Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto kvety potešia každého okoloidúceho. Len sa o ne musíte dobre starať

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/satoshinpi). Tu je jedna z najobľúbenejších okrasných rastlín, ktoré Slováci milujú. Ohromuje nádhernými pestrofarebnými kvetmi, ale vyžaduje si špeciálne pestovanie. Ako sa starať o túto rastlinu? Máme na to osvedčené spôsoby. Ako sa správne starať o hortenzie?Foto: shutterstock/satoshinpi Ako sa starať o hortenzie, aby ste sa z krásnych kvetov […]
Menej ako 1 min. min.

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/satoshinpi).

Tu je jedna z najobľúbenejších okrasných rastlín, ktoré Slováci milujú. Ohromuje nádhernými pestrofarebnými kvetmi, ale vyžaduje si špeciálne pestovanie. Ako sa starať o túto rastlinu? Máme na to osvedčené spôsoby.

Ako sa správne starať o hortenzie?
Foto: shutterstock/satoshinpi

Ako sa starať o hortenzie, aby ste sa z krásnych kvetov tešili dlhšie? Ponúkame vám osvedčené recepty na krásnu, farebnú a voňavú záhradu, ktorá sa bude páčiť všetkým. Nasledujúce tipy sa oplatí dodržiavať.

Ako pestovať hortenzie? Optimálna poloha pre rastlinu

Pri téme o tom, ako pestovať hortenzie, začnime výberom správneho miesta pre rastlinu. Každá rastlina má svoje špecifické požiadavky, pokiaľ ide o substrát a miesto, kde sa cíti najlepšie. Zabezpečenie optimálnych podmienok pre daný druh, je zárukou úspechu a spôsobom, ako si naplno vychutnať krásu rastliny. V prípade hortenzií treba dbať na to, aby bola rastlina zasadená do úrodnej a priepustnej pôdy. Hortenzie nemajú rady priame slnko, preto je najlepšie zvoliť polotienisté miesto s miernym slnečným žiarením.

Kedy vysádzať hortenzie?

Ďalšou otázkou, ktorú treba zvážiť, je, kedy hortenzie vysádzať. Existujú dva názory na optimálny čas výsadby mladých kríkov. Prvá možnosť hovorí o tom, že je to najlepšie urobiť koncom jari, keď je riziko mrazov nízke. Rastlina tak bude mať možnosť dostatočne rozvinúť svoj koreňový systém pred príchodom leta. Často sa tiež tvrdí, že najlepší čas na výsadbu hortenzií je začiatok jesene. Vtedy má rastlina možnosť rozvinúť svoj koreňový systém v pôde pred príchodom prvých mrazov.

Ako vysádzať hortenzie?

Ako vysádzať hortenzie? Výsadba hortenzií nie je zložitý postup, ale je užitočné vedieť, na čo si dať pozor. Po prvé, ako už bolo spomenuté, je dôležité vybrať správne miesto. Najlepšie je hortenzie zasadiť do zeme ihneď po zakúpení. Diera, do ktorej sa hortenzie sadia, by mala byť dvakrát väčšia ako koreňový bal. Na dno môžete nasypať trochu hnojiva pre kyslomilné rastliny. Nezabudnite tiež čerstvo zasadenú rastlinu intenzívne zalievať, pretože hortenzie zle znášajú sucho.

Najlepší čas na výsadbu hortenzií sa považuje koniec jari.
Foto: shutterstock/Wirestock Creators

Prečo hortenzie nekvitnú?

Niekedy sa stáva, že napriek dodržiavaniu základných pravidiel starostlivosti rastliny nekvitnú. Prečo hortenzie nekvitnú? Vplyv majú rôzne faktory a medzi ne patrí aj zmrznutie kvetných pukov rastliny. Záhradné hortenzie nasadzujú kvetné puky v predchádzajúcom roku. Ak sa stane, že kvety zamrznú, rastlina v nasledujúcom roku nekvitne. Hortenzie sú veľmi citlivé na pokles teploty, preto by sa mala rastlina primerane chrániť.

Čo sa dá urobiť, aby hortenzia rozkvitla?

Čo sa dá urobiť, aby hortenzia rozkvitla? Okrem mrazu ovplyvňujú kvitnutie rastliny aj ďalšie faktory. Medzi nimi možno spomenúť:

nevhodná poloha – najmä miesta vystavené silnému vetru;

neodborný rez – v prípade kalinolistých hortenzií je dôležité nepripraviť rastlinu o výhonky, ktoré by mali kvitnúť v nasledujúcej sezóne;

zásaditá pôdna reakcia, ktorá spôsobuje, že rastlina menej kvitne;

choroby, ktoré rastlinu napádajú.

Hortenzie – choroby ohrozujúce rastliny

Akým chorobám sú hortenzie vystavené? Choroby, ktoré rastlinu napádajú, môžu byť rôzneho pôvodu a bohužiaľ ich kontrola nie je najjednoduchšia. Medzi najčastejšie choroby hortenzií patria:

bakteriálne vädnutie hortenzie;

chloróza listov;

múčnatka;

škvrnitosť listov;

listová mozaika.

Medzi najčastejšie choroby hortenzií patrí škvrnitosť listov.
Foto: shutterstock/DAwee

Kedy prerezávať hortenzie? Ako prerezávať hortenzie?

Kedy strihať hortenzie a ako to robiť? Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná ani jednoduchá, pretože všetko závisí od druhu, ktorý máte v záhrade. V prípade kalinolistej hortenzie v skutočnosti nie je potrebné rastlinu strihať. Hortenzia kalinolistá nasadzuje kvety na minuloročné výhonky, takže prerezávanie by malo za následok nedostatok kvetov. Iná situácia je v prípade metlinatej hortenzie. Ide o druh, ktorý nasadzuje púčiky na tohtoročných výhonkoch, takže prerezávanie je nevyhnutné. To by sa malo vykonať skoro na jar a existujúce výhonky by sa mali skrátiť približne o 2/3 svojej dĺžky.

Ako chrániť hortenzie na zimu?

Na záver si odpovieme na otázku, ako chrániť hortenzie na zimu. Táto rastlina zle znáša mrazy, preto je potrebné ju na zimné obdobie prikryť. Je dôležité, aby ste to neurobili príliš skoro. Záhradníci odporúčajú chrániť rastlinu až po prvých mrazoch. Najlepším spôsobom ochrany je použitie agrotextílie, ktorou by sa mala rastlina pevne prikryť. Tiež musíte zviazať konštrukciu špagátom, aby mala schopnosť prežiť v nepriaznivých poveternostných podmienkach, najmä počas silného vetra.

Hortenziu metlinatú musíte strihať skoro na jar.
Foto: shutterstock/VH-studio

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do vody a zalejte hortenzie. Krásne kvety nakoniec zmenia farbu

Kalinolistá hortenzia nechce kvitnúť? Záhradník prezrádza dôvody

The post Tieto kvety potešia každého okoloidúceho. Len sa o ne musíte dobre starať appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie