Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Topící se děti mohou pomoci zachránit i plavky. Jaké nejlépe vybrat, napověděl test expertů

Barva plavek dítěte může významně ovlivnit, jak moc je ve vodě vidět, což je zásadní pro prevenci utonutí, informuje CNN. „Jasné a kontrastní barvy vyniknou na pozadí vody lépe, což usnadňuje plavčíkům a rodičům rychlé zpozorování dítěte, zejména v krizových situacích,“ uvedl ředitel pro zdraví a bezpečnost Americké asociace plavčíků Bernard Fisher. Lidé by se […]
Menej ako 1 min. min.

Barva plavek dítěte může významně ovlivnit, jak moc je ve vodě vidět, což je zásadní pro prevenci utonutí, informuje CNN. „Jasné a kontrastní barvy vyniknou na pozadí vody lépe, což usnadňuje plavčíkům a rodičům rychlé zpozorování dítěte, zejména v krizových situacích,“ uvedl ředitel pro zdraví a bezpečnost Americké asociace plavčíků Bernard Fisher. Lidé by se podle něj měli vyvarovat zejména světle modrých, šedých nebo zelených plavek.

ČTĚTE TAKÉ: Turistům vstup zakázán. Oblíbený italský ostrov přistoupil k ráznému kroku, není voda

Americká společnost Alive Solutions, která se specializuje na bezpečnost u vody, provedla experiment, aby zjistila, které barvy jsou v bazénech a jezerech nejlépe rozpoznatelné, informuje BBC. Plavky různých barev umístili zhruba metr pod vodní hladinu a výsledky ukázaly, že nejhůře viditelné byly modré, šedé a bílé plavky. Špatně také dopadly všechny pastelové barvy. Voda totiž pohlcuje a rozptyluje světlo jinak než vzduch, kvůli čemuž se lidským očím tyto barvy jeví jako méně živé než na souši. Například červená barva ve vodě ztmavne a plavky této barvy se mohou v rozbouřené vodě jevit pouze jako stín.

Naopak nejlépe se osvědčily neonové barvy – zejména oranžová a žlutá, následované zelenou a růžovou. „Ozvalo se nám mnoho rodičů, kteří říkali, že jen díky tomu, že jejich dítě mělo na sobě jasně neonově barevné plavky, si všimli, že se topí,“ řekla zakladatelka Alive Solutions a bývalá plavčice Natalie Livingstonová. Dodala, že barevné plavky samozřejmě nejsou samospásné a pokud rodiče nebudou své děti ve vodě náležitě hlídat, mohou se samozřejmě utopit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Patálie při cestě do Chorvatska. Kde hrozí dlouhé kolony a kde si nejvíce připlatíte?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie