Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

To, čo rokovania na Ukrajine skutočne potrebujú je kancelár Olaf Scholz?

Rusko-ukrajinská vojna trvá už viac ako desať rokov a od rozsiahlej ruskej invázie k ich juhozápadnému susedovi uplynuli takmer tri roky. V posledných rokoch však nenastali na fronte žiadne významné zmeny. Koncom roku 2022 mala Ukrajina šokujúci úspech pri vytláčaní Ruska z okolia Charkova, no okrem toho ani jedna strana nezabrala veľa územia. Štúdia New York […]
Menej ako 1 min. min.

Rusko-ukrajinská vojna trvá už viac ako desať rokov a od rozsiahlej ruskej invázie k ich juhozápadnému susedovi uplynuli takmer tri roky. V posledných rokoch však nenastali na fronte žiadne významné zmeny. Koncom roku 2022 mala Ukrajina šokujúci úspech pri vytláčaní Ruska z okolia Charkova, no okrem toho ani jedna strana nezabrala veľa územia. Štúdia New York Times zistila , že v roku 2023 si v podstate žiadna pôda nevymenila ruky, hoci v roku 2024 sa uskutočnili ďalšie akcie. Rusko pomaly, ale isto získavalo na juhu a východe Ukrajiny. Ukrajina zabrala časť územia Ruska, najmä jeho Kursk.

Až do vpádu do Kurska sa na Západe začali ozývať hlasy o nevyhnutnosti pristúpenia Ukrajiny k rokovaniam. Zdá sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dokonca priklonil k tejto realite, keď diskutoval o myšlienke vyslať zástupcov na mierovú konferenciu s Ruskom v novembri tohto roku. Ale to bolo ešte pred Kurskom. Teraz sa zdá, že Ukrajina verí , že ruské územie, ktoré vlastnia, bude pri budúcich rokovaniach pôsobiť ako vyjednávací prvok.

Vstúpi nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý chce doviesť vojnu k rýchlemu koncu. Hoci verejne povedal len to , že „teraz je čas diskutovať o tom, ako dosiahnuť mier“, správy naznačujú, že pripravuje mierový plán, podľa ktorého by Ukrajina mohla odovzdať niektoré územia Rusku výmenou za prímerie.

Scholz chce byť očividne známy ako „mierový kancelár“, aj keď sa nemožno ubrániť otázke, či ho nenútia domáce problémy. Rok pred ďalšími federálnymi voľbami zostáva jeho vláda toxicky nepopulárna. Jeden volebný priemer má celá jeho koalícia (sociálnych demokratov, zelených a liberálnych slobodných demokratov) s celkovým počtom 31 percent hlasov, čo je presné percento, aké majú stredopraví kresťanskí demokrati. Jeho vlastná strana je len na 15 percentách, tretia za CDU a populisticko-pravicovou Ukrajinou-skeptickou Alternatívou pre Nemecko (AfD). Hrozby z úspechu posledne menovaného v nedávnych voľbách vo východnom Nemecku už prinútili Scholza obrátiť kurz migrácie (alebo aspoň tvrdiť, že sa obrátil; vzhľadom na to, že presne ten istý sľub dal takmer pred rokom, je skepticizmus viac než opodstatnený). Je preto možné, že sa v dôsledku domácich turbulencií pokúša zaujať silnejší postoj pri rokovaniach.

Bez ohľadu na dôvod, prečo sa Scholz usiluje o rokovania, pravdepodobne narazí na výrazný protivietor.

Po prvé, možnosť, že naozaj požiada Ukrajinu, aby sa vzdala svojho územia. Tento koncept je pre väčšinu Ukrajincov v skutočnosti kliatbou; v júlovom prieskume len 32 percent odpovedalo , že by prijali ústupky voči Rusku, ak by to znamenalo rýchly mier. S úspechom Ukrajiny v Kursku bude dnes toto číslo pravdepodobne nižšie. Zdá sa totiž, že ukrajinská vláda je presvedčená , že Ruskom dobyté územie môže využiť ako vyjednávací argument. Človek si predstaví, že ukrajinský návrh by bol taký, že Rusko dostane Kursk a Ukrajina dostane späť všetko, čo Rusko vzalo.

Rusko by sa však takémuto návrhu pravdepodobne vysmialo. V čase písania tohto článku obsadili asi 20 percent územia Ukrajiny vrátane niektorých veľkých východných miest. Ukrajina, naopak, obsadila niekoľko riedko obývaných osád (najväčšie mesto, ktoré dobyli v regióne Kursk, má len asi 6000 ľudí) a nie sú ani zďaleka blízko skutočného mesta Kursk. Prečo by Rusko vyjednávalo, keď mohli jednoducho čakať a pomaly hádzať vojakov na bojisko, kým erózia času a nedostatok zdrojov neprinúti Ukrajinu opustiť Kursk?

Po druhé, je veľmi nepravdepodobné, že by ukrajinská vláda čo i len zvažovala formálne prepustenie akéhokoľvek územia, dokonca aj Krymu, ktorý už desaťročie nekontroluje. Zelenského „mierový vzorec“, o ktorom stále tvrdí, že je jeho východiskovým bodom pre rokovania, je v skutočnosti tým druhom, čo by sa dalo vnútiť nepriateľovi, ktorý bol zdravo porazený. Podľa jeho plánu by Rusko malo zaplatiť za všetky škody, ktoré spôsobilo, vrátiť všetku pôdu a väzňov a nechať sa zodpovedať medzinárodným súdnym orgánom. Pripomína to kapituláciu Japonska alebo Versaillskú zmluvu z roku 1919, ktoré boli vnútené úplne vyčerpaným a vyčerpaným nepriateľom. Nielenže Ukrajina nie je nikde pri Moskve, ale Rusko ani zďaleka nestrávi.

Čo prináša objasnenie problému: vojna sa môže skončiť len tak, že Ukrajina dá časť územia, ktoré má pod kontrolou Rusko. Ale Ukrajina o to nemá záujem a Rusko necíti potrebu ukončiť vojnu teraz, keď by mohlo v budúcnosti dobyť ešte viac územia.

Ak by Scholz tvrdo tlačil na rokovania začiatkom tohto roka alebo dokonca začiatkom júla, mohol mať určitý úspech. Vojna vyzerala zastavená. Dokonca aj  hlavní proukrajinskí americkí demokrati začali prejavovať frustráciu z nedostatku rokovaní.

Ale, ako sa to často stávalo v jeho funkcii kancelára, Scholz sa zastavil. Scholz znova a znova sľuboval opatrenia v oblasti migrácie, hovoril vo veľkom, ale prinášal málo. Opakovane sa zastavil na pomoci Ukrajine, od tankov po rakety. Po rozsiahlej ruskej invázii hovoril o veľkej hre o zvyšovaní výdavkov na obranu doma – ale aj to sa začína podobať skôr krátkodobému sľubu než dlhodobej realite.

A teraz možno premeškal svoju šancu skutočne ovplyvniť túto vojnu a vryť svoje meno do histórie ako muž mieru.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie