Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

TEST Peugeot 508 PHEV: Pre tých, ktorí majú radi mesto

Peugeot 508 je jedným z najkrajších kombi v strednej triede. Minulý rok prešiel faceliftom a zmeny sa udiali aj pod kapotou. Naša plug-in hybridná motorizácia sa hodí najmä do mesta a jeho okolia. V rámci modernizácie kompletne prepracovali prednú masku. Mriežka chladiča už nie je ohraničená, ale plynulo prechádza z boku do samotnej mriežky a […]
Menej ako 1 min. min.

Peugeot 508 je jedným z najkrajších kombi v strednej triede. Minulý rok prešiel faceliftom a zmeny sa udiali aj pod kapotou. Naša plug-in hybridná motorizácia sa hodí najmä do mesta a jeho okolia.

V rámci modernizácie kompletne prepracovali prednú masku. Mriežka chladiča už nie je ohraničená, ale plynulo prechádza z boku do samotnej mriežky a potom zase zaniká na druhom boku. Jemnou úpravou prešiel aj nárazník, teda ďalšia mriežka chladiča, a výnimočné sú aj svetlá. A to hneď pre dve veci. Tá prvá, vedeli ste, že dizajn svetelného podpisu s levími pazúrmi debutoval práve v modeli 508? A tá druhá, vedeli ste, že ich po novom dostanete už v základe matrixové? Zmenou navyše prešiel aj svetelný podpis. Už nie jeden pazúr po každej strane, ale hneď tri.

Vzadu je svetelných pazúrov, naopak, menej a ešte aj v inom uhle. Smerovky sú animované a mierne zmenený je tvar nárazníka. Ale inak, ako býva pri faceliftoch štandardom, sa toho zasa až tak veľa nezmenilo. A rovnako sú na tom aj proporcie. Tento učupený kombík meria na výšku len 1,42 metra, dlhý je 4778 mm a široký je takmer 1,86 metra. Čiže v rozmeroch sa nezmenil ani o milimeter.

Na učupenosť dopláca kufor. Objem 530 litrov rozhodne nepatrí medzi najväčšie v triede. Ale kompenzuje to práve vzhľadom.

 

V interiéri takmer po starom

Spolu s faceliftom nastali naozaj malé zmeny aj v interiéri. Stále tu máme fyzické tlačidlá, ale nový je operačný systém s lepšou grafikou a rýchlejšími reakciami. Skrýva sa v 10-palcovej obrazovke a po novom podporuje napríklad pripojenie nie jedného, ale dvoch mobilov cez Bluetooth. Pred vodičom sa 12 palcov prístrojového štítu nezmenilo, avšak jeho grafika je na inej úrovni.

Asi najväčším šokom modernizácie sa stala okrem dizajnu prednej masky aj ponuka motorov. Dobrá správa, ešte stále je v ponuke naozaj dobrá a overená naftová jedna-päťka BlueHDi. Ak by ste chceli benzín, ten už dostanete len ako plug-in hybrid. A predpokladáme, že práve absencia 225-koňovej jedna-šestky PureTech spôsobí celkom slušné pohoršenie.

Čistý benzín nebude

No ak by sme vychádzali z tvrdenia, že benzín si budú voliť najmä vodiči jazdiaci na krátke trasy, tak pre nich je plug-in hybrid naozaj zmysluplnou voľbou. Podľa štatistík z EÚ prejde bežný obyvateľ nášho kontinentu denne okolo 33 kilometrov. A to znamená, že plug-in hybrid s tabuľkovým dojazdom viac ako 60 kilometrov bude míňať palivo len vtedy, keď sa s ním vyberiete na dovolenku, služobnú cestu alebo na výlet. Samozrejme, len pod podmienkou, že máte kde nabíjať.

My sme otestovali práve nabíjateľnú 225-koňovú motorizáciu. S pohonom predných kolies, osemstupňovým automatom a zrýchlením na stovku za rovných 8 sekúnd. Najvyšší systémový krútiaci moment je pritom 360 Nm a maximálna rýchlosť elektrických 135 alebo hybridných 250 km/h. Samotná jazda je veľmi príjemná. Riadenie je zdravo tuhé a kolesá vás na nerovnostiach nevytrestajú za to, že ich neprechádzate krokom. Do zákrut sa valí sebavedomo, a čo je ešte dôležitejšie, 508-ička je rovnako sebavedomá aj vtedy, keď z nich vychádzate.

Ak nabíjate, jazdíte za babku

A k tomu okamžitá elektrická odpoveď na akcelerátor a malý agresívne vyzerajúci volant. Dokonale zapadá do konceptu a ešte umocňuje športový pocit z auta. No ak neplánujete jazdiť dynamicky, vtedy je na palube ticho a spaľovák ani v hybridnom režime prakticky nepočuť. Sto kilometrov s vybitou baterkou sme v meste zajazdili za 7,5 a na okreskách za 6,3 l/100 kilometrov.

Ak však 12,4-kilowatthodinovú batériu nabíjať plánujete, môžete tak urobiť z klasickej zásuvky alebo z wallboxu. Zo zásuvky to zvládne za 6 hodín a príplatková 7,4 kW nabíjačka to dá pod dve. Inými slovami, prvých 40 – 60 kilometrov prejdete za približne 2,2 eura pri nabíjaní doma.

 

 

 

Základná cena modelu – Peugeot 508 SW BlueHDi 130 Allure: 41 490 €
Základná cena testovanej verzie – Peugeot 508 SW Hybrid 225 k GT: 52 290 €
EuroNCAP: 5* (2018)

Technické údaje

Motor

Typ motora:radový, zážihový + elektromotor

Valce/ventily:4/16

Zdvihový objem [cm3]:1598

Najvyšší výkon spaľovacieho motora [kW (k)/ot./min.]:133 (180) / 6000

Najvyšší výkon elektrického motora [kW (k)]:81 (110) / 2500

Najvyšší výkon sústavy [kW(k)]165 (225)

Najvyšší krút. moment sústavy [Nm]:360

Prevádzkové vlastnosti

Maximálna rýchlosť [km/h]:250

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h [s]:8,0

Spotreba – kombi [l/100 km]:1,2-1,3

Rozmery a hmotnosti

Batožinový priestor [l]:530

Objem nádrže [l]:43

Pohotovostná hmotnosť [kg]:1846

Dĺžka [mm]:4778

Šírka [mm]:1859

Výška [mm]:1420

Rázvor [mm]:2793

The post TEST Peugeot 508 PHEV: Pre tých, ktorí majú radi mesto appeared first on Autogratis.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie