Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Títo ľudia by sa mali radšej vzdať pitia kávy. Ste medzi nimi?

Káva je nepochybne jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Vďaka jej aróme a povzbudzujúcim účinkom si mnohí z nás nevedia predstaviť ráno bez šálky „nesky“ či „pressa“. Je však dôležité si uvedomiť, že káva, hoci má mnoho cenných vlastností, nie je vhodná pre každého. V niektorých prípadoch môže mať dokonca negatívny vplyv na naše zdravie. […]
Menej ako 1 min. min.

Káva je nepochybne jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Vďaka jej aróme a povzbudzujúcim účinkom si mnohí z nás nevedia predstaviť ráno bez šálky „nesky“ či „pressa“. Je však dôležité si uvedomiť, že káva, hoci má mnoho cenných vlastností, nie je vhodná pre každého. V niektorých prípadoch môže mať dokonca negatívny vplyv na naše zdravie.

Káva je mimoriadne obľúbený nápoj, ktorý nás prebúdza a dodáva nám energiu na začiatok dňa. Napriek jej mnohým výhodám však existujú situácie, v ktorých pitie kávy nemusí byť zo zdravotných dôvodov vhodné.

Pozrime sa na to, kedy je vhodné tento aromatický nápoj obmedziť alebo sa ho úplne vzdať.

Kedy je káva škodlivá?

Ochorenia srdca a hypertenzia: Kofeín v káve môže zvýšiť krvný tlak a zrýchliť srdcovú frekvenciu. Ľudia, ktorí bojujú s vysokým krvným tlakom alebo srdcovými ochoreniami, by preto mali pitie kávy obmedziť alebo sa jej v niektorých prípadoch úplne vzdať.

Neuróza a stres: Káva môže zhoršiť príznaky neurózy a stresu, spôsobiť pocity nepokoja, trasúce sa ruky a problémy so spánkom. Ľudia, ktorí bojujú s týmito typmi problémov, by mali sledovať reakcie svojho tela na kávu a v prípade potreby znížiť jej príjem.

Gastroezofageálny reflux: Káva môže zhoršiť refluxné príznaky, ako je pálenie záhy, pálenie v pažeráku a spätný tok obsahu potravy. Ľudia, ktorí bojujú s týmto problémom, by sa mali vyhýbať pitiu kávy, najmä na prázdny žalúdok.

Žalúdočné problémy: Káva stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, čo môže zhoršiť príznaky žalúdočných problémov, ako sú žalúdočné vredy a gastritída. Ľudia, ktorí bojujú s týmito typmi problémov, by mali pitie kávy obmedziť a v niektorých prípadoch sa kávy úplne vzdať.

Tehotenstvo a dojčenie: Tehotné a dojčiace ženy by mali obmedziť príjem kávy na maximálne 2 šálky denne. Kofeín môže prechádzať placentou a materským mliekom a nadbytok kofeínu môže mať negatívny vplyv na vývoj dieťaťa.

Fajčenie cigariet: Kombinácia kofeínu a nikotínu môže zvýšiť riziko srdcového infarktu. Fajčiari cigariet by preto mali pitie kávy obmedziť a najlepšie sa jej úplne vzdať.

Je dôležité pozorovať reakciu svojho tela na kávu a upraviť jej príjem podľa svojich individuálnych potrieb. V prípade pochybností je vhodné poradiť sa so svojím lekárom.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie