Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tejto veci sa doma nedotýkajte, ak vonku začne búrka a blesky

Na jar a v lete sú veľmi časté extrémne a nebezpečné poveternostné javy, ako napríklad búrky. Ako sa máme správať počas bleskov, keď sme v interiéri? Čo by ste mali robiť, ak vás vonku prekvapí búrka, kde by ste mali hľadať úkryt a akému správaniu by ste sa mali rozhodne vyhnúť? Ako sa správať počas […]
Menej ako 1 min. min.

Na jar a v lete sú veľmi časté extrémne a nebezpečné poveternostné javy, ako napríklad búrky. Ako sa máme správať počas bleskov, keď sme v interiéri? Čo by ste mali robiť, ak vás vonku prekvapí búrka, kde by ste mali hľadať úkryt a akému správaniu by ste sa mali rozhodne vyhnúť?

Ako sa správať počas búrky, keď sa zdržiavate v interiéri

Ak sa v mieste vášho bydliska predpovedá búrka, v dostatočnom predstihu zabezpečte všetky predmety ponechané na balkóne, ktoré by mohol silný nárazový vietor odfúknuť alebo poškodiť. Dôkladne zatvorte dvere a okná svojho domu a uistite sa, že ich vietor nemôže otvoriť.

Vyhnite sa používaniu elektrických a elektronických zariadení napájaných zo siete. Ak počas búrky používate napríklad sušič vlasov, hrozí vám riziko zásahu elektrickým prúdom v dôsledku impulzu šíriaceho sa po rozvodoch elektrickej siete pri údere blesku do nadzemnej elektrickej siete, informuje Vládne bezpečnostné centrum.

Počas búrky by ste mali odpojiť aj bielu techniku a domáce spotrebiče. Zabezpečíte tak, že ich nepoškodí prepätie pri údere blesku do elektrickej infraštruktúry.

„Ak v domácej elektrickej inštalácii zbadáte iskry, spálené káble alebo zacítite zápach – vypnite elektrinu a plyn a okamžite zavolajte príslušné technické služby,“ – radia špecialisti RCB.

Ako sa správať počas búrky vonku?

Najväčšie nebezpečenstvo počas búrky hrozí, keď sa nachádzate na najvyššom mieste v oblasti. Okrem toho sa riziko zasiahnutia bleskom zvyšuje, keď blesk udrie v bezprostrednej blízkosti a pôsobí nepriamo, t. j. prúd sa rýchlo rozptýli v zemi všetkými smermi a vytvorí nebezpečné krokové napätie,“.

Čo by sme teda mali v takejto situácii robiť? V prvom rade by ste si v žiadnom prípade nemali ľahnúť na zem na otvorenom priestranstve. Ak nemôžete nájsť úkryt, zaujmite polohu v drepe s nohami pevne pritlačenými k sebe a rukami sa chyťte kolien. Vaše nohy by mali byť spojené, pretože v prípade úderu blesku môže medzi vašimi nohami tiecť prúd v dôsledku vzniku rozdielu napätí – tzv. krokového napätia.

Dôležité je tiež pamätať na to, aby ste sa nedotýkali kovových predmetov, napríklad bicykla, ani sa k nim nepribližovali. Úkryt by sme mali hľadať napríklad medzi skalami alebo v terénnych priehlbinách, ako sú napríklad rokliny.

„Vyhýbajte sa pobytu pod stromami, v hustej húštine, na okraji lesa alebo pod drevenými stĺpmi elektrického vedenia, pretože tie sú obzvlášť zraniteľné voči úderom blesku. Riziko zasiahnutia bleskom uprostred lesa so stromami podobnej výšky je oveľa nižšie, nepribližujte sa však k stromom a ich konárom bližšie ako na 10 metrov,“ – informuje polícia.

Ak ste počas búrky vo vode alebo na lodi, mali by ste okamžite vystúpiť na breh a vzdialiť sa od vodnej plochy. Odborníci z Vládneho bezpečnostného centra radia, aby sa ľudia v skupine na otvorenom priestranstve rozišli do vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov, aby v prípade zásahu bleskom mohla časť skupiny poskytnúť pomoc zasiahnutým.

Prvá pomoc v prípade zásahu bleskom

Ak ste svedkom úderu blesku, pred poskytnutím pomoci sa postarajte o svoju bezpečnosť. Prvým krokom je informovať príslušné služby. Počas čakania na pomoc preskúmajte celkový stav postihnutého, skontrolujte, či dýcha a či je jeho pulz hmatateľný.

„Ak osoba zasiahnutá bleskom prestala dýchať, treba čo najskôr začať s umelým dýchaním, zatiaľ čo ak nie je badateľný pulz, je potrebné začať s kardiopulmonálnou resuscitáciou, t. j. vonkajšou masážou srdca,“ – informuje RCB.

Ľudí zasiahnutých bleskom sa netreba báť, pretože obete blesku nehromadia elektrický náboj.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie