Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Táto kvetina odoženie slimáky, roztočce a kliešte a navyše ozdobí vašu záhradu. Neodkladajte výsadbu

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kit Leong). Trávy a trvalky sú najčastejšie používané rastliny na vytvorenie záhradného priestoru. Predtým, ako sa rozhodnete vysadiť konkrétne druhy, sa však uistite, že ste si vybrali správne. Niektorí zástupcovia druhov majú naozaj čo ponúknuť. Monarda podvojná ´BEE®LIEVE´ vytvára množstvo prekrásnych bledoružových zvinutých púčikov, ktoré sa postupne otvárajú do strapatých […]
Menej ako 1 min. min.

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kit Leong).

Trávy a trvalky sú najčastejšie používané rastliny na vytvorenie záhradného priestoru. Predtým, ako sa rozhodnete vysadiť konkrétne druhy, sa však uistite, že ste si vybrali správne. Niektorí zástupcovia druhov majú naozaj čo ponúknuť.

Monarda podvojná ´BEE®LIEVE´ vytvára množstvo prekrásnych bledoružových zvinutých púčikov, ktoré sa postupne otvárajú do strapatých kvetov s výrazným hnedým stredom.
Foto: shutterstock/Kit Leong

Leto je časom na hľadanie prírodných riešení v boji proti škodcom, ktorí napádajú vaše plodiny. Často musíte bojovať aj o svoje zdravie a chrániť sa pred hmyzom a kliešťami. Našťastie matka príroda prišla s ďalším skvelým riešením, ktoré je v oboch uvedených prípadoch receptom. Akoby to nestačilo, výhody monardy sa tým nekončia. Pozrite sa, ako môžete tento jedinečný kvet využiť naplno.

Kvetina monarda má množstvo výhod. Oplatí sa ju vysadiť vo vašej záhrade

Monarda pochádza zo Severnej Ameriky a existuje v niekoľkých odrodách, ktoré sa líšia farbou, ako aj schopnosťou rastu. Najväčšie druhy môžu dosiahnuť výšku až 1,5 metra. Vo svojom prirodzenom prostredí rastie divoko na prériách a na poliach. U nás však vykazujú vysoké nároky na vodu. Ich pôda musí byť neustále vlhká.

Listy sú pokryté chĺpkami a na samom konci stonky sú krásne rozprestreté kvety, ktoré vydávajú príjemnú citrusovú vôňu. Vďaka tomu budete záhradu ochotne navštevovať nielen vy, ale aj včely a motýle. Rovnaká vôňa má aj odstrašujúci účinok. Kliešte rozhodne nemajú radi osviežujúce tóny, takže voľbou monardy si môžete byť istí, že váš pozemok bude bez chorôb prenášajúcich živočíchov všetkého druhu. Okrem toho sa zistilo, že rastlina pozitívne znižuje počet škodcov. Slimáky a pavúky oveľa menej navštevujú záhrady strážené touto trvalkou. Najkrajšie na monarde je, že tým sa paleta jej možností nekončí. Okrem toho je jej pestovanie triviálne jednoduché. Presvedčte sa o tom sami.

Monardu vysádzajte na slnečné stanovisko, ale vyhovuje jej aj polotieň.
Foto: shutterstock/Karel Bock

Monarda – kvet, ktorý vás ochráni pred kliešťami. Toto je spôsob, ako sa o ňu starať

Pri rozhodovaní o výsadbe monardy musíte dbať predovšetkým na správne miesto a kvalitu pôdy. Pôda by mala byť úrodná a priepustná. Pred výsadbou je dobré rozsypať hnojivo, ktoré spevní plochu a zlepší jej kvalitu. Dôležitú úlohu pri správnom raste zohráva slnko, preto je dôležité, aby mala monarda priamy prístup svetla. Ak sú plochy s obmedzenými lúčmi, môžete očakávať nižšiu úrodu. Trvalka je najlepšia počas prvých troch rokov, potom sa oplatí venovať trochu viac času jej „omladzovaniu“ intenzívnym hnojením a strihaním zvädnutých kvetných strapcov.

Ako už bolo spomenuté, rastlina nemá rada sucho, preto je dôležitá pravidelná zálievka – ktorá by sa nemala preháňať, aby nedošlo k hnilobe koreňov. Ak dodržíte všetky tieto pravidlá, budete sa môcť tešiť z krásnych kvetov, ktoré budú pozoruhodnou ozdobou vašej záhrady. Navyše sa kvety dajú použiť ako súčasť nálevov. Vynikajúcim spôsobom dodajú čaju alebo vode jedinečnú chuť. V indických krajinách je kvet vďaka svojim výnimočným vlastnostiam prísadou do parfumov a kozmetiky.

Čaj z kvetov a listov pomáha pri nevoľnosti, plynatosti, menštruačných ťažkostiach, bolestiach a nespavosti.
Foto: shutterstock/Bankiras

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vôňa pripomína citróny. Nenápadná rastlina je ako štít proti kliešťom a slimákom

Tieto kvety pripomínajú farebné slnečnice. Odpudzujú kliešte a slimáky

The post Táto kvetina odoženie slimáky, roztočce a kliešte a navyše ozdobí vašu záhradu. Neodkladajte výsadbu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie