Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto je najlepšie hnojivo pre veľkú a chutnú úrodu čučoriedok

Čučoriedky si získali naše srdcia a chuťové bunky. Slováci si toto ovocie zamilovali pre jeho sladkú chuť. Čoraz viac z nás sa rozhoduje pestovať čučoriedky na vlastnú päsť. Stačí niekoľko opatrení, aby sa čučoriedkové kríky udomácnili v našich záhradách a v sezóne prinášali bohatú úrodu. Stačí použiť správne hnojivo. Čo stimuluje rast čučoriedok? Ako vybrať […]
Menej ako 1 min. min.

Čučoriedky si získali naše srdcia a chuťové bunky. Slováci si toto ovocie zamilovali pre jeho sladkú chuť. Čoraz viac z nás sa rozhoduje pestovať čučoriedky na vlastnú päsť.

Stačí niekoľko opatrení, aby sa čučoriedkové kríky udomácnili v našich záhradách a v sezóne prinášali bohatú úrodu. Stačí použiť správne hnojivo. Čo stimuluje rast čučoriedok?

Ako vybrať substrát pre čučoriedky?

Čučoriedka nie je veľmi náročná rastlina na pestovanie, ale na to, aby bohato rodila, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel a o kríky sa pravidelne starať.

Na zdravý rast potrebuje čučoriedka veľmi úrodnú pôdu bohatú na humus. Aby sa rastlinám poskytli potrebné zložky a zabezpečil sa prístup k cenným humínovým kyselinám, odporúča sa mulčovať kríky kompostom z kôry.

Druhou dôležitou vecou, bez ktorej sa čučoriedka nezaobíde, je kyslá pôdna reakcia. Zatiaľ čo väčšina rastlín pestovaných v našich záhradách uprednostňuje neutrálnu alebo mierne kyslú reakciu, čučoriedky majú v tomto ohľade prísne požiadavky a uprednostňujú pH substrátu medzi 3,5 a 4.

Ako okysliť pôdu pre čučoriedky?

Pri pestovaní čučoriedok musíme pravidelne hnojiť, a to už od jari. V marci dodáme rastlinám dusík a po odkvitnutí prejdeme na draselné hnojivá.

Ak chceme čučoriedkam poskytnúť kyslý substrát, môžeme použiť rašelinové hnojivo, ktoré by sme mali zmiešať s kompostom a umiestniť asi 40 cm pod povrch.

Ďalším spôsobom okyslenia pôdy pre čučoriedky je použitie práškovej alebo granulovanej síry. Síran amónny, ktorý možno použiť v rámci jarného hnojenia čučoriedok, dosiahne rýchlejšie výsledky, pretože dodá rastline dusík, ktorý je v tomto období dôležitý.

Ako si doma vyrobiť kyslú pôdu?

Ak chcete pri pestovaní čučoriedok použiť domáce metódy a prostriedky, ktoré máte po ruke, nie je nič jednoduchšie. Pôdu rýchlo prekyslíte octom, ale pozor: túto metódu odporúčame niekoľko týždňov pred výsadbou, inak by ocot mohol poškodiť koreňový systém rastliny.

Bezpečným spôsobom okyslenia pôdy počas celého obdobia pestovania čučoriedok je použitie… chleba. Samozrejme, musí to byť kváskový chlieb, najlepšie ražný, ktorý bude mať dostatočne nízke pH. Ako si takéto prírodné hnojivo vyrobíte?

Celozrnný chlieb zalejte vodou a na nejaký čas odložte. Nakvasené čiastočky chleba zmiešajte s pôdou pod čučoriedkovými kríkmi. Tento domáci prípravok môžete použiť aj pri mulčovaní. Zabezpečíte tak zdravý rast rastliny a dobré plody.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie