Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto nápoje nepite hneď po zobudení. Veľa Slovákov to robí

Jednou z prvých vecí, ktoré by sme mali ráno po prebudení urobiť, je doplniť telesné tekutiny. Po 7-8 hodinách spánku môže byť naše telo predsa len trochu dehydrované. Na začiatok je najlepšie zvoliť si pohár vody. Deň môžete začať aj ďalším nápojom. Je však dobré vopred zistiť, ktoré nápoje budú mať na náš organizmus priaznivý […]
3 min.

Jednou z prvých vecí, ktoré by sme mali ráno po prebudení urobiť, je doplniť telesné tekutiny. Po 7-8 hodinách spánku môže byť naše telo predsa len trochu dehydrované. Na začiatok je najlepšie zvoliť si pohár vody. Deň môžete začať aj ďalším nápojom. Je však dobré vopred zistiť, ktoré nápoje budú mať na náš organizmus priaznivý účinok a ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Voda, káva alebo čaj – ktorý spôsob je najlepší na začiatok dňa? Ktorý z nich je najlepšie piť na lačný žalúdok, hneď po prebudení? V nasledujúcom článku nájdete zoznam nápojov, ktoré nás ráno účinne „nakopnú“ a zároveň pomôžu stimulovať náš metabolizmus. Nemali by sme však zabúdať, že žiadny nápoj nemôže nahradiť zdravú stravu. Ani ten najzdravší nápoj nám neposkytne všetky potrebné živiny.

Voda ráno? Siahnime po neperlivej vode

Keď sa zobudíte, prvé, čo by ste mali urobiť, je vypiť pohár neperlivej vody. Je to najlepšia dostupná možnosť, Nápoj sa odporúča najmä preto, že neposkytuje kalórie, podporuje tráviaci proces a pomáha očistiť telo od toxínov. Konzumácia vody nalačno stimuluje metabolizmus a pripravuje tráviaci systém na nasledujúci deň. Navyše podporuje činnosť obličiek, a tým uľahčuje odstraňovanie toxínov z tela. Najlepšie je piť vodu, ktorá má izbovú teplotu.

Dobrú dávku vitamínu C získate pitím vody s citrónom

Voda s citrónom tiež hydratuje a dodáva energiu. Navyše ponúka viac elektrolytov ako samotná voda. Podporuje proces trávenia tým, že stimuluje črevnú peristaltiku a produkciu tráviacich enzýmov. Citrón obsahuje aj čistiace zložky, ktoré môžu podporiť detoxikáciu organizmu. Je tiež zdrojom vitamínu C, takže podporuje imunitu organizmu a prospieva pokožke.

Môže nám káva vypitá nalačno uškodiť?

Káva má vďaka kofeínu, ktorý obsahuje, povzbudzujúce vlastnosti, ktoré mnohí z nás tak oceňujú. Zrýchľuje metabolizmus a pomáha spaľovať kalórie, čo môže pomôcť ľuďom, ktorí chcú schudnúť. Hoci často môžete počuť názory, že pitie kávy nalačno je škodlivé, nie je to pravda. Iba u niektorých ľudí, ktorí bojujú s problémami, ako je prekyslenie alebo dráždivý žalúdok, spôsobuje určité ťažkosti. U zdravých ľudí pitie kávy nalačno zvyčajne nevedie k tráviacim problémom. Je však dôležité si uvedomiť, že káva ovplyvňuje vstrebávanie minerálnych látok, ako je železo, čo môže byť nebezpečné pre ľudí s prísnejšou diétou.

Voda s jablčným octom je zdravá, ale oplatí sa byť pri nej opatrný

Jablčno-octovú vodu je najlepšie konzumovať nalačno – to zvýši jej účinky. Jablčný ocot je bohatý na pektín, ktorý má okrem iného pozitívny vplyv na problémy so zápchou. Okrem toho sa ukázalo, že jablčnooctová voda pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje chudnutie. O pravidelnom užívaní tohto nápoja sa však radšej poraďte s lekárom. Môže totiž dráždiť žalúdok a vzájomne pôsobiť s niektorými liekmi, ako sú diuretiká alebo lieky na cukrovku, čím sa mení ich účinnosť.

Aké sú výhody pitia ľanového semienka a kefíru na lačný žalúdok?

Kefír má vďaka obsahu dobrých probiotických baktérií pozitívny vplyv na zdravie čriev a stimuluje tvorbu tráviacich štiav a žlče, čo vedie k rýchlejšiemu metabolizmu. Ľanové semienka sú zasa bohaté na vlákninu, ktorá je kľúčová pre správne fungovanie tráviaceho systému. Ľudia so žalúdočnými problémami by si však mali dávať pozor na ich konzumáciu nalačno, pretože môžu pociťovať nepríjemné účinky, ako je nadúvanie alebo plynatosť.

Ktoré nápoje by sa nemali piť na prázdny žalúdok?

Teraz, keď už vieme, ktoré nápoje je vhodné piť na prázdny žalúdok, je dobré, aby sme vedeli aj to, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Tu je niekoľko príkladov nápojov, ktoré by sa nemali piť na prázdny žalúdok:

Sladené perlivé nápoje: perlivé nápoje často obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo je na lačný žalúdok zlé. Ich pitie môže tiež viesť k nadúvaniu a nepríjemným pocitom kvôli obsahu oxidu uhličitého.

Studené nápoje: Veľmi studené nápoje môžu spôsobiť šok pre tráviaci systém. Najmä ak sa pijú na prázdny žalúdok. Môžu tiež spôsobiť žalúdočné kŕče a iné tráviace ťažkosti.

Vysoko kyslé šťavy (napr. pomarančový džús, paradajkový džús): Vysoko kyslé šťavy môžu zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo povedie k nepríjemným pocitom, najmä u ľudí s citlivým žalúdkom alebo u ľudí trpiacich vredmi.

Energetické nápoje: Tieto nápoje často obsahujú vysoké množstvo kofeínu a cukru. Ich pitie nalačno preto môže prispieť k nestabilite hladiny cukru v krvi, nadmernej stimulácii a dehydratácii.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie