Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Táto rastlina prekonáva ostatné kvety. Dodáva miestnosti eleganciu a je tiež nenáročná na pestovanie

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Judith Andrews). Ázijské ľalie – symbol záhradnej elegancie – si čoraz častejšie nachádzajú svoje miesto v interiéroch. Pestovanie týchto kvetov v kvetináčoch obohacuje estetiku domovov a ukazuje sa, že je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Stačí správna starostlivosť a vhodné podmienky, aby ste sa mohli tešiť z […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Judith Andrews).

Ázijské ľalie – symbol záhradnej elegancie – si čoraz častejšie nachádzajú svoje miesto v interiéroch. Pestovanie týchto kvetov v kvetináčoch obohacuje estetiku domovov a ukazuje sa, že je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Stačí správna starostlivosť a vhodné podmienky, aby ste sa mohli tešiť z ich očarujúcej krásy po celý rok.

Ako sa správne starať o ľalie?
Foto: shutterstock/Judith Andrews

Ľalie sú hrdé kvety, ktoré sú symbolom kráľovskej elegancie a božskosti. Ich história siaha tisíce rokov do minulosti. Patria medzi prvé okrasné rastliny, ktoré človek vypestoval. Tradične sa spájajú so záhradami, ale čoraz častejšie ich možno nájsť aj ako črepníkové rastliny, ktoré zdobia interiéry domov. Vďaka tejto všestrannosti sú ľalie nielen krásne, ale aj praktické na pestovanie.

Ako sa staráte o ľalie doma? Správny prístup k starostlivosti o ne je kľúčový. Toto je niečo, čo treba mať na pamäti

Ázijské ľalie, či už pestované v záhrade alebo v kvetináči, potrebujú správny prístup, aby správne rástli a kvitli. Cibuľky je najlepšie vysádzať od polovice marca do polovice apríla a vybrať si hlboké kvetináče (30 – 40 cm) s drenážnou vrstvou na dne. Takáto príprava nádoby zabezpečí, že korene budú mať dostatok priestoru na rast a budú chránené pred prebytočnou vodou.

Ľalie potrebujú pravidelnú, ale miernu zálievku.
Foto: shutterstock/crystaldream

Po vysadení by sa ľalie mali umiestniť na 3 – 4 týždne do miestnosti s teplotou približne 15 stupňov Celzia, aby sa mohli dobre zakoreniť. Potom by sa mali premiestniť na svetlejšie miesto s izbovou teplotou. Kvetiny v kvetináčoch si vyžadujú pravidelné, ale mierne zalievanie, aby bola pôda stále mierne vlhká. Je dôležité, aby sa substrát nerozmočil. Od mája až do začiatku kvitnutia by sa mali ľalie približne raz za dva týždne prihnojovať.

Čo nemajú ľalie rady? Vyhnite sa jednoduchým chybám v starostlivosti. Zalievanie je dôležité

Ľalie potrebujú správne vyvážené osvetlenie. V ideálnom prípade by ich korene mali zostať v chladnejšom tieni a kvety si môžu užívať slnko. To poskytuje optimálne podmienky pre rast a kvitnutie. Dôležité je tiež vyhnúť sa stojatej vode, ktorá môže viesť k hubovým chorobám a hnilobe cibúľ. Po odkvitnutí, keď rastlina začne strácať listy, by sa mala zálievka znížiť, až kým rastlina úplne nevyschne. To signalizuje, že ľalie prechádzajú do obdobia vegetačného pokoja. V tomto čase by sa mali cibule vybrať, očistiť a na zimu uskladniť na chladnom a tmavom mieste, aby si mohli účinne oddýchnuť a pripraviť sa na ďalšie obdobie kvitnutia. Nezabudnite tiež na správne hnojenie rastlín počas vegetačného obdobia. Pravidelný prísun živín im zabezpečí silu na rast v nasledujúcej sezóne. Pri správnej starostlivosti môžu črepníkové ľalie tešiť svojou krásou mnoho rokov.

Cibule ľalií sa musia na zimu vybrať zo zeme a uskladniť na chladnom a tmavom mieste.
Foto: shutterstock/Damian Lugowski

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nezmeškajte termín výsadby ľalií. Posaďte tu cibuľky a budú bohato kvitnúť

Kedy zasadiť ľalie do zeme? Do akej pôdy a ako hlboko sadiť ľalie?

The post Táto rastlina prekonáva ostatné kvety. Dodáva miestnosti eleganciu a je tiež nenáročná na pestovanie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie