Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento domáci prostriedok ma zbavil vošiek iba za 2 hodiny! Záhradkári si ho nevedia vynachváliť

Vošky sú protivné a tento rok je ich toľko, že predstavujú značný problém. Sú tiež všade prítomné, často sa na miesto činu vracajú a nie je ľahké ich odradiť. Aby opustili puky a pučiace lístky na konci nových prírastkov, môžete sa skúsiť vyzbrojiť napríklad čpavkom. Ako sa ich zbaviť ľahko a rýchlo? Skúste smradľavý čpavok. […]
Menej ako 1 min. min.

Vošky sú protivné a tento rok je ich toľko, že predstavujú značný problém. Sú tiež všade prítomné, často sa na miesto činu vracajú a nie je ľahké ich odradiť.

Aby opustili puky a pučiace lístky na konci nových prírastkov, môžete sa skúsiť vyzbrojiť napríklad čpavkom. Ako sa ich zbaviť ľahko a rýchlo? Skúste smradľavý čpavok.

Čpavok: Kde sa vzal a na čo slúži?

Čpavok síce nie je vyložene obľúbený kvôli svojmu veľmi agresívnemu zápachu, ale ako je známe, je to vynikajúci čistiaci prostriedok s veľmi zaujímavou minulosťou. Ako snáď každá druhá vec na svete aj čpavok je odkazom starých Egypťanov.

Názov amoniak, ako sa čpavku tiež hovorí, je odvodený od staroegyptského boha Amona, v ktorého chrámoch boli čpavkové soli používané počas rituálov.

Okrem povzbudenia tela k zrýchlenému dýchaniu a precitnutiu napríklad pri omdlení sa čpavok používal predovšetkým v domácnostiach ako súčasť čistiacich prostriedkov, v priemyselnej výrobe ide predovšetkým o výrobu dusíkatých hnojív, ale tak trhavín.

Takmer explozívny je aj zápach postreku, ktorý si vošky nemôžu nevšimnúť.

Použitie čpavku v boji s voškami

V tomto roku a v rokoch budúcich vám môže trocha čpavku významne pomôcť v boji proti voškám. Ako ho použiť?

Viac ako inokedy praje počasie práve voškám a môžete ich vidieť v záhradách i okolitej prírode na skrútených listoch okrasných i ovocných stromov, rovnako ako na ďalších rastlinách.

Dobre viditeľné je napadnutie predovšetkým na koncoch vetiev, kde sú čerstvé prírastky natoľko poškodené, že z diaľky vyzerajú ako spálené a pri bližšom pohľade sú kolónie tmavých, zelených či celkom svetlých vošiek dobre rozpoznateľné.

Práve sem je nutné postrek smerovať, ale rozhodne aplikujte zmes aj na zvyšok stromu a všade kam dosiahnete.

Vošiek sa môžete pokúsiť zbaviť pomocou mnohých veľmi rôznych podomácky vyrobených postrekov, medzi ktoré rozhodne patrí aj čpavkový postrek.

Do jedného litra teplej vody pridajte tri lyžice amoniaku a pár kvapiek saponátu. Zmes premiešajte a hneď použite.

Vyvarujte sa veternému počasiu a poludňajšiemu žiaru. Aplikujte postrek ideálne zo všetkých strán a na celú rastlinu.

Pokiaľ sa vám zdá tento roztok príliš slabý, môžete vyskúšať aj pomer amoniaku a vody 1:8. Pred aplikáciou fľašu spreja pretrepte a dodržujte všeobecné zásady aplikácie.

Nevýhodou postreku s čpavkom je nutnosť okamžitého použitia. Avšak pri množstve vošiek, ktoré sa vyskytujú v našich záhradách práve teraz, rozhodne nebudete mať problém celý liter postreku použiť naraz.

The post Tento domáci prostriedok ma zbavil vošiek iba za 2 hodiny! Záhradkári si ho nevedia vynachváliť appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie