Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto prírodné prostriedky mravce jednoducho nenávidia. Vyskúšajte ich a uvidíte, ako zmiznú z vašej záhrady

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frank60). Mravce sú svojou konštrukciou veľmi užitočné, kým sa v záhradách neobjavia vo väčšom množstve. Kolónie tohto hmyzu môžu vytvárať dlhé podzemné chodby, ktoré nakoniec vysušia pôdu a poškodia korene rastlín. Hoci sa zdá, že bojovať proti nim je nemožné, existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako sa ich z vašej […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frank60).

Mravce sú svojou konštrukciou veľmi užitočné, kým sa v záhradách neobjavia vo väčšom množstve. Kolónie tohto hmyzu môžu vytvárať dlhé podzemné chodby, ktoré nakoniec vysušia pôdu a poškodia korene rastlín. Hoci sa zdá, že bojovať proti nim je nemožné, existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako sa ich z vašej záhrady zbaviť.

Ako sa zbaviť mravcov v záhrade?
Foto: shutterstock/frank60

Vo väčšom množstve sa objavujú vo vašich záhradách alebo domácnostiach pri hľadaní potravy ako škodcovia. Často hľadajú aj teplé miesto na zahniezdenie. Ak vás ich kopčeky obzvlášť obťažujú a vaše rastliny trpia ich prítomnosťou, použite niektoré domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu ich odstrániť.

Škody, ktoré môžu napáchať mravce

Hoci sú považované za pracovité a užitočné, vo vašich záhradách môžu v príliš veľkom počte spôsobiť spúšť na cenných plodinách. Môžu poškodzovať stromy a drevené časti budov tým, že si v nich stavajú hniezda. Pri hľadaní potravy a nektáru ničia aj ovocné a kvetinové strapce, napríklad pivonky, a vysávajú z nich šťavu. Ich prítomnosť môže brániť rastu rastlín tým, že odkrývajú ich korene, hľuzy a odnože. Okrem toho majú tendenciu podporovať niektorých škodcov, napríklad vošky.

Prírodné spôsoby boja proti mravcom v záhrade

Pri pestovaní plodín v záhrade sa často vyhýbate používaniu chemických insekticídov. Nechcete tiež, aby použité prostriedky nepriaznivo ovplyvnili vzhľad záhrady. Použitie domácich metód môže pomôcť pri kontrole mravcov v záhrade. Najjednoduchším spôsobom je vysadiť rastliny, ktoré im jednoducho nechutia. Pachy, ktoré vydávajú, môžu účinne odradiť kolónie mravcov. Osvedčeným riešením je použitie škorice, majoránky, mäty, tymiánu, levandule a nechtíka lekárskeho alebo obloženie miest čerstvými listami paradajok.

Vôňa nechtíka lekárskeho odrádza mravce.
Foto: shutterstock/Elena Koromyslova

Keď prítomnosť týchto rastlín napriek tomu nepomôže, oplatí sa siahnuť do domácej špajze. Mravce nemajú rady vôňu octu alebo éterických olejov, ktorými možno postriekať cestičky alebo celé hniezda tohto hmyzu. Okrem toho možno v ich obydlí rozsypať prášok do pečiva, kukuričnú múku alebo sódu bikarbónu, pretože mravce po ich požití napuchnú a nakoniec uhynú. Ak vám obzvlášť znepríjemňujú prácu v záhrade a chcete sa ich definitívne zbaviť, drastickou metódou je zaliať hniezdo vriacou vodou. Prírodné metódy používané na likvidáciu mravcov sa osvedčia najmä v zeleninovej záhrade.

Ak domáce prostriedky zlyhajú

Na začiatok je vždy dobré vyskúšať prírodné prostriedky, ale vo chvíli, keď nefungujú, zostáva obrátiť sa na chemické prípravky. Niektoré z chemických prostriedkov obsahujú hormonálne látky, napríklad metoprén, ktorý brzdí vývoj lariev a zbavuje samičky plodnosti. Jedným z najúčinnejších prípravkov na mravce je borax, ktorý vysušuje hmyz a tiež brzdí vývoj lariev. Je potrebné pripomenúť, že chemické odpudzovače mravcov môžu byť nebezpečné aj pre majiteľov domov. Pri ich aplikácii udržiavajte postriekané plochy mimo dosahu detí a domácich zvierat.

Borax pôsobí pomaly a mravce nástrahu stihnú doniesť až do mraveniska, kde si na nej pochutnajú aj ostatných. 
Foto: shutterstock/masitta siriworakul

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Mravce ničia kvety a trávniky. Domáci postrek ich rýchlo odradí

Ako sa zbaviť mravcov z ovocných stromov? Zmiešajte s vodou a nastriekajte na kôru. Už ich neuvidíte

The post Tieto prírodné prostriedky mravce jednoducho nenávidia. Vyskúšajte ich a uvidíte, ako zmiznú z vašej záhrady appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie