Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

To je zárukou krásnych pivónií. Pamätajte na to a budú zasypané šťavnatými, farebnými a veľkými kvetmi

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Surkova.photo). Viete ako prerezať listy pivónie? Mnoho majiteľov záhrad si nepamätá základné pravidlá starostlivosti o túto rastlinu. Polievanie a hnojenie nie sú jediným kľúčom k úspechu. Nemôžete zabudnúť na prerezávanie. Ako to urobiť bez poškodenia kvetov? Viete ako prerezať listy pivónie?Foto: shutterstock/Surkova.photo Pivonka je jedným z najkrajších kvetov, ktoré […]
Menej ako 1 min. min.

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Surkova.photo).

Viete ako prerezať listy pivónie? Mnoho majiteľov záhrad si nepamätá základné pravidlá starostlivosti o túto rastlinu. Polievanie a hnojenie nie sú jediným kľúčom k úspechu. Nemôžete zabudnúť na prerezávanie. Ako to urobiť bez poškodenia kvetov?

Viete ako prerezať listy pivónie?
Foto: shutterstock/Surkova.photo

Pivonka je jedným z najkrajších kvetov, ktoré sa dajú zasadiť do záhrady. Vyzerá ako ruža, ale má o niečo väčšie súkvetia a je bez tŕňov. Ďalšou výhodou je fakt, že ide o dlhovekú rastlinu. Na jednom mieste môže rásť až 15 rokov, čo z nej robí jedinečnú ozdobu nehnuteľnosti na dlhú dobu. Aby však plnilo túto úlohu, treba sa oň vedieť starať. Dôležité je nielen zalievať a prihnojovať, ale aj prerezávať. Veľa ľudí na to zabúda.

Kedy presádzať pivonky? Stojí za to pamätať si tieto pravidlá

Aby pivónia rástla zdravo a bujne, musíte pamätať na niekoľko vecí. Stanovisko by malo byť v prvom rade dobre slnečné a chránené pred vetrom. Dôležité je, že okolo musí byť veľa voľného miesta, pretože táto rastlina rada rastie. Najlepšie sa cíti v úrodnej, priepustnej a mierne kyslej pôde. Ideálny čas na výsadbu alebo presádzanie pivoniek je prelom augusta a septembra.

Rastlina sa potom stihne aklimatizovať a pripraviť na zimu tak, že v máji a júni vytvorí krásne kvety. Zároveň nemožno zabudnúť na zálievku, ktorá je obzvlášť dôležitá v lete, kedy môžu byť teploty veľmi vysoké. Dodatočnou výstužou bude mulčovanie pôdy okolo rastliny, čím sa obmedzí odparovanie vody. Krík sa tiež oplatí z času na čas prihnojiť, najlepšie živinami bohatými na draslík a fosfor. Vyhnite sa prípravkom s dusíkom, pretože príliš veľa tohto prvku môže zhoršiť kvalitu kvetov.

Kedy a ako prerezávať pivonky? Sú pivonky prerezávané na zimu?

Vyššie uvedené pravidlá starostlivosti však nie sú kľúčom k úspechu. Nemožno zabudnúť ani na pravidelný rez výhonkov, najmä po odkvitnutí. Je lepšie nenechávať si to na poslednú chvíľu, pretože to možno nestihneme do prvého mrazu a potom už bude neskoro. Zmrznutá rastlina môže zomrieť a takéto invazívne ošetrenia počas vegetačného obdobia jej stav len zhoršia.

Ideálny čas na rez je prelom augusta a septembra. Odumreté výhonky by sa mali úplne odstrániť, zatiaľ čo nové sa môžu skrátiť asi o 1/3 ich dĺžky. Vďaka tomu budú mať úlomky ukryté pod konármi väčší prístup k dennému svetlu a pivónia bude produkovať podstatne viac kvetov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na toto miesto umiestnite kvetináč s levanduľou. Bude kvitnúť ako nikdy predtým

Ako urobiť hortenzie modré? Používajte každé dva týždne, efekt vás prekvapí

The post To je zárukou krásnych pivónií. Pamätajte na to a budú zasypané šťavnatými, farebnými a veľkými kvetmi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie