Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ten zápach je pre potkany horší ako jed. Vysaďte ich vedľa smetného koša a do záhrady sa nedostanú

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gallinago_media). Pre niekoho je potkan priateľsky vyzerajúce zviera, pre iného nechutný hlodavec. Nepochybne ho nechceme vidieť v záhrade, pretože spôsobuje vädnutie kvetov. Ak sa chcete zbaviť škodcu, použite jednu rastlinu. Je prirodzeným nepriateľom potkana. Pre niekoho je potkan priateľsky vyzerajúce zviera, pre iného nechutný hlodavec. Nepochybne ho nechceme vidieť […]
2 min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gallinago_media).

Pre niekoho je potkan priateľsky vyzerajúce zviera, pre iného nechutný hlodavec. Nepochybne ho nechceme vidieť v záhrade, pretože spôsobuje vädnutie kvetov. Ak sa chcete zbaviť škodcu, použite jednu rastlinu. Je prirodzeným nepriateľom potkana.

Pre niekoho je potkan priateľsky vyzerajúce zviera, pre iného nechutný hlodavec. Nepochybne ho nechceme vidieť v záhrade, pretože spôsobuje vädnutie kvetov
Foto: shutterstock.com/Gallinago_media

Potkan má zavalité telo, krátku srsť a dlhý chvost bez chlpov. Mnohí ľudia si ho mýlia s myšou, ale potkan je určite dlhší a ťažší. Kvôli nevhodnej strave, znečisteniu a iným nebezpečenstvám žije pomerne krátko. Pomerne rýchlo sa však rozmnožuje, takže ak škodcu včas nevyženiete, môžete mať v záhrade skutočnú inváziu. Pomôže vám v tom jedna rastlina.

Aký zápach odradí potkany? Vysaďte túto rastlinu vedľa odpadkového koša

Potkany sa vyskytujú vo veľkých mestách aj na vidieku. Často sa vyskytujú v odpadkových košoch a pivniciach, kde ľahko nájdu potravu. Kým v minulosti sa potkany pohybovali prevažne v noci, dnes sa už neboja ukázať sa aj cez deň. Zvieratá majú dobrý sluch a dobre vyvinutý čuch a chuť. Potravu hľadajú práve podľa čuchu.

Ak sa chcete zbaviť škodcov, nemusíte vôbec kupovať špeciálne prípravky v záhradníctve. Stačí, ak si vedľa odpadkového koša vysadíte bazu čiernu. Obsahuje sambunigrín a prunasín, ktoré sú pre ľudí a zvieratá škodlivé. Okrem toho vylučuje benzoaldehyd a kyanovodík, ktoré sú známe svojimi dráždivými vlastnosťami. Preto vôňa bazy čiernej účinne odradí potkany od vášho pozemku.

Baza čierna má rada slnečné alebo polotienisté stanovište. Najlepšie rastie v mierne priepustnej pôde obohatenej o dusík a vápnik.
Foto: Súkromný archív

Ako vyhnať škodcov zo záhrady? Tieto rastliny sú prirodzeným nepriateľom potkanov

Baza čierna má rada slnečné alebo polotienisté stanovište. Najlepšie rastie v mierne priepustnej pôde obohatenej o dusík a vápnik. Nepotrebuje časté hnojenie. Naopak, suché a poškodené výhonky by sa mali pravidelne strihať, najmä na jar. Výsadba bazy čiernej nie je jediným spôsobom, ako vyhnať potkany zo záhrady. Zvieratá nemajú rady vôňu divej mäty, vlčieho bôbu, harmančeka, levandule, bazalky a čerstvých listov paradajok. Na miestach výskytu škodcov môžete rozsypať aj strúčiky cesnaku alebo kúsky citróna. Potkany dokonca neznášajú ich silnú vôňu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento zápach dostáva potkanov do horúčky. Rozmiestnite ich v kútoch a potkany prestanú byť problémom

Rýchlo sa zbavíte potkanov. Použite prísady, ktoré pôsobia na hlodavce ako paralyzér

The post Ten zápach je pre potkany horší ako jed. Vysaďte ich vedľa smetného koša a do záhrady sa nedostanú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie