Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento produkt nemôže chýbať v jedálničku seniorov. Zlepšuje pamäť a priaznivo pôsobí na myseľ

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET). Už dlho je známe, že strava má obrovský vplyv na naše zdravie a pohodu. Medzitým sa ukazuje, že jedlá bohaté na jednu zložku môžu výrazne zlepšiť pamäť seniorov. Navyše vám pomôžu udržať vašu myseľ bystrú dlhšie. Čo variť pre starších ľudí? Výskum je jasný.Foto: shutterstock/JP WALLET Ako […]
Menej ako 1 min. min.

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JP WALLET).

Už dlho je známe, že strava má obrovský vplyv na naše zdravie a pohodu. Medzitým sa ukazuje, že jedlá bohaté na jednu zložku môžu výrazne zlepšiť pamäť seniorov. Navyše vám pomôžu udržať vašu myseľ bystrú dlhšie.

Čo variť pre starších ľudí? Výskum je jasný.
Foto: shutterstock/JP WALLET

Ako starneme, naša pamäť sa začína zhoršovať. Nedávny výskum ukazuje, že existuje jednoduchý spôsob, ako to zlepšiť. Ukazuje sa, že priaznivo pôsobí správne zvolená strava bohatá na jednu zložku, ktorá podporuje aj prácu a fungovanie mozgu. O čom to je?

Čo variť pre starších ľudí? Výskum je jasný

Ako ukázal výskum publikovaný v „Nature Communications“, ktorý uskutočnili vedci zo School of Life Course & Popularion Sciences, ukazuje sa, že strava bohatá na vlákninu má priaznivý vplyv na zlepšenie pamäti u seniorov. Testov sa zúčastnilo 36 párov dvojčiat, teda spolu 72 ľudí, z ktorých každý mal viac ako 60 rokov.

Skúška bola dvojito zaslepená, t. j. polovica dostala doplnok bohatý na vlákninu a zvyšok placebo a účastníci nevedeli, v ktorej skupine sú. Okrem toho všetci cvičili a konzumovali proteínové doplnky, ktoré mali priaznivo pôsobiť na ich svaly.

Počas 12 týždňov jedli viac vlákniny. Rozdiel bol badateľný

Počas celého obdobia štúdie boli účastníci sledovaní špecialistami a vykonávali rôzne testy. Ukázalo sa, že u skupiny konzumujúcej vlákninu boli badateľné zmeny v črevnom mikrobióme a objavilo sa v nej podstatne viac prospešných baktérií. Hoci v sile svalov nebol výrazný rozdiel, v prípade mozgu bola situácia mierne odlišná.

Ľudia s „vlákninou“ dosiahli oveľa lepšie výsledky v testoch hodnotiacich fungovanie mozgu. V prvom rade nám ide o lepšie výsledky pri učení vo dvojici a rýchlejšiu reakčnú dobu. Samozrejme, stojí za to mať na pamäti, že ide len o predbežné štúdie a ich dlhodobé účinky sa budú len skúmať. Okrem toho by sa diéta mala považovať za doplnok, nie ako základ pre prípadnú liečbu.

Diéta pre seniorov.
Foto: shutterstock/Jan Mika

Čo má najvyšší obsah vlákniny? Zahrňte tieto produkty do svojho jedálnička

Ako ukázali výskumy, vláknina má priaznivý vplyv nielen na činnosť čriev, ale aj na činnosť mozgu. Kde ju nájdeme? Bohatým zdrojom sú predovšetkým strukoviny, ovocie ako hrušky a jablká, sušená a čerstvá zelenina, krúpy, orechy a obilninové produkty. Hovoríme o ovsených vločkách, otrubách, celozrnnom a celozrnnom pečive.

Vlákninu nájdete aj v chia semienkach a ľanovom semienku. Preto sa oplatí zaviesť ich do každodenného jedálnička a nahradiť menej zdravé návyky. Orechy sú ideálne na desiatu a na raňajky si môžete dať výživné ovsené vločky s ovocím.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vaša postava a srdce z toho budú mať úžitok. Bezplatné cvičenie, ktoré môžete vykonávať kdekoľvek

Jedzte, keď začnete chudnúť. Črevá budú fungovať perfektne

The post Tento produkt nemôže chýbať v jedálničku seniorov. Zlepšuje pamäť a priaznivo pôsobí na myseľ appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie