Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento sirup nielen dobre chutí, ale aj robí zázraky. Moja babička vždy pripravovala zásoby tejto špeciality

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach). Sirup z kvetov bazy čiernej je prírodný liek proti prechladnutiu a na posilnenie imunity. Zásoby tohto domáceho prírodného lieku si robím v júni a používam ich počas zimy. Príprava je triviálna, ale stojí za to pamätať na niekoľko dôležitých detailov. Sirup z kvetov bazy čiernej je prírodný […]
3 min.

7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach).

Sirup z kvetov bazy čiernej je prírodný liek proti prechladnutiu a na posilnenie imunity. Zásoby tohto domáceho prírodného lieku si robím v júni a používam ich počas zimy. Príprava je triviálna, ale stojí za to pamätať na niekoľko dôležitých detailov.

Sirup z kvetov bazy čiernej je prírodný liek proti prechladnutiu a na posilnenie imunity
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Domáce zaváraniny a prípravky nemajú konkurenciu. Preto sa oplatí pripravovať liečivé a chutné pochúťky z produktov, ktoré sú ľahko dostupné. Jedným z nich je bazový sirup, ktorý si dobre pamätám z detstva. Vtedy si moja babička pripravovala zásoby týchto špecialít na zimu.

Bazový sirup – štyri prísady a domáci liek je pripravený

Baza čierna je rastlina, ktorá sa vyskytuje po celom Slovensku. Poznáme ju predovšetkým pre jej krásne kvety, ktoré rovnako šialene voňajú. Málokto však vie, že sa z nich dajú vyčarovať konkrétne a domáce liečivá. Okrem šťavy, pečiva alebo tinktúry z nich pripravíme vynikajúci sirup, ktorý vykazuje protizápalové a protialergické vlastnosti. Zaujímavé je, že kombinácia správnych ingrediencií s bazou čiernou môže pôsobiť aj na zmiernenie alergií, zníženie hladiny cholesterolu, a tak zabrániť vzniku aterosklerózy, infarktu a mŕtvice.

Báza čierna – má veľké množstvo liečivých účinkov
Foto: Súkromný archív

Kvety bazy čiernej obsahujú aj vitamíny (A, B1, B2, B3 a C), ako aj draslík, horčík, vápnik či železo. Okrem toho cholín obsiahnutý v kvetoch priaznivo pôsobí na nervový systém a znižuje riziko vzniku depresie a Alzheimerovej choroby. Ako teda využiť tieto úžasné vlastnosti rastliny? Stačí si pripraviť štvorzložkový sirup podľa nášho receptu – podrobnosti nájdete v recepte nižšie.

Recept na štvorzložkový bazový sirup. Nesmie chýbať vo vašej domácej špajze

Ingrediencie potrebné na sirup:

25-30 veľkých a rozložitých súkvetí bazy čiernej,

1 kg cukru,

jeden liter vody,

šťava z dvoch citrónov.

Pripravte si domáci sirup z bazy čiernej. Oplatí sa!
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Spôsob prípravy:

Stojí za to začať krátkou teóriou. Nezabudnite, že zber rastlín by sa mal uskutočniť za suchého a slnečného dňa. Navyše, pripravené charakteristické kvety bazy čiernej by sa po zbere nemali skladovať príliš dlho.

Nazbierané súkvetia položte na utierku a nechajte niekoľko hodín odstáť – vtedy kvety opustia nepozvaní hostia, ako sú červy a muchy.

Potom kvety oddeľte od stoniek. Je lepšie ich neoplachovať – voda ich pripraví o vôňu a cenné vlastnosti.

Potom kvety vložte do nádoby.

V druhom hrnci zvarte vodu s cukrom a citrónovou šťavou. Hotový sirup nalejte do nádoby s kvetmi a všetko spolu premiešajte. Nádobu prikryte gázou a odložte na niekoľko dní.

Po štyroch dňoch vyberte sirup z chladničky alebo pivnice a uvarte ho. Potom ho preceďte cez gázu a nalejte do pohárov alebo menších fliaš. Nádoby uzavrite a vložte do špajze. Takto pripravený sirup bez problémov vydrží až rok. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jahodové smoothie si pripravujem celé leto. Nepoužívam mlieko, ale pridávam niečo krémové

Riešenie cholesterolu a nespavosti. Stačí pohár denne

The post Tento sirup nielen dobre chutí, ale aj robí zázraky. Moja babička vždy pripravovala zásoby tejto špeciality appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie