Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Táto obľúbená rastlina je v súčasnosti v predaji. Účinne si poradí s kliešťami a komármi

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka). Táto obľúbená rastlina na kliešte a hmyz je známa a používaná už roky. Je nenápadná a väčšina z nás si ju pravdepodobne spája ako burinu rastúcu v lesoch, na lúkach a pustatinách. Nie každý však vie, že je okrem iného nápomocná pri boji proti voškám, komárom a […]
Menej ako 1 min. min.

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka).

Táto obľúbená rastlina na kliešte a hmyz je známa a používaná už roky. Je nenápadná a väčšina z nás si ju pravdepodobne spája ako burinu rastúcu v lesoch, na lúkach a pustatinách. Nie každý však vie, že je okrem iného nápomocná pri boji proti voškám, komárom a kliešťom, ktoré sa vyskytujú v našich záhradách.

Vratič obyčajný vonia nevábne, ale odháňa hmyz a lieči kožné choroby.
Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka

Vratič obyčajný

Vratič obyčajný je rastlina patriaca do čeľade hviezdicovité. Má zanedbateľné nároky na prostredie, takže ľahko rastie na lúkach, v lesoch a na pustatinách. Rastlina je charakteristická svojimi nápadnými kvetmi, ktoré pozostávajú z približne tucta malých žltých kvetov. Vratič obyčajný môže dosiahnuť výšku až jeden a pol metra. Okrem toho sa vyznačuje veľmi intenzívnou bylinnou vôňou. Stačí, aby ste do rastliny jemne štuchli alebo ju potriasli, a charakteristická vôňa sa začne šíriť do celého okolia.

Vratič obyčajný – vlastnosti

Vratič obyčajný sa v ľudovom liečiteľstve používa už stáročia. Rastlina má antivírusové, antibakteriálne a antimykotické vlastnosti, vďaka ktorým sa používa ako dezinfekčný prostriedok a na urýchlenie hojenia rán. Používa sa aj na liečbu kožných infekcií vrátane svrabu, psoriázy a akné. Rastlina je známa aj pre svoje relaxačné vlastnosti, a preto sa niekedy používa v relaxačných kúpeľoch. Treba však poznamenať, že podľa súčasných odporúčaní sa vratič obyčajný môže používať len zvonka a nie je vhodný na pitie. Dôvodom je skutočnosť, že jeho kvety a listy obsahujú thujón – silný toxín, ktorého požitie môže spôsobiť množstvo nežiaducich zdravotných následkov, okrem iného aj svalový tras a poškodenie neurónov. Dôležité je, že vratič obyčajný je zakázaný pre tehotné a dojčiace ženy. Ak ho chcete používať na podporu liečby, je nevyhnutné, aby ste sa najprv poradili so svojím lekárom.

Kvety a listy vratiča obyčajného obsahujú thujón – silný toxín, ktorého požitie môže spôsobiť množstvo nežiaducich zdravotných následkov.
Foto: pixabay/jhenning

Okrem boja proti kožným parazitom sa vraič obyčajný používa aj na odpudzovanie hmyzu a záhradných škodcov. Vratič obyčajný je veľmi účinný proti kliešťom. Je to spôsobené už spomínaným silným zápachom rastliny, ktorý pavúkovce neznášajú. Výsadba rastlín odpudzujúcich kliešte vo vašej záhrade, medzi ktoré patria okrem iného aj vratič obyčajný, cesnak, cibuľa, mäta, rozmarín, aksamietnica alebo palina, je jedným zo spôsobov, ako zabrániť usídleniu týchto parazitov v našich domácich záhradách. Hoci sa vratič najčastejšie vyskytuje ako voľne rastúca rastlina, možno ho vysadiť aj v záhrade – najlepšie na trochu odľahlom mieste. Týmto spôsobom môžete vašu záhradu ochrániť pred neželanými návštevníkmi, predovšetkým kliešťami.

Vratič na kliešte: ako si pripraviť odvar z vratiča, ktorý odpudzuje kliešte? Odporúčame

Vratič proti kliešťom je veľmi účinný. Ako pripraviť odvar, ktorý zvýši ochranu proti pavúkovcom? Stojí za to vedieť, že vás ochráni aj pred komármi, pretože má silné odpudzujúce vlastnosti voči hmyzu. Vlastnoručne pripravený prípravok na báze vratiča obyčajného je prírodnou alternatívou k hotovým repelentom, ktoré nájdete na pultoch obchodov.

Príprava spreju z vratiča proti kliešťom je veľmi jednoduchá. Jednoducho zalejte šesť polievkových lyžíc sušeného vratiča litrom vriacej vody, potom prikryte a nechajte vychladnúť. Keď je nálev hotový, sceďte ho a potom ho nalejte do rozprašovača. Takto pripravený roztok by sa mal nastriekať napríklad pred odchodom do lesa alebo parku. Osobitnú pozornosť treba venovať spodným častiam tela, pretože kliešte najčastejšie cestujú po vašom tele zdola nahor. Odporúča sa postriekať nielen oblečenie, ale aj tie časti tela, ktoré zostávajú nezakryté, napríklad oblasť krku.

Okrem spreja proti kliešťom si môžete pripraviť aj prípravok z oleja z vratiča. Ochranný odvar pripravíte tak, že olej z vratiča zmiešate so základným olejom (napr. olivovým) v pomere 1:3. Zmes musíte zriediť vodou, potom naliať do rozprašovača a rozotrieť po tele a oblečení.

Na ochranu pred kliešťami a komármi si môžete pripraviť prípravok na báze oleja z vratiča.
Foto: shutterstock/13Smile

Odstraňovanie kliešťov je jednou z najúčinnejších metód ochrany, ale keď idete do parku alebo do lesa, oplatí sa dbať aj na iné formy ochrany. Najlepšie je zvoliť si oblečenie s dlhými rukávmi a dlhými nohavicami. Okrem toho je dobré nosiť aj dlhé ponožky na ochranu členkov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sedem účinných rastlín proti komárom. Umiestnite ich na parapet

Nielen levanduľa odpudzuje komáre. Táto bežná rastlina pôsobí aj na kliešte

The post Táto obľúbená rastlina je v súčasnosti v predaji. Účinne si poradí s kliešťami a komármi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie