Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ťažký tank IS-1. Malý, ale húževnatý

Sériový IS-2 vo východnom Prusku, január 1945 Rusko, 25.máj 2024 (AM) – V roku 1943 vstúpil do služby Červenej armády najnovší ťažký tank IS-1. Spočiatku vznikol ako hlboká modernizácia neskorších vozidiel radu KV a mal mať zodpovedajúci dizajn. Ďalší vývoj projektu však viedol k vzniku a hromadeniu rôznych rozdielov, v dôsledku čoho bolo možné IS-1 […]
Menej ako 1 min. min.

Sériový IS-2 vo východnom Prusku, január 1945

Rusko, 25.máj 2024 (AM) – V roku 1943 vstúpil do služby Červenej armády najnovší ťažký tank IS-1. Spočiatku vznikol ako hlboká modernizácia neskorších vozidiel radu KV a mal mať zodpovedajúci dizajn. Ďalší vývoj projektu však viedol k vzniku a hromadeniu rôznych rozdielov, v dôsledku čoho bolo možné IS-1 považovať za úplne nový vývoj. Okrem toho bolo toto vozidlo prvé v novej rodine ťažkých tankov so zlepšeným výkonom.

 

Experimentálny tank KV-13

 

V poradí modernizácie

Na prelome rokov 1942-43. Špeciálna konštrukčná kancelária závodu Čeľabinsk Kirov pod vedením Ž.J. Kotin bol zapojený do projektu KV-13. Ďalší tank série Kliment Vorošilov sa od svojich predchodcov odlišoval množstvom radikálnych inovácií a bol v skutočnosti úplne novým vozidlom. Okrem toho sa už v tejto fáze prvýkrát objavilo nové označenie pre sériu ťažkých tankov IS (“Josif Stalin”). Do konca januára 1943 boli vyrobené a otestované prvé prototypy KV-13. V tomto období sa Červená armáda prvýkrát stretla s novými nemeckými ťažkými tankami PzKpfw VI Tiger a takáto hrozba si vyžiadala reakciu. Už vo februári 1943 prišlo Hlavné obrnené riaditeľstvo Červenej armády s návrhom na vývoj vlastného ťažkého tanku, chráneného pred nábojmi z 88 mm nemeckých zbraní. Na urýchlenie práce bolo navrhnuté vziať ako základ dva rozostavané prototypy KV-13. Okrem toho sa názov IS preniesol do nového projektu. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov armáda požadovala, aby boli na testovanie predložené dve experimentálne vozidlá. Produkt s pracovným označením IS-1 alebo “Objekt 233” mal dostať 76 mm kanón F-34 a IS-2 (“Objekt 234”) mal mať nainštalovanú 122 mm húfnicu U-11. Dva prototypy boli dokončené 8. marca a v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní boli postupne spustené na predbežné testy. Úplná kontrola zariadenia sa uskutočnila v marci až apríli.

 

 

Tanky “Objekt 234” (IS-2) a “Objekt 233” (IS-1), apríl 1943

 

Počas testov tanky “233” a “234” vo všeobecnosti potvrdili konštrukčné charakteristiky a preukázali potenciál nových zbraní. Zároveň boli identifikované konštrukčné chyby na ďalšiu opravu. Okrem toho ČKZ za účasti organizácií začala pripravovať výrobu nových obrnených vozidiel.

 

Hlavná aktualizácia

V štádiu vývoja a testovania experimentálneho zariadenia sa upravili požiadavky na nový tank a zmenil sa jeho vzhľad. Predovšetkým bola prepracovaná predná časť trupu, čím sa jej maximálna hrúbka zvýšila na 120 mm. Testy ukoristenej nemeckej techniky uskutočnené v tomto období potvrdili správnosť takýchto opatrení a súlad s aktuálnymi hrozbami. Dňa 5. mája 1943 sa konalo zasadnutie Výboru obrany štátu, na ktorom sa diskutovalo o výsledkoch testov ukoristeného nemeckého Tigra. Počas stretnutia bolo prijaté uznesenie o posilnení delostreleckej výzbroje domácich tankov a samohybných zbraní. V súlade s týmto dokumentom mal priemysel do polovice júna vyrobiť experimentálne tanky IS a KV-1S s novými zbraňami v podobe 85 mm kanónu s protilietadlovou balistikou. V súlade s uznesením Výboru pre obranu Ruska začala SKB ČKZ finalizovať existujúci IS projekt. Ukázalo sa, že nový typ dela vyžaduje zväčšenie priemeru uloženia, čo si vyžiada predĺženie tela. Požadované bolo aj zväčšenie veže, do ktorej sa zmestilo delo S-31 vyvinuté Úradom pre návrh hlavného delostrelectva alebo D-5T zo závodu č.9 Táto verzia ťažkého tanku sa nazývala “Object 237” alebo IS-3 – ako tretí prototyp novej série. Dokumenty obsahovali aj názov IS-85, označujúci kaliber zbrane. Vývoj a konštrukcia dvoch experimentálnych tankov IS-3/IS-85 pokračovali až do konca júna. Začiatkom júla bol prvý z nich vyvezený na testovanie a v polovici mesiaca išiel na testovacie miesto druhý. Počas testov sa lepšie darilo IS-3 s kanónom D-5T a bolo mu umožnené podrobiť sa štátnym skúškam. Do ďalšej fázy testovania bol povolený aj modernizovaný tank KV s podobnými zbraňami.

 

“Objekt 233” s kanónom F-34

 

V sérii aj v prevádzke

Štátne skúšky ťažkých tankov KV a IS s kanónom D-5T sa uskutočnili 2. – 8. Augusta. Ihneď po ich dokončení vydal Štátny výbor obrany dekrét o začatí výroby KV-85. Podobný dokument, ktorý spustil výrobu IS-85 / IS-1, sa objavil začiatkom septembra. ČKZ však v tom čase nestihol pripraviť výrobu a mohol pokračovať vo výrobe KV s D-5T. Okrem toho ten istý dekrét spustil vývoj ďalšieho tanku Josef Stalin so 122 mm kanónom. Následne tento objekt získal index IS-2. Príprava výroby nového tanku IS-1 zabrala viac času, ako sa pôvodne plánovalo. Z tohto dôvodu boli prvé tanky nového typu v počte 2 ks. opustili montážnu dielňu v októbri 1943. Čoskoro však nabrali potrebné tempo a do konca roka bolo zmontovaných viac ako 60 tankov. V januári 1944 bola armáde dodaná ďalšia várka 40 kusov. Vývoj objektu IS-2 nezabral veľa času a do výroby ho bolo možné zaradiť už v novembri 1943. Nasledujúce mesiace sa venovali úprave výroby a dosiahnutiu potrebného tempa. Vzhľadom na úspech týchto prác bolo začiatkom roku 1944 rozhodnuté o ukončení výroby produktov IS-1 v prospech pokročilejšieho IS-2 s delom iného kalibru. Čoskoro potom bola obmedzená aj výroba zbraní D-5T. Tanky IS-1 boli dodávané niekoľkým formáciám Červenej armády a pomerne aktívne sa používali v rôznych sektoroch frontu. Operácia ukázala pozitívne vlastnosti nového dizajnu, ale zásadné výhody oproti nepriateľským ťažkým tankom sa nepodarilo preukázať. Podobné závery vyvodené z výsledkov prevádzky potvrdili potrebu prejsť na výrobu tanku IS-2 s výkonnejším kanónom.

 

 

Experimentálny “Objekt” 237″ / IS-1 / IS-85

 

Posledné epizódy bojového použitia IS-1 sa datujú na jeseň roku 1944. Túto techniku používal 1. gardový tankový pluk vo Východokarpatskej operácii. Následne boli zvyšné vozidlá zaradené do zálohy a nahradené novšími IS-2. Zároveň nebol projekt IS-1 opustený. Asi päťdesiat z týchto tankov zostalo v jednotkách najmenej do roku 1950.

 

Nové riešenia

Z hľadiska všeobecnej architektúry sa ťažký tank IS-1 vo svojej výrobnej podobe zásadne nelíšil od KV-13, na základe ktorého vznikol. Zachovali sme aj niektoré technické riešenia a dizajnové prvky. Zároveň došlo k inováciám, ktoré určovali úroveň taktických a technických vlastností a bojových vlastností. Korba IS-1 mala diferencované pancierovanie a pozostávala z liatej prednej časti a sady valcovaných plechov. Ramena uloženia kanónu s väčším priemerom si vyžiadal zväčšenie veže a zmenu tvaru prednej časti, ako aj zmenu umiestnenia vnútorných jednotiek. Predná časť trupu mala hrúbku 100-120 mm, vďaka čomu bola zabezpečená úroveň ochrany požadovaná vojskom. Okrem toho sa dĺžka trupu v porovnaní s KV-13 zväčšila o 420 mm. Veža bola vyvinutá špeciálne pre nový tank. Jeho liaty pancier mal hrúbku až 100 mm a úrovňou ochrany bol podobný trupu. Motor a prevodovka neprešli zásadnými zmenami, ale boli prestavané pomocou súčasných agregátov. Tank IS-1 dostal motor V-2IS s výkonom 520 koní. s aktualizovanou manuálnou prevodovkou. Podvozok z KV-13 bol prestavaný a doplnený o šiesty pár cestných kolies s odpružením s torznou tyčou. Nosná plocha pásov sa zväčšila o 575 mm. Pri tom všetkom viedlo zvýšenie bojovej hmotnosti na 44 ton k zníženiu hustoty výkonu a zodpovedajúcemu zhoršeniu jazdných vlastností. Zásadnou inováciou “Objektu 237” bolo delo D-5T. Išlo o kanón kalibru 85 mm drážkovaným vývrtom.

 

Sériový IS-2 vo východnom Prusku, január 1945

 

Strelivo kanónu obsahovalo 59 nábojov so štyrmi typmi projektilov. Na ničenie obrnených vozidiel navrhli tupohlavý priebojný pancierový strelecký projektil BR-365, ostritý priebojný pancierový projektil BR-365K a podkalibrový kotúčový projektil BR-365P. Pancierové stopovacie granáty mali počiatočnú rýchlosť až 800 m/s a prenikli najmenej 100-110 mm panciera zo vzdialenosti 500 m. Ľahší BR-365P mal rýchlosť 1050 m/s a prerazil 140 mm pancierovania na rovnakú vzdialenosť. Bol tam aj fragmentačný náboj O-365 so 741 g trhaviny.

 

 

Sada zariadení na riadenie paľby bola vo všeobecnosti štandardom pre sovietske tanky tej doby. Strelec mal teleskopický zameriavač 10T-15 a periskopový zameriavač PT4-15 na priamu a nepriamu streľbu. Veliteľ a strelec mali na pozorovanie niekoľko periskopov. Posádka mala k dispozícii aj tankový interkom pre 4 užívateľov. Pre externú komunikáciu boli poskytnuté rádiové stanice 10Р, 10РК-26 alebo 71-ТК. Na koniec Ťažký tank IS-1 bol vytvorený na základe skúseností z predchádzajúcich projektov série KV a s využitím nových riešení a komponentov, predovšetkým zbraní. Ukázal, akými cestami sa môže uberať vývoj existujúceho dizajnu a aké výsledky možno dosiahnuť. Z technického hľadiska bol projekt úspešný a splnil svoje ciele. Projekt IS-1 zároveň ukázal zásadnú možnosť ďalšieho rozvoja existujúcej línie ťažkých tankov a Červená armáda to využila. Tank IS-2 bol vytvorený s vyššími bojovými vlastnosťami a potreba IS-1 zmizla. IS-2 bol vyrobený vo veľkej sérii, bol aktívne používaný na všetkých frontoch a stal sa základom pre všetky nasledujúce projekty sovietskych ťažkých tankov, až po posledný v tejto triede, T-10M. Prvý Josef Stalin bol vo výrobe len niekoľko mesiacov a počas tejto doby bolo do Červenej armády presunutých iba 107 tankov. Neboli široko používané a nezanechali výraznú stopu na bojisku . Napriek tomu sa IS-1 stal akýmsi prechodným článkom z jednej rodiny ťažkej techniky do druhej – a práve v tom spočíva jeho historická úloha.

Kirill Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ťažký tank IS-1. Malý, ale húževnatý appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie