Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tornáda a povodne na Slovensku? Odborník o tom, aké extrémne javy nás budú čoraz viac zasahovať

Údajmi o rozmaroch počasia prekypuje meteorologická analýza Copernicus Climate Change Service, uvádza portál Lidovky.cz. Vyplýva z nej, že rok 2023 bol u nás, ako aj vo svete najteplejší v histórii meteorologických meraní. Spôsobili to okrem iného extrémne vysoké priemerné globálne teploty povrchu mora a výskyt javu El Niño. Neboli sme jediní, kto si „užil“ rozmary počasia. Na […]
Menej ako 1 min. min.

Údajmi o rozmaroch počasia prekypuje meteorologická analýza Copernicus Climate Change Service, uvádza portál Lidovky.cz. Vyplýva z nej, že rok 2023 bol u nás, ako aj vo svete najteplejší v histórii meteorologických meraní. Spôsobili to okrem iného extrémne vysoké priemerné globálne teploty povrchu mora a výskyt javu El Niño. Neboli sme jediní, kto si „užil“ rozmary počasia. Na celom svete bolo zaznamenaných veľké množstvo extrémnych klimatických udalostí, ako sú vlny horúčav, záplavy, suchá a lesné požiare.

Viaceré oblasti v blízkosti Dunaja a Moravy sú preventívne uzavreté. Dôvodom je povodňová situácia

Emisie stúpli o 30 percent

Južnú a východnú Áziu postihla vlna horúčav. V Pekingu stúpala ortuť teplomera po dlhých 27 dní nad 35 °C, a v čínskom Turfane namerali dokonca 52,2 °C. V Európe vystúpili v lete teploty na 47 ° C na Sardínii a v Grécku a Austrália sa stretávala s vlnou horúčav s teplotami nad 30 ° C v septembri, keď tam sú zvyknutí na teploty prinajmenšom o 10 ° C nižšie. V Čile vyvrcholila vlna horúčav ničivými požiarmi, pri ktorých ľahlo popolom 270-tisíc hektárov vegetácie a o život prišlo 24 ľudí.

Odhadované globálne emisie uhlíka z lesných požiarov v roku 2023 vzrástli o 30 percent v porovnaní s rokom 2022. Hlavnou príčinou boli požiare vegetácie v Kanade. Obyvatelia „slnečného štátu“ Kalifornie zažili krutú zimu, keď Los Angeles zasypali vo februári prívaly snehu a odrezali od elektrickej energie 120-tisíc domácností.

Do inak suchej Líbye priniesla búrka Daniel intenzívne dažde a vyvolala bleskové povodne. Pretrhnutie ochranných hrádzí potom malo za následok smrť 4300 ľudí. Na juhovýchode Afriky zabil cyklón Freddy tisíc ľudí a v Malawi poškodil infraštruktúru natoľko, že tam prepukla epidémia cholery. Mjanmarsko sa muselo vyrovnať s následkami cyklónu Moche s rýchlosťou vetra až 250 km/hod. Tajfún Mawar zdevastoval pobrežie Filipín, Japonska a Taiwanu nárazmi vetra s rýchlosťou až 289 km/hod.

Slovensko si síce tento rok užilo prí…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie