Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto druhy rastlín nikdy nevysádzajte vo svojej záhrade. Neželané návštevy sršňov sú stávkou na istotu

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TTstudio). Vysoké teploty a príjemne hrejivé slnečné lúče priamo nabádajú k pobytu vonku. Či už však vyjdete na balkón alebo terasu, prípadne si postavíte lehátko v záhrade, nemusíte nutne chcieť, aby na vás zaútočili sršne. Už len zvuk blížiaceho sa hmyzu môže spôsobiť husiu kožu od stresu. Ktoré druhy […]
Menej ako 1 min. min.

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TTstudio).

Vysoké teploty a príjemne hrejivé slnečné lúče priamo nabádajú k pobytu vonku. Či už však vyjdete na balkón alebo terasu, prípadne si postavíte lehátko v záhrade, nemusíte nutne chcieť, aby na vás zaútočili sršne. Už len zvuk blížiaceho sa hmyzu môže spôsobiť husiu kožu od stresu. Ktoré druhy rastlín priťahujú sršne? Poradíme vám, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Ktoré rastliny môžu priťahovať sršne?
Foto: shutterstock/TTstudio

Ktoré rastliny majú sršne rady?

Na jar a v lete si môžete všimnúť, že sršne čoraz odvážnejšie vlietajú do záhrady, potulujú sa po terase alebo sa krčia na balkóne. Toto správanie súvisí s prítomnosťou sladkých, ovocných a kvetinových vôní. Existuje niekoľko kompozícií, ktoré na hmyz pôsobia ako magnet, ktorému nedokážu odolať. Aké druhy rastlín priťahujú sršne? Ak nechcete prichádzať do kontaktu s nebezpečnými votrelcami príliš často, rozhodne sa vyhnite výsadbe:

jaseňu,

dubu,

breze,

jabloni,

hruške,

čerešni,

slivke,

orgovánu.

Ako odplašiť sršne zo záhrady?

Jednotlivé sršne, ktoré sa z času na čas objavia v blízkosti domu, ešte nemusia byť predzvesťou väčších problémov. Dôvodom na obavy bude zvýšenie frekvencie ich návštev a príchod vo väčších skupinách. V niektorých častiach krajiny sa v tejto sezóne začínajú objavovať značné počty, ktoré predznamenávajú, že môžete mať celkom slušný problém, dokonca sa hovorí o nákaze. Napríklad minulý rok zažili skutočnú inváziu sršňov v Ríme, ale problém predstavovali aj inde v Európe.

Správne druhy rastlín môžu odradiť sršne z vašej záhrady.
Foto: shutterstock/Rejdan

Je možné týchto neželaných votrelcov úspešne vyhnať z domu? Skôr ako sa vrátite z obchodu s celým vreckom repelentov, začnite s trochu jednoduchšími metódami.

Prvá metóda zahŕňa umiestnenie niekoľkých špeciálnych pascí v tekutej forme v záhrade. Ich pôsobenie ovplyvňuje prirodzený inštinkt sršňov a láka hmyz lákavou vôňou. Prilákané padajú do látky a nie sú schopné uniknúť. Jedince, ktorým sa podarí uniknúť, si vždy spájajú priestor s nebezpečenstvom.

Akej vône sa sršne boja?

Druhý trik tiež využíva vône, ale tentoraz sú pre sršne mimoriadne nepríjemné. Na to nepotrebujete žiadne zmesi. Jediné, čo potrebujete, je vybrať správne druhy rastlín do záhrady. Skúsení záhradkári odporúčajú vsadiť predovšetkým na:

sirôtky,

muškáty,

nechtík,

levanduľu,

cesnak,

tymián,

bazalku,

mätu piepornú.

Vôňa nechtíka je pre sršne mimoriadne nepríjemná.
Foto: shutterstock/milart

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto rastliny sršne milujú . Ak ich máte vo svojej záhrade, očakávajte návštevu nebezpečného hmyzu

Priťahuje včely, odpudzuje sršne. Príjemná vôňa na terase

The post Tieto druhy rastlín nikdy nevysádzajte vo svojej záhrade. Neželané návštevy sršňov sú stávkou na istotu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie