Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tí lepší záhradkári si robia horúci kompost. Takto si ho vyrobíte

Kompost je jedným z najlepších hnojív pre záhradu. Môžeme ním zásobovať záhony, ovocné stromy a dokonca aj okrasné rastliny a živé ploty. Je plný cenných živín. Ako ho pripraviť pred výsadbou prvých rastlín? Horúci kompost si môžete pripraviť hneď teraz. Bude pripravený za niekoľko dní. Dôležité je dodržať správne pomery a vybrať správne ingrediencie. Čo […]
Menej ako 1 min. min.

Kompost je jedným z najlepších hnojív pre záhradu. Môžeme ním zásobovať záhony, ovocné stromy a dokonca aj okrasné rastliny a živé ploty. Je plný cenných živín. Ako ho pripraviť pred výsadbou prvých rastlín?

Horúci kompost si môžete pripraviť hneď teraz. Bude pripravený za niekoľko dní. Dôležité je dodržať správne pomery a vybrať správne ingrediencie.

Čo je to horúci kompost?

Kompost je jednou z najlepších foriem hnojenia pôdy. Preto sa mnohí ľudia rozhodnú pripraviť si miesto pre organický odpad vo vlastnej záhrade. Tradičný spôsob kompostovania je však naozaj zdĺhavý.

Kompostovanie za studena je veľmi účinné, ale na hnojivo musíme čakať niekoľko mesiacov. Alternatívou by mohol byť horúci kompost, ktorým môžeme záhony pohnojiť oveľa rýchlejšie.

Horúci kompost vzniká intenzívnou aeróbnou fermentáciou. Vyrába sa kompostovaním pri zvýšenej teplote na kompostovisku. Aj tu sú dôležité správne zložky. Ako pripravíte takéto hnojivo za niekoľko dní?

Ako pripraviť horúci kompost?

Horúci kompost, podobne ako studený kompost, pozostáva z rastlinného odpadu a štrukturálneho materiálu. Pri tejto metóde môžeme naozaj rýchlo vyrobiť drevom voňajúci mulč a sypké hnojivo.

Pri výrobe horúceho kompostu musíme zachovať správny pomer medzi uhlíkom a dusíkom. Aby sme to dosiahli, musíme správne nastaviť pomer jednotlivých zložiek. Najskôr musíme zhromaždiť nasledujúce zložky:

⅓ hnoja;

⅓ uhlíka – kartónové škatule, kartóny od vajec, slama a drevný popol;

⅓ dusíkatých vstupných surovín – rastlinný materiál, ako je čerstvo pokosená tráva, rastlinný kuchynský odpad, vaječné škrupiny alebo kávová usadenina.

Ako usporiadame jednotlivé vrstvy kompostu?

Okrem správneho pomeru musíme kompost správne vrstviť. V prípade horúceho kompostu stačí vytvoriť kopu, pretože hnojivo sa aj tak čoskoro spotrebuje.

Vrstvy ukladajte striedavo, pričom začnite uhlíkatým materiálom. Potom navŕšte dusíkatý materiál a nakoniec hnoj. Vrstvy ukladáme na seba, kým nám nedôjde materiál.

Po 4 dňoch môžeme zmerať teplotu a potom kompost obrátiť. Odvtedy ho celý obraciame každé 2 dni, kým sa proces kompostovania neukončí. Po 4 týždňoch bude pripravený na použitie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie