Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tieto rastliny fungujú lepšie ako hnojivá. Zasaďte ich a sledujte, ako sa choroby a škodcovia vyhýbajú záhrade z diaľky

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda). Ktoré rastliny zabraňujú burine a chorobám? Ukazuje sa, že umelé hnojivá môžete nahradiť premyslenou výsadbou. Poradíme vám, ktoré rastliny sú najlepšie na hnojenie pôdy. Umelé hnojivá môžete nahradiť premyslenou výsadbou.Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda Ak hľadáte prírodnú náhradu za umelé hnojivá, určite by ste mali zistiť, čo sú to […]
Menej ako 1 min. min.

22.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda).

Ktoré rastliny zabraňujú burine a chorobám? Ukazuje sa, že umelé hnojivá môžete nahradiť premyslenou výsadbou. Poradíme vám, ktoré rastliny sú najlepšie na hnojenie pôdy.

Umelé hnojivá môžete nahradiť premyslenou výsadbou.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Ak hľadáte prírodnú náhradu za umelé hnojivá, určite by ste mali zistiť, čo sú to fytosanitárne rastliny. V mnohých prípadoch môžu zachrániť plodiny pred nežiaducimi škodcami a úpornými chorobami. Poradíme vám, ako si premyslene naplánovať výsadbu v záhrade, aby ste minimalizovali riziko straty úrody.

Čo sú fytosanitárne rastliny? Zistite, ako zachrániť svoju záhradu

Fytosanitárne rastliny sú druhy s jedinečnými vlastnosťami, ktoré sú nielen praktické v kuchyni a estetické v záhrade, ale aj prospešné pre okolitú flóru a pôdu. Príkladom takýchto rastlín je repka olejná a ovos, ako aj niektoré okrasné rastliny, napríklad facélia, aksamietnica a borák. Fytosanitárne rastliny vylučovaním špecifických látok účinne odpudzujú škodcov, ako sú hlístovce, pásavka zemiaková alebo háďatko repné, a vykazujú aj protiplesňové a antibakteriálne účinky. Okrem toho ich schopnosť hnojiť pôdu podporuje zdravý rast susedných rastlín.

Namiesto používania hnojív vysádzajte tieto rastliny. Pôda bude účinne vyživovaná

Fytosanitárne rastliny pomáhajú zlepšovať kvalitu pôdy tým, že stimulujú rast prospešných mikroorganizmov, čím sa pôda stáva úrodnejšou a menej vyčerpanou. Ich korene často pôsobia mechanicky a pomáhajú kypriť pôdu. Medzi fytosanitárne rastliny, ktoré sú pre pôdu obzvlášť prospešné, patrí pohánka a reďkovka olejná.

Repka olejná vylučuje špecifické látky, ktoré odpudzujú škodcov.
Foto: shutterstock/Daniel Prudek

Niektoré fytosanitárne rastliny majú tiež schopnosť bojovať proti patogénom. Napríklad cesnak, cibuľa a chren obsahujú fytoncídy, ktoré majú antibakteriálne a antimykotické účinky, čo môže pomôcť znížiť riziko vzniku plesne sivej napríklad na jahodách.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Už vliezli do záhrad a napádajú úrodu. Zakročte, inak nič nevyrastie

Zákerné larvy sedia v kvetináčoch a ničia rastliny. Zbavte sa ich jednoduchým spôsobom a už sa nevrátia

The post Tieto rastliny fungujú lepšie ako hnojivá. Zasaďte ich a sledujte, ako sa choroby a škodcovia vyhýbajú záhrade z diaľky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie