Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento čaj je skutočným elixírom zdravia. Pite ho trikrát denne a účinok vás prekvapí.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Turner Photography). Zelené listy jahôd sú jedným z najcennejších pokladov prírody. Nielenže vyzerajú krásne na voľne rastúcich kríkoch, ale majú aj mnoho zdravotných vlastností. Podporujú činnosť srdca a majú omladzujúci účinok na pleť. Tieto jemné lístky možno zbierať v lese a používať na prípravu aromatického čaju. Zistite, čo […]
Menej ako 1 min. min.

2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Turner Photography).

Zelené listy jahôd sú jedným z najcennejších pokladov prírody. Nielenže vyzerajú krásne na voľne rastúcich kríkoch, ale majú aj mnoho zdravotných vlastností. Podporujú činnosť srdca a majú omladzujúci účinok na pleť. Tieto jemné lístky možno zbierať v lese a používať na prípravu aromatického čaju. Zistite, čo všetko sa dá z listov jahodníka pripraviť, na čo pomáhajú a ako môžu podporiť chudnutie.

Zelené listy jahôd sú jedným z najcennejších pokladov prírody. Nielenže vyzerajú krásne na voľne rastúcich kríkoch
Foto: shutterstock/Peter Turner Photography

S čím pomáhajú jahodové listy?

Listy jahôd sa v ľudovom liečiteľstve používajú už stovky rokov vďaka bohatému obsahu bioaktívnych látok. Jednou z nich sú triesloviny, ktoré sa vyznačujú sťahujúcimi vlastnosťami a pomáhajú pri liečbe hnačky a iných tráviacich problémov.

V jahodových listoch sa nachádzajú aj flavonoidy, antioxidanty známe svojou schopnosťou zmierňovať zápaly a podporovať zdravie srdca. Za zmienku stojí aj vysoká dávka vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém počas prechladnutia, a éterické oleje s antibakteriálnymi a protiplesňovými vlastnosťami. V prírodnom liečiteľstve sa nálev a odvar z listov často používal na vredy, opuchy a vyrážky, ako aj na výplach ústnej dutiny.

Jahodové listy majú aj ďalšie vlastnosti, ako napríklad:

podporujú močové cesty: pomáhajú liečiť ochorenia močových ciest, ako je zápal močového mechúra a obličkové kamene;

podpora pečene: pomáhajú odstraňovať škodlivé produkty látkovej výmeny a majú detoxikačný účinok;

podpora obehového systému: draslík a polyfenoly obsiahnuté v jahodových listoch môžu podporiť srdce a obehový systém;

regulácia hladiny cukru v krvi: jahodové listy môžu tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre osoby ohrozené hyperglykémiou;

V listoch jahôd sa nachádzajú aj kyseliny, ako je kyselina salicylová, škoricová, kávová a chlorogénová. Tie môžu zmierniť bolesť a zápal a podporiť telo v boji proti vírusom a voľným radikálom.

Existuje mnoho metód na chudnutie, ale čoraz viac ľudí sa obracia na dary prírody, ktoré sú v ľudovom liečiteľstve uznávané už po stáročia.
Foto: shutterstock/Medvedeva Oxana

Jahodové listy na chudnutie

Existuje mnoho metód na chudnutie, ale čoraz viac ľudí sa obracia na dary prírody, ktoré sú v ľudovom liečiteľstve uznávané už po stáročia. Jedným z nich sú práve jahodové listy, ktoré nielenže potešia svojou vôňou, ale môžu prispieť aj k zlepšeniu nášho zdravia a postavy.

Nálev z jahodových listov má priamy vplyv na metabolizmus, čo môže urýchliť chudnutie. Vďaka obsahu flavonoidov má čaj z jahodových listov močopudné vlastnosti, čím uľahčuje odstraňovanie škodlivých odpadových látok z tela. Okrem toho obsahuje aj triesloviny, ktoré sa vyznačujú protizápalovým účinkom, mimoriadne užitočným v boji proti tráviacim ťažkostiam.

Antokyány obsiahnuté v listoch môžu znížiť aktivitu enzýmov zodpovedných za ukladanie tukov a zvýšiť spaľovanie tukov v tele, ako aj zlepšiť citlivosť na inzulín, ktorá je kľúčová pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Hoci sa výskum účinkov listov jahôd na chudnutie ešte len vyvíja, predbežné výsledky sú sľubné. Treba však pripomenúť, že žiadna metóda nemôže nahradiť vyváženú stravu a fyzickú aktivitu.

Čo sa dá vyrobiť z jahodových listov?

Listy a plody jahody majú podporné vlastnosti pri ateroskleróze a hypertenzii. Vďaka ich sladkej, drevitej chuti a vôni sa v kuchyni často používajú ako korenie na ochutenie vín, likérov, čajov a pečeného a duseného mäsa.

Nálev z jahodových listov sa môže používať zvonka na oplachovanie vlasov, úst, hrdla a pohlavných orgánov pri zápalových stavoch, ako sú afty, erózie, výtok a svrbenie. Okrem toho dobre poslúži ako očný zábal pri nadmernom slzení, zápaloch, alergiách, zápaloch očných viečok a podliatinách pod očami.

Listy jahôd sa môžu používať aj na výrobu obkladov a masiek. Vďaka svojim sťahujúcim a antibakteriálnym vlastnostiam môžu priniesť úľavu poškodenej pokožke alebo pomôcť pri zápalových kožných problémoch, ako je napríklad akné. Treba tiež vedieť, že antioxidanty, ktoré obsahujú, pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý môže poškodiť prirodzenú kožnú bariéru a viesť k predčasnému starnutiu.

Jahodové listy sú skutočným pokladom prírody. Ich zaradením do každodennej stravy môžete zrýchliť metabolizmus a zlepšiť činnosť čriev
Foto: shutterstock.com/k1tyara

Čaj z jahodových listov

Jahodové listy sú skutočným pokladom prírody. Ich zaradením do každodennej stravy môžete zrýchliť metabolizmus a zlepšiť činnosť čriev. Čaj z jahodových listov si môžete pripraviť veľmi jednoducho:

Polievkovú lyžicu sušených listov zalejte pohárom vriacej vody;

lúhujte 10 minút pod pokrievkou;

Čaj pite 2 až 3-krát denne medzi jedlami.

Kedy zbierať jahodové listy?

Zelené listy jahôd je najlepšie zbierať v lese, pretože vo voľne rastúcich rastlinách sa nachádza viac zdraviu prospešných látok ako v pestovaných. Odporúča sa zbierať mladé listy tesne pred kvitnutím, t. j. už v apríli, ale možno ich získať a usušiť aj počas plodenia. Vtedy majú vyšší obsah trieslovín a čaj z nich má najvýraznejšiu chuť.

Zbierame len zelené, zdravé listy bez škvŕn alebo zaschnutých škvŕn, pričom odrezávame len listové čepele. Listy sa môžu sušiť pri teplote do 40 °C tak, že sa natenko rozložia na pergamenový papier.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kľúčové ošetrenie v marci. V opačnom prípade jahody v lete nebudú plodiť

Kedy sadiť jahody? Urobte to po „troch zamrznutých“ a vaše záhony budú plné sladkých plodov

The post Tento čaj je skutočným elixírom zdravia. Pite ho trikrát denne a účinok vás prekvapí. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie