Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Táto krajina umiera. Prezident vyhlásil demografický „mimoriadny stav“. Je to hrozné

25.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gints Ivuskans). Juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol vyhlásil kvôli drasticky nízkej pôrodnosti „stav núdze“. Varoval, že pokles populácie vyvoláva obavy o „samotné prežitie Južnej Kórey“. Predstavil aj riešenia na zlepšenie demografickej situácie v krajine. Južná Kórea. Prezident Yoon Suk-yeol sa obáva o ich prežitie.Foto: shutterstock/Gints Ivuskans V prvom štvrťroku 2024 […]
Menej ako 1 min. min.

25.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gints Ivuskans).

Juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol vyhlásil kvôli drasticky nízkej pôrodnosti „stav núdze“. Varoval, že pokles populácie vyvoláva obavy o „samotné prežitie Južnej Kórey“. Predstavil aj riešenia na zlepšenie demografickej situácie v krajine.

Južná Kórea. Prezident Yoon Suk-yeol sa obáva o ich prežitie.
Foto: shutterstock/Gints Ivuskans

V prvom štvrťroku 2024 dosiahla plodnosť v Južnej Kórei rekordné minimum 0,76. Tento ukazovateľ medzitým podľa prognóz tento rok klesne na ďalšiu najnižšiu úroveň 0,68 (pre udržanie populácie by mal byť ukazovateľ aspoň 2,1). Prezident Yoon Suk-yeol preto vyhlásil „stav núdze“.

Južná Kórea. Prezident Yoon Suk-yeol sa obáva o ich prežitie

„Populačná kríza spôsobená extrémne nízkou pôrodnosťou je najdôležitejším a kritickým problémom pre Južnú Kóreu“

– povedal prezident Južnej Kórey, citovaný denníkom Korea Herald.

Poznamenal, že rýchly pokles populácie sa teraz stal problémom, ktorý „spôsobuje obavy o samotné prežitie Južnej Kórey“.

Yoon Suk-yeol oznámil zriadenie oddelenia populačnej stratégie. Šéf nového ministerstva bude dohliadať na rozvoj národných stratégií v populačných otázkach a širšej sociálnej politike – vzdelávania, práce a sociálnej starostlivosti – na riešenie nízkej pôrodnosti.

Juhokórejský prezident vysvetlil, že vláda prehodnotila predchádzajúce opatrenia na zvýšenie pôrodnosti v krajine, no tie sa napriek značným investíciám ukázali ako neúčinné.

Yoon Suk-yeol predstavil koncepty na zlepšenie pôrodnosti. Prvý predpokladá, okrem iného, zavedenie dvoch týždňov rodičovskej dovolenky v núdzových situáciách, napríklad v prípade choroby dieťaťa, predĺženie otcovskej dovolenky z 10 na 20 dní a zvýšenie hornej hranice pre platenie rodičovskej dovolenky počas prvých troch mesiacov na 2,5 milióna wonov (približne 1680 EUR).

Juhokórejský prezident tiež prisľúbil, že počas svojho funkčného obdobia postupne zavedie verejný systém starostlivosti o deti do 11 rokov, bezplatné vzdelávanie a starostlivosť o deti vo veku 3 až 5 rokov a zvýši dostupnosť verejných a súkromných opatrovateľov. Vláda chce tiež vytvárať nové byty šité na mieru mladomanželom a rodinám s novorodencami či viacerými deťmi. Zasadnutia o „mimoriadnom stave“ má zvolávať každý mesiac komisia obyvateľstva.

Demografická kríza v Južnej Kórei. Desivé predpovede

V súčasnosti žije v Južnej Kórei približne 51 miliónov ľudí. Táto krajina má najnižšiu pôrodnosť na svete. „Odhaduje sa, že do roku 2100 sa počet obyvateľov tejto krajiny zníži na polovicu,“ informuje BBC.

Podľa prognóz sa o 50 rokov zníži počet ľudí v produktívnom veku o polovicu, počet ľudí s nárokom na povinnú vojenskú službu sa zníži o 58 % a takmer polovica obyvateľov bude mať viac ako 65 rokov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už žiadne platenie v hotovosti. Čoskoro začnú platiť nízke limity

Táto obľúbená príchuť lupienkov čoskoro zmizne z obchodov. EÚ rozhodla o zákaze predaja

The post Táto krajina umiera. Prezident vyhlásil demografický „mimoriadny stav“. Je to hrozné appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie