Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Teraz je čas presádzať kvety. Dodržte tieto tri pravidlá a budú krásne rásť

Jar je rušné obdobie nielen v záhrade. Aj črepníkové rastliny sa začínajú prebúdzať k životu a apríl je ideálny čas na starostlivosť o ne. Pri jarnom presádzaní črepníkových rastlín dodržiavam 3 pravidlá. Presádzanie črepníkových kvetov nie je taká jednoduchá záležitosť. Vrecko univerzálnej zeminy a niekoľko starých kvetináčov z garáže nestačí. Dám vám niekoľko tipov, čo […]
Menej ako 1 min. min.

Jar je rušné obdobie nielen v záhrade. Aj črepníkové rastliny sa začínajú prebúdzať k životu a apríl je ideálny čas na starostlivosť o ne. Pri jarnom presádzaní črepníkových rastlín dodržiavam 3 pravidlá.

Presádzanie črepníkových kvetov nie je taká jednoduchá záležitosť. Vrecko univerzálnej zeminy a niekoľko starých kvetináčov z garáže nestačí. Dám vám niekoľko tipov, čo robiť, aby vaše črepníkové kvety po presadení krásne rástli.

Kedy je najlepší čas na presádzanie črepníkových rastlín?

Kvetiny v kvetináčoch by sa mali presádzať v dvoch prípadoch. V prvom rade sa to oplatí urobiť, ak rastlina už dlho nevytvára nové listy a púčiky. Okrem toho žltne a jej vzhľad upadá.

Rastliny v kvetináčoch možno presadiť aj preventívne. Menšie a rýchlo rastúce črepníkové kvety by sa mali každú jar presadiť do nového substrátu. Staršie exempláre možno presádzať každé tri až štyri roky.

Najlepší čas na presádzanie črepníkových rastlín je koncom marca alebo začiatkom apríla. To znamená, že už nezostáva veľa času. Počas tejto procedúry dávajte pozor na niekoľko vecí a kvety sa určite uchytia a čoskoro vyrašia nové výhonky.

Nový substrát je nevyhnutný

Pri presádzaní črepníkových kvetov môžeme urobiť niekoľko chýb. Tou základnou by malo byť odstránenie starého substrátu. Veľa ľudí ho tam necháva a používa ho pri presádzaní. Je to chyba, pretože pôda je po takom čase už sterilná.

Pri presádzaní črepníkových rastlín som veľmi opatrný s koreňovým balom, ktorý je mimoriadne jemný. Za kvety neťahám, ale ich pred vybratím zo starého kvetináča jemne pomačkám. Takto môžem rastlinu ľahko vytiahnuť bez poškodenia koreňov.

Majte to na pamäti, keď presádzate črepníkové kvety

Výber správnej zeminy je tiež veľmi dôležitý. Univerzálna zemina nebude vhodná pre všetky rastliny. Ideálnu zmes si môžete vytvoriť sami obohatením o správne množstvo perlitu, keramzitu a ďalších potrebných zložiek.

Pred vložením rastliny do nového kvetináča dôkladne očistím koreňový bal od predchádzajúcej zmesi. Taktiež skontrolujem stav koreňov. Odstránim všetky poškodené.

V apríli je posledný čas na presádzanie kvetov v kvetináčoch. Ak sa chcete tento rok tešiť z nových listov a krásnych kvetov, nezabudnite na tento postup. Začiatkom jari je to veľmi dôležité.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie