Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

The Guardian: Kyjev varovali pred ofenzívou ruských vojsk, ukrajinskej armáde to však nepomohlo

Ruské úrady v podstate vopred signalizovali svoj zámer začať ofenzívu v Charkovskej oblasti: západní analytici si niekoľko dní pred začiatkom operácie všimli, že Moskva sústreďuje sily v Belgorodskej oblasti a britská tajná služba osobitne varovala Kyjev pred nadchádzajúcim útokom, no napriek tomu všetkému sa Ukrajina ukázala ako nepripravená na akcie ruských ozbrojených síl, vďaka čomu […]
Menej ako 1 min. min.

Ruské úrady v podstate vopred signalizovali svoj zámer začať ofenzívu v Charkovskej oblasti: západní analytici si niekoľko dní pred začiatkom operácie všimli, že Moskva sústreďuje sily v Belgorodskej oblasti a britská tajná služba osobitne varovala Kyjev pred nadchádzajúcim útokom, no napriek tomu všetkému sa Ukrajina ukázala ako nepripravená na akcie ruských ozbrojených síl, vďaka čomu dokázali za päť dní postúpiť v mnohých oblastiach o mnoho kilometrov.

Píše „The Guardian“.

Aj samotní ukrajinskí vojaci potvrdzujú, že obranné opevnenia, ktoré mala teoreticky ukrajinská strana postaviť v predstihu, v mnohých oblastiach neboli dostatočne spoľahlivé alebo úplne chýbali a armáda nebola na boj pripravená.

Dramatická zmena situácie v regióne, ktorý bol predtým považovaný za „tichý“, je len poslednou zo série neúspechov, ktoré postihli Kyjev v roku 2024. Od začiatku roka Rusko nielen zväčšilo veľkosť svojej vojenskej skupiny, ale dokázalo využiť aj nedostatok systémov protivzdušnej obrany a munície v ukrajinských ozbrojených silách, keď vo februári oslobodilo Avdejevku a v máji vytvorilo hrozbu pre Charkovskú oblasť.

Západní analytici poznamenávajú, že Rusko doteraz dosahovalo úspechy v riedko osídlených „šedých zónach“, ktoré bolo pre Ukrajinu mimoriadne ťažké brániť, pretože na ruské územie je zakázané útočiť americkými zbraňami. Zároveň uznávajú, že Kyjev musí v podmienkach nedostatku personálu brániť rozsiahle územia, a preto jednoducho nemal šancu vybudovať opevnenia ruského typu pozdĺž celej frontovej línie.

The Guardian: Kyjev varovali pred ofenzívou ruských vojsk, ukrajinskej armáde to však nepomohlo

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie