Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento liek doslova „rozpúšťa“ rakovinu. Nahradí operácie

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Perfect Wave). Vedci ohlásili mimoriadne sľubné klinické testy lieku na imunoterapiu, ktorá mení hru a doslova „rozpúšťa“ rakovinové lézie, čím sa dramaticky zvyšujú šance na vyliečenie. Bolesť brucha by sa nemala ignorovať. Môže to byť signál, že sa v tele deje niečo zlé.Foto: shutterstock/Perfect Wave Štúdia vykonaná University College […]
Menej ako 1 min. min.

05.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Perfect Wave).

Vedci ohlásili mimoriadne sľubné klinické testy lieku na imunoterapiu, ktorá mení hru a doslova „rozpúšťa“ rakovinové lézie, čím sa dramaticky zvyšujú šance na vyliečenie.

Bolesť brucha by sa nemala ignorovať. Môže to byť signál, že sa v tele deje niečo zlé.
Foto: shutterstock/Perfect Wave

Štúdia vykonaná University College London, University College London Hospital, Christie NHS Foundation Trust v Manchestri, St James’s University Hospital v Leedse, University Hospital Southampton a University of Glasgow ukázala, že použitie pembrolizumabu pri liečbe rakoviny výrazne zvyšuje šancu na vyliečenie. U všetkých pacientov, ktorí sa zúčastnili na štúdii, sa zistilo, že po kombinácii farmakologickej liečby a chirurgického zákroku sa rakovina hrubého čreva úplne odstránila.

Išlo o 32 pacientov s rakovinou čreva v štádiu 2 alebo 3 a špecifickým genetickým profilom (rakovina hrubého čreva s deficitom MMR/MSI – rakovina hrubého čreva) z piatich nemocníc v Spojenom kráľovstve. Asi 15 percent pacientov s kolorektálnym karcinómom v štádiu 2 alebo 3 má túto konkrétnu genetickú výbavu. Deväť týždňov pred operáciou im namiesto obvyklej chemoterapie podávali pembrolizumab, tiež známy ako Keytruda, a potom ich časom sledovali.

Ako pembrolizumab účinkuje?

Výsledky prezentované na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti klinickej onkológie (ASCO), najväčšej svetovej konferencie o rakovine, ukazujú, že 59 percent pacientov po liečbe pembrolizumabom nezaznamenalo žiadne príznaky rakoviny a u zvyšných 41 % pacientov, zostávajúce lézie boli následne odstránené počas operácie. Tak či onak, po liečbe boli všetci pacienti vyhlásení za bez rakoviny, pričom pri štandardnej chemoterapii sa takýto výsledok dosiahol v menej ako… 5 %. pacientov. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov bude štúdia hodnotiť aj celkové prežívanie a mieru recidívy.

Pembrolizumab sa zameriava a blokuje špecifický proteín na povrchu imunitných buniek, ktoré potom vyhľadávajú a ničia rakovinové bunky. Podľa lekárov teda úplne „mení pravidlá hry“, doslova „rozpúšťa“ nádory a radikálne zvyšuje šance na vyliečenie rakoviny hrubého čreva – v niektorých prípadoch môže dokonca nahradiť nutnosť operácie.

Drug that ‘melts away’ tumours could replace surgery for bowel cancer, say doctors https://t.co/AcxGp83pp0

— Guardian US (@GuardianUS) June 2, 2024

Tento liek jednoducho rozpúšťa rakovinu

Profesor Mark Saunders, konzultant klinického onkológa v Christie NHS Foundation Trust, povedal, že výsledky štúdie sú „naozaj veľmi vzrušujúce“. Vysvetlil tiež, že nový liek nielenže zlepšuje výsledky, ale pacientov šetrí aj od nutnosti používať konvenčnejšiu chemoterapiu, ktorá má často viac vedľajších účinkov a v budúcnosti môže tento typ imunoterapie nahradiť aj nutnosť chirurgického zákroku.

Stojí za to však pripomenúť, že kolorektálny karcinóm je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu na svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je každý rok hlásených vyše 1,9 milióna nových prípadov a vyše 900 000 úmrtí – na Slovensku sa často hovorí o „epidémii“ tejto rakoviny.

„Imunoterapia môže spôsobiť, že nádory pred operáciou zmiznú. Ak pred operáciou roztopíte rakovinu, zvyčajne strojnásobíte svoju šancu na prežitie. Ak pacienti dosiahnu úplnú odpoveď na pembrolizumab, môže to strojnásobiť ich šancu na prežitie“

– uzatvára Dr Kai-Keen Shiu , ktorý dohliada na najnovšiu štúdiu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Koľko kávy by ste mali vypiť, aby ste schudli? Vedci zistili, aká dávka „vypína priberanie“

Liek na opätovný rast zubov? Vedci to otestujú na ľuďoch. „Sen každého zubára“

The post Tento liek doslova „rozpúšťa“ rakovinu. Nahradí operácie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie