Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto krásne okrasné rastliny účinne odradia krtkov a hraboše. Ich pestovanie je veľmi jednoduché

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Al.geba). Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť škodcov, ako sú krtkovia a hraboše, je vysadiť rastliny, ktoré ich odradia. Ak si pritom môžete ozdobiť záhradu, tým lepšie. Ukazuje sa, že hitom bude cisárska koruna, ktorý sa mimoriadne ľahko pestuje. Cisárska koruna má silnú, výraznú vôňu, ktorá odradí nepozvaných […]
Menej ako 1 min. min.

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Al.geba).

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť škodcov, ako sú krtkovia a hraboše, je vysadiť rastliny, ktoré ich odradia. Ak si pritom môžete ozdobiť záhradu, tým lepšie. Ukazuje sa, že hitom bude cisárska koruna, ktorý sa mimoriadne ľahko pestuje.

Cisárska koruna má silnú, výraznú vôňu, ktorá odradí nepozvaných hostí.
Foto: shutterstock/Al.geba

Ak nezareagujete dostatočne včas, krtkovia a hraboše vám môžu zničiť celú záhradu a už vykonanú prácu. Krtkovia a hraboše nielenže zanechávajú nevzhľadné kopy, ale aj ohryzávajú korene a spôsobujú odumieranie rastlín. Našťastie sa ich môžete ľahko zbaviť a zároveň skrášliť svoje okolie. Riešením tohto problému je rastlina, ktorá pochádza z južnej Ázie.

Ako odradiť krtkov? Zasaďte si do záhrady rastlinu s krásnymi kvetmi a neobvyklou vôňou

Cisárska koruna, je exotická okrasná rastlina s krásnymi kvetmi, ktorá má pre majiteľov záhrad jednu mimoriadne užitočnú vlastnosť. Ukazuje sa ako mimoriadne účinný prostriedok na odradenie škodcov, ako sú myši, krtkovia a hraboše. Je vysoká jeden meter, zakončená chocholom listov a oranžovými kalichmi a okamžite upúta pozornosť. Okrem zaujímavého vzhľadu má aj silnú, výraznú vôňu, ktorá odradí nepozvaných hostí. Skutočnosť, že niektoré kvety sú pre rôzne druhy živočíchov odpudivé, je známa väčšine záhradkárov. Cisárska koruna je však mimoriadne účinná a zároveň mimoriadne nenáročná na pestovanie. Preto sa osvedčí aj začiatočníkom, ktorí ju chcú pestovať v okolí svojho domu.

Ako vypestovať cisársku korunu vo vašej záhrade? Stačí dodržiavať týchto niekoľko pravidiel

Na to, aby ste úspešne pestovali cisársku korunu, je v skutočnosti potrebná len trocha trpezlivosti a dodržiavanie niekoľkých kľúčových zásad. V prvom rade musíte rastline zabezpečiť dostatočne slnečné stanovište s dobre odvodneným substrátom. Pôda musí byť úrodná a dobre absorbovať vodu, aby kvety zdravo rástli.

Cibuľky koruny cisárskej vysádzajte najneskôr v auguste, keď je výnimočne teplé počasie a priaznivé podmienky. Je dôležité, aby sa rastlina stihla zakoreniť pred nástupom mrazov. Zaujímavým spôsobom, ktorý môže byť nápomocný, je vysadiť cibuľky nabok. Zabráni sa tak možnému zamokreniu otvoru pre kvetnú stonku, a tým aj hnilobe koreňov. Keď vám už rastlina vykvitne, treba oceniť, že hoci odpudzuje krtkov, kvapky jej nektáru lákajú do záhrady včely a motýle. Jedinou nevýhodou tejto krásnej rastliny je, že pri nevhodnej manipulácii môže byť pre človeka jedovatá. Cibuľky vždy saďte v rukaviciach a listov a kvetov sa radšej nedotýkajte. Celý kvet je plný jedovatých alkaloidov, hoci najviac sa ich nachádza v koreni. Priamy kontakt s touto látkou môže spôsobiť alergickú reakciu alebo viesť k zvracaniu a dokonca k svalovým kŕčom.

Cibuľky cisárskej koruny vysádzajte nabok. Zabráni sa tak možnému zamokreniu otvoru pre kvetnú stonku, a tým aj hnilobe koreňov.
Foto: shutterstock/Sarycheva Olesia

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo priťahuje krtkov do záhrady? Odpoveď vás možno prekvapí

Vezmite korenie z kuchyne a pridajte ho do kôpky. Krtko a hraboš sa za chvíľu odsťahujú

The post Tieto krásne okrasné rastliny účinne odradia krtkov a hraboše. Ich pestovanie je veľmi jednoduché appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie