Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Teraz je ten najlepší čas zbaviť sa ich zo záhrady. Ak to neurobíte, zožerú všetko

01.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ewa-Saks). Ničivý mor slimákov už niekoľko rokov zaplavuje slovenské záhrady. Každým rokom ich pribúda. Ničia úrodu zeleniny a ovocia a z ich vzhľadu je mnohým ľuďom zle. Hoci boj proti nim nie je rovnocenný, prírodnými metódami môžete ich výskyt v záhrade výrazne obmedziť. Záhradkári bojujú s ich populáciou už […]
2 min.

01.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ewa-Saks).

Ničivý mor slimákov už niekoľko rokov zaplavuje slovenské záhrady. Každým rokom ich pribúda. Ničia úrodu zeleniny a ovocia a z ich vzhľadu je mnohým ľuďom zle. Hoci boj proti nim nie je rovnocenný, prírodnými metódami môžete ich výskyt v záhrade výrazne obmedziť.

Záhradkári bojujú s ich populáciou už niekoľko rokov.
Foto: shutterstock/Ewa-Saks

Slimáky, nazývané aj slizniaky, pochádzajú zo Stredozemného mora, no vďaka rozvoju poľnohospodárstva v Európe emigrovali aj na Slovensko. Záhradkári bojujú s ich populáciou už niekoľko rokov.

Existujú však účinné prírodné spôsoby, ako ich udržať mimo vašich záhrad bez toho, aby ste ovplyvnili ostatné živé tvory pobehujúce v tráve.

Efektívne spôsoby, ako sa vysporiadať so slimákmi

Keď sa slimáky objavia v záhrade, je najlepšie okamžite použiť osvedčené metódy na ich odplašenie. Ak začneme príliš neskoro, môžu sa rýchlo stať vážnym problémom pre plodiny, najmä zeleninu, bylinky a ovocie. Skrývajú sa a množia sa v zemi, a keď prší, dychtivo vychádzajú na povrch.

Trápia nás najmä začiatkom leta, keď rastliny v záhrade kvitnú alebo prinášajú prvé ovocie. Použitie prírodných metód ich odradí, bez akýchkoľvek vedľajších účinkov na ostatné zvieratá v záhrade.

Ak je slimákov málo, najlepším riešením je zbierať ich ručne a vynášať mimo pozemku. Táto metóda môže fungovať hlavne v malých záhradách. Ak sa nám však nepodarí chytiť všetky, oplatí sa použiť takzvané pasce na slimáky. Najradšej jedia prírodnú návnadu. Umiestnenie listov šalátu, jahôd či nakrájanej mrkvy na ľahko dostupné miesto priláka na toto miesto veľkú časť populácie.

Na odstrašenie škodcov sa oplatí vysadiť rastliny, ktoré slimáky neznášajú, pozdĺž záhonov alebo pod plotom. Na tento účel sú ideálne sadenice byliniek, ako je majorán, cesnak, tymian a cibuľa. Ich vôňa účinne ochráni cenné okrasné rastliny alebo potravinárske plodiny.

Na ich odpudzovanie sú nápomocné aj rastliny ako orličník obyčajný, mydlica lekárska, krásnoočko, čemerica a alchemilka.

Dodatočne sa oplatí vyhrabať záhony a zasypať ich popolom, toto ošetrenie im vysuší sliznicu a účinne zabráni slimákom v napádaní rastlín.

V boji proti slimákom sú nápomocné aj zvieratá, ktoré sa často vyskytujú v záhradách, najmä tie s vodnou nádržou. Pri použití chemických prostriedkov na boj proti slimákom sa oplatí skontrolovať, či neovplyvnia ježkov, vtáky alebo ropuchy, ktoré milujú slimáky. Ďalšou účinnou metódou je použitie medených prvkov v záhrade, napríklad okolo záhonov. Stojí za to pripomenúť, že boj proti týmto škodcom bude tým účinnejší, čím viac metód použijeme na ochranu rastlín v záhrade naraz.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môj starý otec má osvedčenú metódu, ako sa vysporiadať s kunami. Stačí namočiť kúsok látky týmto prípravkom

Osviežujúci nápoj je nepriateľom vošiek. Stačí pár kvapiek, aby ste nepozvaných dostali zo záhrady

The post Teraz je ten najlepší čas zbaviť sa ich zo záhrady. Ak to neurobíte, zožerú všetko appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie