Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Táto rastlina vás ohradí od susedov. Vyzerá nádherne a rastie dvakrát rýchlejšie ako bežné tuje

5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/1485246). Každý si cení súkromie vo svojom dome aj v záhrade. Bohužiaľ, o to druhé je niekedy ťažšie sa postarať, ale nie je to nemožné. Ak hľadáte rýchly a pútavý efekt, vysaďte turkestánsky brest. Okraje vášho pozemku sa v okamihu zazelenajú. Každý si cení súkromie vo svojom dome aj […]
Menej ako 1 min. min.

5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/1485246).

Každý si cení súkromie vo svojom dome aj v záhrade. Bohužiaľ, o to druhé je niekedy ťažšie sa postarať, ale nie je to nemožné. Ak hľadáte rýchly a pútavý efekt, vysaďte turkestánsky brest. Okraje vášho pozemku sa v okamihu zazelenajú.

Každý si cení súkromie vo svojom dome aj v záhrade. Bohužiaľ, o to druhé je niekedy ťažšie sa postarať, ale nie je to nemožné.
Foto: shutterstock/Albina_Sol

Živé ploty sú formou oplotenia, ktorá je určite lepšou voľbou z estetických aj ekologických dôvodov. Najčastejšie vysádzanými drevinami, ktoré majú za úlohu oddeliť nás od zvyšku sveta tým, že nám poskytnú trochu súkromia, sú tuje. Tieto ihličnaté stromy si vyžadujú veľa trpezlivosti, pokiaľ ide o oplotenie. Ak vás tlačí čas, mali by ste si vysadiť turecký brest – nebudete ľutovať.

Krík na živý plot. Odporúčame, ktorý je najlepšou voľbou

Existuje mnoho kríkov, ktoré sa môžu na našom pozemku uplatniť ako živý plot. Z ihličnatých sa môžeme nechať zlákať na výber medzi borievkou obyčajnou, borievkou čínskou, borievkou skalnou alebo aj spomínanými tujami. Pokiaľ ide o kríky, ktoré sú husté a ideálne na tvarovanie, sú to krušpán, tis alebo Vtáčí zob a Brest Turkestánsky. Ten rastie najrýchlejšie zo všetkých, takže je ideálny pre hostiteľské dreviny, ktoré neradi čakajú.

Inak známy ako sibírsky brest, je to druh pochádzajúci z Ázie. To však nebráni tomu, aby sa mu výborne darilo aj v Európe. Ročný prírastok brestu sa pohybuje od 1,2 do 1,8 metra. Jeho výhodou je, že sa dá ľubovoľne tvarovať a jeho epilepticky tvarované listy s výraznými vrúbkovanými koncami na okrajoch mu dodávajú ešte väčšiu originalitu. Miluje slnko aj tieň, ktoré nemajú vplyv na jeho rast.

Ako sme už spomenuli, brest je odolný voči všetkým druhom teplotných zmien. Iba v zime jeho listy prirodzene opadávajú.
Foto: shutterstock/Ground Picture

Turkestanský brest – živý plot. Veľmi ľahko sa pestuje

Ako sme už spomenuli, brest je odolný voči všetkým druhom teplotných zmien. Iba v zime jeho listy prirodzene opadávajú. Počas sezóny nás však poteší svojimi bohato rozprestretými listami, ktoré tvoria prirodzenú bariéru medzi naším pozemkom a zvyškom sveta. Je dôležité nezabudnúť na strihanie turkestánskeho brestu aspoň dvakrát ročne, inak by sa ker mohol nakloniť a zlomiť. Toto ošetrenie je najlepšie vykonať pred letnou sezónou – v marci a po skončení leta – v septembri. Prirodzenou povinnosťou pri rastlinách je aj ich zalievanie. To by sa malo robiť v niekoľkodňových intervaloch.

Ak sa rozhodnete zasadiť do záhrady turčiansky črepník, odvďačí sa vám svojou 8-ročnou životnosťou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto tují zasadíte k plotu. Vytvoríte živý plot, na ktorý sa budú pýtať závistliví susedia

Hustý živý plot bez medzier a dier? Držte sa jednoduchého pravidla. Každý by ho mal poznať

The post Táto rastlina vás ohradí od susedov. Vyzerá nádherne a rastie dvakrát rýchlejšie ako bežné tuje appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie