Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

TEST Hyundai i20: Osviežili dizajn. Zmenili aj niečo iné?

Hyundai i20 je vo svojej tretej generácii a na jeseň minulého roka ohlásil facelift. Možno aj táto aktualizácia spôsobila, že sa v priebehu minulého roka prepracoval z top trojky na top dvojku a u nás z neho predali takmer 1300 kusov. Dizajnových noviniek je len zopár, úpravou prešiel predný nárazník, ktorý dostal nové vložky po […]
Menej ako 1 min. min.

Hyundai i20 je vo svojej tretej generácii a na jeseň minulého roka ohlásil facelift. Možno aj táto aktualizácia spôsobila, že sa v priebehu minulého roka prepracoval z top trojky na top dvojku a u nás z neho predali takmer 1300 kusov.

Dizajnových noviniek je len zopár, úpravou prešiel predný nárazník, ktorý dostal nové vložky po bokoch, zmizli hmlovky, ktoré sú odteraz súčasťou hlavných svetiel. Nové sú i disky kolies a pridali tiež zopár farieb. Medzi inými aj túto metalickú Lucid Lime. Vzadu nájdete prepracovaný nárazník, menšie odrazky a segment naspodku, ktorý sa podobá na difúzor.

Výbava na úrovni

Rovnako ako vonku, aj vnútri to dýcha limetkami. Konkrétne na prešívaní a niektorých ovládacích prvkoch. Je veľmi zaujímavé, ako tie malé autá už vôbec nie sú nejaké slabšie čaje oproti veľkým. Čakali by ste tu Bose audio? Či 10,25-palcový prístrojový štít s rovnako veľkými multimédiami. A práve v ich útrobách sa udialo tých zmien najviac. Aktualizácie over-the-air, asistenčné systémy Hyundai Smart Sense so schopnejším núdzovým brzdením a udržiavaním v jazdnom pruhu, tempomat zas spolupracuje s navigáciou a navigácia je už v základnej výbave.

Zdroj: Hyundai

Zdroj: Hyundai

Okrem toho sú v interiéri aj vyhrievané sedačky, volant a novinkou je i konektor USB-C na palube. Ak ale chcete káblový CarPlay, ten dostanete stále len s klasickým USB. Sedenie vzadu je absolútne bezproblémové aj pre vyšších cestujúcich. Minimálne na krátke a stredné trasy. Kufor má 350 litrov a určite vás zaujíma, ako je na tom konkurencia. Napríklad Fabia má 380 litrov, ale je o niečo väčšia. A taká Corsa, tá je viac-menej rovnako veľká, ale ponúkne asi o 40 litrov menej.

Zdroj: Redakcia

Zdroj: Redakcia

Ponuka motorov zostáva

Čo sa týka ponuky motorov, tu sa po facelifte veľa nezmenilo. Stále dostanete aj atmosférickú štvorvalcovú jedna-dvojku, jej nový výkon je 79 koní a spojili ju s päťstupňovým manuálom. No a potom tu je jednoliter s rovnými 100 koňmi, tromi valcami a turbom. Ten je buď ako šesťstupňový manuál, alebo sedemstupňový dvojspojkový automat. A presne ten tu máme. Zrýchlenie na stovku zvláda za 11,4 sekundy a maximálna rýchlosť predstavuje 185 kilometrov za hodinu. Hyundai i20 nie je žiaden trhač asfaltu. Avšak na to, na čo ho stvorili, je viac ako dostatočný.

Zdroj: Redakcia

Zdroj: Redakcia

Čo sa týka samotnej spolupráce motora a prevodovky, je vidno, že automat je orientovaný na komfort a spotrebu. Máme tu aj jazdné režimy ECO, NORMAL a SPORT. A medzi nimi je cítiť rozdiel. Napríklad v športovom móde vás motor v pohode pustí aj do 3000 otáčok a nesťažuje sa. Je cítiť, že motoru by sa aj chcelo, ale prevodovka nie je určená na príliš dynamickú jazdu. To vidíte sčasti aj na tom, že tu nemáte pádla pod volantom na preraďovanie. A to je trochu škoda. Lebo jazdné vlastnosti Hyundai vyladil naozaj dobre. Podvozok lepšie tlmí, prituhol a zákrutami sa prerezáva naozaj sebavedomo. V porovnaní s predošlou i20 je určite dospelejší.

No a keď k tomu všetkému zarátate pohotovostnú hmotnosť nejakých 1100 kíl, a teda nebudete sa ostýchať nakladať tomu automatu, bude z neho celkom zábavné auto. Ale pre bežné používanie je dôležitá najmä spotreba. Tabuľky WLTP sľubujú 5,3 – 5,6 l/100 km v kombinovanom cykle. My sme jazdili prevažne v meste, takže tam tá spotreba bola o niečo vyššia. Náš mestský priemer bol okolo 6,2 l/100 km. Čo je ale zaujímavé, s týmto mestským autom viete jazdiť celkom úsporne aj na diaľnici. Tam sme šli bez obmedzovania sa, ale zato plynulo za nejakých 6,5 litra na stovku.

Základná cena modelu – Hyundai i20 1,2i Comfort 79k 5MT: 14 840 €
Základná cena testovanej motorizácie – Hyundai i20 1,0 T-GDi 7DCT Comfort: 17 240 €
EuroNCAP: 4* (2021)

Technické údaje1,0 T-GDi

Motor

Typ motora:radový, zážihový

Valce/ventily:3/12

Zdvihový objem [cm3]:998

Najvyšší výkon [kW (k)/ot./min.]:73,5 (100)/4500 – 6000

Najvyšší krút. moment [Nm/ot./min.]:172/1500-2500

Prevádzkové vlastnosti

Maximálna rýchlosť [km/h]:180

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h [s]:12,1

Spotreba – kombi [l/100 km]:5,1 – 5,3

Rozmery a hmotnosti

Batožinový priestor [l]:352/1165

Objem nádrže [l]:40

Prevádzková hmotnosť [kg]:1 090 – 1 200

Dĺžka [mm]:4065

Šírka [mm]:1775

Výška [mm]:1450

Rázvor [mm]:2580

 

The post TEST Hyundai i20: Osviežili dizajn. Zmenili aj niečo iné? appeared first on Autogratis.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie