Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Teraz ju môžete zbierať zadarmo. Po nanesení vlasy vyzerajú ako hollywoodske glass hair

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sofia Zhuravetc). Vlastnosti tejto látky sú už dlho známe a oceňované v ľudovom liečiteľstve. Používa sa pre svoje liečivé účinky a v súčasnosti je veľmi obľúbená v kozmetike. Pozrieme sa na to, čím sa táto zložka vyznačuje a ako ju používať pre zdravie a krásu. Aké sú vlastnosti brezovej […]
Menej ako 1 min. min.

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sofia Zhuravetc).

Vlastnosti tejto látky sú už dlho známe a oceňované v ľudovom liečiteľstve. Používa sa pre svoje liečivé účinky a v súčasnosti je veľmi obľúbená v kozmetike. Pozrieme sa na to, čím sa táto zložka vyznačuje a ako ju používať pre zdravie a krásu.

Aké sú vlastnosti brezovej vody?
Foto: shutterstock/Sofia Zhuravetc

Brezová voda: vlastnosti

Aké sú vlastnosti brezovej vody? Vlastnosti tejto látky vyplývajú z jej bohatého zloženia. Tento cenný extrakt sa získava z veľmi populárneho stromu. Brezová šťava sa zbiera zo stromov, ktoré majú aspoň 10 rokov, a najlepšie je to koncom marca a začiatkom apríla. Nespracovaná brezová šťava je veľmi rýchlo podliehajúca skaze, neobsahuje žiadne konzervačné látky, čo znamená, že sa pokazí v priebehu niekoľkých dní – je vhodná na konzumáciu maximálne štyri dni. Z tohto dôvodu sa do nej často pridáva alkohol, čím vzniká roztok nazývaný brezová voda. V zložení brezovej vody môžeme nájsť:

Vitamíny skupiny B;

vitamín C;

kyselina listová;

kyselina salicylová;

kyselina jablčná;

kyselina citrónová;

minerály (napr. železo, draslík, zinok, vápnik, meď, horčík);

aminokyseliny;

triesloviny;

flavonoidy;

fytosteroly;

fytohormóny;

saponíny;

botulín.

Vďaka svojmu zloženiu sa brezová voda môže aplikovať perorálne aj externe na pokožku a vlasy. Pri perorálnej aplikácii má vďaka prítomnosti antioxidantov spomaľujúci účinok na procesy starnutia organizmu. Reguluje metabolizmus lipidov a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi, čím predchádza ateroskleróze a kardiovaskulárnym ochoreniam. Vykazuje protizápalové, protivírusové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Má pozitívny vplyv na činnosť nervového systému. Má močopudné vlastnosti, zmierňuje zápal alebo podráždenie žalúdka a čriev a priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Môže sa podávať ako pomocný prostriedok pri liečbe angíny; vďaka prítomnosti saponínov má expektoračný účinok, zvyšuje vylučovanie hlienu a pomáha pri liečbe kašľa. Okrem toho brezová voda podporuje imunitný, kĺbový a svalový systém. Aby jej konzumácia mala pozitívny účinok, mala by sa piť dva až trikrát denne po dobu najmenej jedného mesiaca.

Brezová voda na vlasy: ako používať?

Brezová voda na vlasy sa odporúča najmä v kozmetike.
Foto: shutterstock/Balakleypb

Brezová voda na vlasy sa odporúča najmä v kozmetike. Ako túto látku používať, aby ste získali čo najväčší prospech? Keďže brezová voda zlepšuje stav vlasov, dodáva im pevnosť, objem a lesk a má aj účinok proti lupinám, odporúča sa predovšetkým vo forme vlasovej masky. Blahodarné vlastnosti brezovej vody sa oplatí využívať pri starostlivosti o normálne vlasy, vlasy so sklonom k vypadávaniu, oslabené vlasy a vlasy so sklonom k nadmernej mastnote. Pri aplikácii na pokožku hlavy posilňuje vlasové korienky, podporuje rast vlasov, znižuje problém nadmerného vypadávania vlasov a pomáha v boji proti opakujúcim sa lupinám. Vďaka obsahu kyseliny salicylovej pomáha zbaviť sa problému s nadmernou mastnotou vlasov.

Najlepšie je vmasírovať ju do pokožky hlavy raz alebo dvakrát týždenne počas štyroch týždňov a nechať pôsobiť niekoľko hodín, potom vlasy umyť jemným šampónom. Prípadne sa môže vmasírovať do pokožky hlavy končekmi prstov hneď po umytí šampónom a potom sa môže pokračovať vo fénovaní a úprave vlasov alebo sa vlasy môžu nechať uschnúť samé – v takom prípade sa brezová voda neoplachuje. Je dôležité nepoužívať ju častejšie alebo dlhšie, pretože to môže viesť k nadmernému vysušeniu pokožky hlavy. Ak však nie ste priaznivcom vtierania brezovej vody, môžete používať prípravky na starostlivosť o vlasy s obsahom brezového extraktu, najmä šampóny proti lupinám.

Brezová voda na starostlivosť o tvár

Brezová voda sa môže používať aj na starostlivosť o tvár.
Foto: shutterstock/COOL IMAGES Studio

Brezová voda sa môže používať aj na starostlivosť o tvár. Vďaka obsahu kyseliny salicylovej má brezová voda antiseptické, protizápalové a exfoliačné účinky, osviežuje a čistí pleť tým, že uvoľňuje a sťahuje póry. Vďaka obsahu vitamínu C brezová voda chráni pleť pred voľnými radikálmi a UV žiarením. Pri pravidelnom používaní má hydratačný, vyhladzujúci účinok na jemné vrásky a rozjasňuje farebné škvrny. Okrem toho brezová voda pomáha regulovať vylučovanie kožného mazu. Preto sa odporúča na starostlivosť o mastnú a zmiešanú pleť; je vhodná aj na pleť so sklonom k akné, uzatvára otvorené póry, chráni ich pred upchatím a zabraňuje vzniku nových nedokonalostí na tvári.

Osoby so zrelou pleťou môžu brezovú vodu používať aj ako prostriedok proti príznakom starnutia pleti. Potešia sa aj osoby s problematickou pleťou, pretože brezová voda zmierňuje výskyt škvŕn, jaziev a farebných zmien. Používajte ju namiesto tonika, po čistení pleti a pred použitím séra alebo hydratačného krému. Prípadne použite kozmetiku s obsahom brezovej vody.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zakrýva šediny a zahusťuje obočie. Babička sa vyzná! Tento trik používa už roky

Zabudnite na farby a kaderníkov. Zalejte vriacou vodou a urobte si 20-minútovú farbu na šediny doma

The post Teraz ju môžete zbierať zadarmo. Po nanesení vlasy vyzerajú ako hollywoodske glass hair appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie