vrátiť prírodu tam, kde sme ju zničili,“ vysvetľuje poradca českého životného prostredia Ladislav Miko.

Ochrana medveďa je podľa Tarabu hanebná

Slovenský minister upozornil aj na problémy s medveďmi. Spresnil, že išlo o iniciatívu spolu s Fínskom a Rumunskom, aby boli medvede preklasifikované z najprísnejšej kategórie do menej prísnej, aby ich bolo možné „plošne riešiť“. Podľa jeho slov iniciatívu podporili aj Taliansko, Bulharsko, Maďarsko a Slovinsko.

„Je to realita. Medvede zmenili správanie, neboja sa ľudí, chodia do miest, napádajú na dennej báze našich občanov. Vyjadril som požiadavku, aby EÚ zohľadnila, že sú štáty, a medzi ne Slovensko patrí, ktoré majú problém s medveďmi,“ opísal situáciu. Zdôraznil, že medvede na uliciach slovenských miest ohrozujú deti chodiace do školy, ich matky a ľudí na ceste domov z práce.

Kriticky vníma, že dnešná regulácia „hanebne“ povoľuje odstrel iba problémových medveďov, agresívnych voči ľuďom. Kritizoval aj postoj mimovládnych organizácií hovoriacich o ochrane.

Taraba zdôraznil, že populáciu medveďa v EÚ má len 16 štátov a je nepochopiteľné, že štáty, ktoré nemajú žiadnu populáciu medveďa hnedého, blokujú zmeny pre tie štáty, v ktorých medvede útočia na životy ľudí.

Ak odmietate preklasifikovať ochranu medveďa na celoeurópskej úrovni, tak dajte aspoň výnimku Slovensku, Rumunsku a Fínsku, aby si problém regulovali individuálne podľa vlastných potrieb občanov,“ uviedol Taraba v Bruseli.

Napriek tomu, že iniciatívu podporili okrem predkladateľov aj ďalšie štáty, ako Taliansko, Maďarsko, Bulharsko či Slovinsko, EÚ sa rozhodla iniciatívu ďalej analyzovať a s rozhodnutím prísť až v roku 2026. 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie