Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tisícky Slovákov dostanú od 1. júla vyššie príspevky. Pribudla nová skupina poberateľov

Od 1. júla 2024 sa zásadne zvýšia opatrovateľské príspevky. O výsledku iniciatívy poslankyne Jany Žitňanskej informoval expert na dane a financie Jozef Mihál na svojej stránke na sociálnej sieti. Táto zmena zlepší finančné ohodnotenie opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Rovnako rozšíri zoznam príjemcov o dôchodcov, ktorí sa starajú o iné osoby. 98% Už […]
Menej ako 1 min. min.

Od 1. júla 2024 sa zásadne zvýšia opatrovateľské príspevky. O výsledku iniciatívy poslankyne Jany Žitňanskej informoval expert na dane a financie Jozef Mihál na svojej stránke na sociálnej sieti.

Táto zmena zlepší finančné ohodnotenie opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Rovnako rozšíri zoznam príjemcov o dôchodcov, ktorí sa starajú o iné osoby.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Príspevky môže poberať nová skupina Slovákov

Príspevok pre opatrovateľa jednej ŤZP osoby stúpne zo 569 eur na 615,50 eura. Pri starostlivosti o dve a viac ŤZP osôb sa suma zvýši z 757 eur na 818,60 eura.

Veľká zmena:

Novinkou je, že tieto sumy budú môcť poberať aj opatrovatelia – dôchodcovia. Ide o osoby na starobných, predčasných starobných, invalidných a výsluhových dôchodkoch, ktorí doteraz obdržiavali nižšie sumy.

Dôležitým rozšírením je zvýšenie opatrovateľského príspevku o 100 eur mesačne. Zvýšenie sa týka prípadov, kde opatrovaná osoba má jedno alebo viacero nezaopatrených detí. Toto zvýšenie teraz môžu získať aj opatrovatelia, ktorí sú zamestnaní alebo poberajú dôchodok.

Limit príjmu opatrovateľa v zamestnaní sa takisto zvyšuje

Ako informuje bývalý minister financií na Facdebooku, od 1. júla 2024 môže opatrovateľ zarábať až do výšky 684 eur, čo je hrubá mzda mínus daň a odvody. To predstavuje 2,5-násobok sumy životného minima. Predtým táto hranica dosahovala 537 eur.

Tieto zmeny majú za cieľ zlepšiť podmienky pre opatrovateľov. Vyššie príspevky by mali pomôcť znížiť finančnú záťaž spojenú s opatrovaním. Zároveň by mali poskytnúť zaslúženú odmenu tým, ktorí sa venujú tejto náročnej práci.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aj mladí majú nárok na pomoc od štátu

Nedávno sme vás informovali o tom, že aj čerství absolventi môžu využívať rôzne druhy podpory štátu vrátane finančnej asistencie a rozvoja zručností. Musia sa však najprv zaregistrovať na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie.

Tým, ktorí sú registrovaní viac ako mesiac, úrady ponúkajú možnosť získať prax a finančný príspevok vo výške aktuálneho životného minima, 268,88 eur mesačne, na obdobie troch až šiestich mesiacov.

Koho sa to týka?

Táto pomoc sa týka mladých ľudí do 30 rokov, ktorí nemajú viac ako stredné odborné vzdelanie a nezapojili sa do ďalšieho vzdelávania alebo odbornej prípravy.

Prax sa prioritne podporuje v súkromnom sektore, najmä na pozíciách súvisiacich s prioritami zelenej, sociálnej a digitálnej ekonomiky.

Absolventi s podnikateľskými ambíciami môžu požiadať o príspevok 7 721 eur na začatie samostatnej zárobkovej činnosti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navyše podporuje zamestnávateľov v tvorbe pracovných príležitostí pre nezamestnaných, vrátane absolventov, prostredníctvom projektu „Právo na prvé zamestnanie“, ktorý poskytuje finančnú pomoc na vytvorenie nových pracovných miest.

Projekt „Motivuj sa k zamestnaniu“ zase pomáha novým zamestnancom udržať si prácu poskytovaním finančného príspevku, ktorý je 150 eur mesačne počas prvých troch mesiacov a následne 75 eur počas ďalších troch mesiacov.

Absolventi, ktorí potrebujú doplniť vzdelanie, môžu využiť projekt „Zručnosti pre trh práce“ a požiadať o úhradu vzdelávacích kurzov, ktoré zvýšia ich kvalifikáciu.

The post Tisícky Slovákov dostanú od 1. júla vyššie príspevky. Pribudla nová skupina poberateľov appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie