Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia […]
Menej ako 1 min. min.

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny

Ingrediencie na cesto:

2 šálky pšeničnej múky,

kocka masla,

6 vajec,

200 g práškového cukru,

1/4 šálky mlieka,

2 PL kakaa,

2 lyžičky prášku do pečiva.

Prísady na pudingový krém:

2 balenia vanilkového pudingu,

kocka masla,

2,5 šálky mlieka,

2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

50 g dezertnej čokolády,

2 PL mäkkého masla,

3 PL 33% smotany.

Ďalšie prísady:

350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,

pohár višňového likéru.

Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.

Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.

Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.

Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.

Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.

Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.

Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.

Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.

Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení

The post Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie