Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets). Je ťažké si predstaviť každodenné varenie bez paradajok. Nehovorím len o paradajkovej polievke, ale aj o rôznych omáčkach, konzervách a samozrejme šalátoch. Dnes sa však zameriame na paradajkové produkty a konkrétnejšie na passatu. Je taká chutná, že Taliani možno neveria, že takáto pochúťka nepochádza z ich vlastných […]
Menej ako 1 min. min.

27.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets).

Je ťažké si predstaviť každodenné varenie bez paradajok. Nehovorím len o paradajkovej polievke, ale aj o rôznych omáčkach, konzervách a samozrejme šalátoch. Dnes sa však zameriame na paradajkové produkty a konkrétnejšie na passatu. Je taká chutná, že Taliani možno neveria, že takáto pochúťka nepochádza z ich vlastných rúk.

Paradajková passata.
Foto: shutterstock/Taras Grebinets

V lete vyrábame paradajkové konzervy. Najčastejšie je to passata, teda paradajkový pretlak s prísadami, pripravený na použitie až po zahriatí. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládne každý a chutí tak dobre, že si recept bude pýtať každý. Ako si vyrobiť domácu paradajkovú passatu? Na ingredienciách tu záleží. Paradajky sa oplatí dochutiť, aby chutili ako talianska nonna.

Paradajková passata – recept na najlepšie konzervy

Ingrediencie:

5 kg paradajok, najlepšie šťavnatých a mäsitých,

2 plné polievkové lyžice soli,

lyžica granulovaného cesnaku,

kopcovitú lyžicu bazalky alebo oregana.

Paradajková passata – príprava:

Začnite oparením paradajok. Potom ich olúpte a nakrájajte na kúsky. Vložte do hrnca, najlepšie s hrubým dnom. Varte ich na miernom ohni, kým sa nezačnú rozpadávať. Semená môžete odstrániť vopred, ale nie je to potrebné.

Keď sa paradajky začnú rozpadávať, pridáme soľ, cesnak a vybrané bylinky. Varte ďalších 10 minút, občas premiešajte. Nezabudnite vyskúšať, či je dostatok soli a korenia.

Paradajky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka. Nemusí to byť jednotné – ešte lepšie je, ak kúsky paradajok zostanú nerozmixované.

Pripravte čisté a sterilizované poháre. Potom do nich nalejte passatu a pevne uzatvorte. Vložte poháre do hrnca a naplňte ich vodou do úrovne približne 3/4. Pasterizujte asi 10 minút.

Takúto passatu môžete pokojne skladovať v pivnici alebo na inom chladnom a tmavom mieste až rok. Pamätajte, že po otvorení môže byť nádoba passaty len skladovaná štyri dni, aby sa zabezpečilo, že sa nepokazí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto paradajková polievka ešte nikdy nechutila. Prekonáva slovenskú verziu svojím južanským nádychom

Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť

The post To je to najlepšie, čo môžete s paradajkami urobiť. Taliani budú túto chuť závidieť appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie