Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Totalitnú globálnu pandemickú dohodu WHO sa štátom sveta nepodarilo uzavrieť v určenom termíne

www.slovanskenoviny.sk/rss Zástupcovia 194 členských krajín WHO od 29. apríla rokujú v Ženeve s cieľom nájsť konsenzus o návrhu zmluvy o prevencii, príprave a reakcii na budúce pandémie. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania pandémie Covid-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS), ktorý sa rokovaniach zúčastňuje, vo štvrtok vyhlásil, že Slovensko […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Zástupcovia 194 členských krajín WHO od 29. apríla rokujú v Ženeve s cieľom nájsť konsenzus o návrhu zmluvy o prevencii, príprave a reakcii na budúce pandémie. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania pandémie Covid-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS),

ktorý sa rokovaniach zúčastňuje, vo štvrtok vyhlásil, že Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy ani návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov (IHR).

Krajiny, ktoré sa snažia uzavrieť prelomovú globálnu dohodu o riešení budúcich pandémií, sa rozhodli pokračovať v rokovaniach ďalšie dva týždne po tom, ako v piatok vypršal konečný termín. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Dovedna 194 členských štátov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) poznačených ničivou epidémiou ochorenia COVID-19, ktorá zabila milióny ľudí, zničila ekonomiky a ochromila zdravotnícke systémy, sa už dva roky snaží prijať záväzné opatrenia týkajúce sa prevencie, pripravenosti a reakcie na pandémiu.

Cieľom tohto procesu je dosiahnuť dohodu do výročného zhromaždenia WHO, ktoré sa začne 27. mája.

Na záverečnom rokovaní v marci sa však ani zďaleka nedosiahol konsenzus, a tak sa uskutočnili ďalšie dvojtýždňové rokovania. Napriek pokroku na viacerých frontoch sa rokovania v piatok skončili bez uzavretia dohody. Rozhovory budú s prestávkami pokračovať v osobných a online stretnutiach až do Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA).

„Počas viac ako dvoch rokov intenzívnych rokovaní preukázali členské štáty WHO neochvejné odhodlanie vytvoriť generačnú dohodu, ktorá ochráni svet pred opakovaním hrôz spôsobených covidovou pandémiou. Vítam odhodlanie všetkých krajín pokračovať v práci a plniť poslanie, ktoré si predsavzali,“ uviedol vo vyhlásení šéf WHO Tedros Ghebreyesus.

Napriek tomu, že sa prejavilo želanie prijať záväzky, ktoré by zabránili ďalšej katastrofe, medzi jednotlivými blokmi krajín sa objavili veľké rozdiely v tom, ako ich dosiahnuť. Rozhovory sa konali za zatvorenými dverami v sídle WHO v Ženeve.

Hlavné spory sa týkajú prístupu a rovnosti – prístupu k patogénom zisteným v jednotlivých krajinách a k produktom na boj proti pandémii, ako sú vakcíny vyrobené na základe týchto poznatkov, a spravodlivá distribúcia protipandemických testov, liečby a očkovacích látok spolu s prostriedkami na ich výrobu.

Každý z 37 článkov návrhu dohody bol prerokovaný individuálne, pričom vyjednávači jednotlivých krajín sa rozdelili do pracovných skupín, aby sa pokúsili dosiahnuť konsenzus. Hoci sa dosiahla všeobecná dohoda o niektorých článkoch – bez formálneho podpísania -, hlavné aspekty zostávajú na mŕtvom bode.

Slovensko odmieta podporiť aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy WHO aj návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov IHR

Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy ani návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov (IHR). TASR o tom informoval splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS), ktorý sa zúčastnil na rokovaniach o zmluve vo švajčiarskej Ženeve. Ministerstvo zdravotníctva SR podotklo, že návrh sa ešte vyvíja, avšak nepodporí žiadne dokumenty oslabujúce pozíciu Slovenska ako suverénneho štátu.

„Predložený návrh obidvoch dokumentov, osobitne aj vo vzájomnom obsahovom kontexte, je pre Slovenskú republiku neprijateľný, najmä z dôvodov jeho neurčitosti a nedovolených zásahov do zvrchovanosti suverénnych členských štátov a rovnako aj neprimeraných zásahov do ľudských práv a základných slobôd a ich nedostatočnú ochranu,“ vyhlásil Kotlár.

Poukázal napríklad na povinnosť zmluvných štátov vypracovať národné prevencie pandémie a dohľadu nad verejným zdravím v súlade s IHR či zverenie rozhodovania o zásadných veciach spojených s pandemickými opatreniami vrátane vyhlásenia a ukončenia pandémie do rúk generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Rovnako neprijateľné je podľa neho zavedenie „globálneho monopolu“ zriadením Globálnej siete dodávateľského reťazca a logistiky. Za neprijateľný zásah do suverenity členských štátov považuje aj záväzok vynaložiť úsilie, aby v zmluvách o dodávke alebo nákupe nových pandemických vakcín boli doložky o odškodnení kupujúceho len výnimočne a časovo ohraničené.

Kotlár absolvoval aj stretnutie so šéfom WHO Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, na ktorom si vymenili názory k zdravotným, etickým a právnym otázkam. „Vyjadril nádej na uzavretie pandemickej zmluvy a obavu, že oddialenie oslabí pravdepodobnosť uzavretia zmluvy,“ ozrejmil.

Šéf WHO podľa jeho slov rozhodnutie Slovenskej republiky rešpektuje, no zároveň povzbudil aj k hľadaniu prípadných ciest k dohode.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus minulý týždeň uznal, že pre niektoré zúčastnené strany je dohoda buď príliš alebo nedostatočne konkrétna. Iné ju zase považujú za priveľmi prísnu alebo naopak nedostatočnú. Tedros vyzval tie krajiny, ktoré s dohodou nesúhlasia, aby neblokovali ostatných v jej dosiahnutí.

„Mám jednu prostú požiadavku: prosím, dokončite to,“ vyhlásil Tedros. „Uvedomujem si, že to bol ťažký a niekedy bolestivý proces a že sa ešte neskončil. Oceňujem, že všetci robíte kompromisy, ktoré ste nechceli robiť.“

„Pandemickú dohodu dlžíme tým, ktorí stále smútia za stratou niekoho, koho milovali, v dôsledku COVID-19; našim deťom, vnúčatám a generáciám, ktoré sa ešte ani nenarodili. Nemusia trpieť tak, ako sme trpeli my, keď udrie ďalšia pandémia,“ uviedol.

Zástupcovia 194 členských krajín WHO od 29. apríla rokujú v Ženeve s cieľom nájsť konsenzus o návrhu zmluvy o prevencii, príprave a reakcii na budúce pandémie. Rokovania majú potrvať 12 dní a zmluva by vo svojej konečnej podobe mala byť schválená na Svetovom zdravotníckom zhromaždení, ktoré sa začína 27. mája.

Americký výskumník, autor, zástanca prirodzeného zdravia a aktivista James Roguski poukázal na to, že dokument dáva Svetovej zdravotníckej organizácii neakceptovateľne obrovské právomoci.

Centrum zdravotnej bezpečnosti Johnsa Hopkinsa v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov vykonalo 23. októbra 2022 v Bruseli ďalšie pandemické cvičenia.

Zdroj: pravda.sk / hnonline.sk / InfoVojna

Príspevok Totalitnú globálnu pandemickú dohodu WHO sa štátom sveta nepodarilo uzavrieť v určenom termíne je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie