Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toľko vajec jedzte denne a začnete chudnúť. Toto si však zapamätajte

Vajíčka sa pred niekoľkými rokmi zbavili falošnej nálepky, že zvyšujú cholesterol. Teraz získali povesť výrobku, ktorý uľahčuje chudnutie. Je to tak vždy? Môžu vám pomôcť schudnúť? To všetko vám vysvetlí odborník. Existuje mnoho výrobkov, ktoré sa pri redukčnej diéte neodporúčajú. Neplatí to však o vajíčkach, ktoré sú dobrým nápadom už od raňajok. Pri chudnutí ich […]
Menej ako 1 min. min.

Vajíčka sa pred niekoľkými rokmi zbavili falošnej nálepky, že zvyšujú cholesterol. Teraz získali povesť výrobku, ktorý uľahčuje chudnutie. Je to tak vždy? Môžu vám pomôcť schudnúť? To všetko vám vysvetlí odborník.

Existuje mnoho výrobkov, ktoré sa pri redukčnej diéte neodporúčajú. Neplatí to však o vajíčkach, ktoré sú dobrým nápadom už od raňajok. Pri chudnutí ich môžete jesť na mnoho spôsobov – uvarené natvrdo, uvarené na mäkko, vyprážané, použiť ich na šúľance alebo omeletu.

Dokonca aj každý deň

Odborníci na výživu sa domnievajú, že môžeme pokojne zjesť jedno alebo dve vajcia denne. Netreba sa obávať cholesterolu, pretože ho mierne zvyšujú. Vajíčka, hoci sú pomerne kalorické (jedno varené vajce má 155 kcal.), nie sú tučné, a to preto, že sú veľmi sýte. Je však dôležité, aby sme nejedli tie, ktoré sú vyprážané na slanine alebo podávané s majonézou. Pretože práve tieto prísady spôsobujú zvýšenie hmotnosti, nie samotné vajcia.

Všetko je to o bielkovinách

Vajcia sú dobrým zdrojom kompletných bielkovín, ktoré sú navyše ľahko stráviteľné. Preto sú neoddeliteľnou súčasťou vysokoproteínovej diéty, ale aj akejkoľvek redukčnej diéty. Obsahujú aj potrebný cholesterol a veľa vitamínov D, A, E a skupiny B, jód, fosfor, vápnik a mastné kyseliny omega-3. Najlepšie je jesť ich vo forme vyprážaných alebo na mäkko uvarených vajec, omelety alebo miešaných vajec. Takto pripravené majú väčšiu výživovú hodnotu. Sú zdravšie ako vajcia uvarené natvrdo, pretože dlhým tepelným spracovaním strácajú veľa svojich hodnôt.

Názor odborníka

O vajciach sa vyjadrila profesorka Ewa Stachowska, významná biochemička a odborníčka na ľudskú výživu. Ewa Stachowska vedie Katedru biochémie a výživy ľudí na Pomorskej lekárskej univerzite v Štetíne. Na svojom profile na Instagrame informovala o štúdii, ktorej cieľom bolo zistiť, ako konzumácia vajec, a tu uviedla, že má na mysli celé vajcia, ovplyvňuje telesnú hmotnosť.

No a výsledky sú fascinujúce, pretože sa ukázalo, že u zdravých ľudí skutočne konzumácia takýchto vajec, najmä pri redukčnej diéte, veľmi pomáha pri znižovaní hmotnosti, uviedla odborníčka.

Prírastok hmotnosti

Upozornila však, že tieto fascinujúce výsledky sa týkajú ľudí, ktorí nemajú zdravotné problémy. Pri ochoreniach, ako je cukrovka alebo prediabetes, metabolický syndróm – veľké množstvo vajec v strave spôsobilo zvýšenie hmotnosti. Práve to ukázala štúdia.

Takže v skratke, keď ste chorí, máte rôzne ochorenia, skutočne jedzte tieto vajcia v rozumnom množstve a siahnite po iných výrobkoch obsahujúcich bielkoviny aj dobré tuky, a to z toho dôvodu, že konzumácia veľkého množstva vajec, nad 12 týždňov, nepodporí redukciu hmotnosti. Keď ste zdraví – vajcia sú fantastickou voľbou aj pri redukčnej diéte,“ radí profesorka Stachovská.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie