Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto je varovný signál na záhrade: Kto tam teraz na jeseň nájde malé biele vajíčka, musí rýchlo konať

Nachádzate v záhonoch a na rôznych miestach záhrady tieto maličké vajíčka? Na nič nečakajte a zlikvidujte ich, kým sa z nich vyliahnuť malí… Slimáky a čo sa budeme pretvarovať a rozprávať pekne, ale rovnako pažravé slizniaky v záhrade nechceme a každoročne sa na túto tému píšu stovky článkov, ktoré radia, ako sa im vyvarovať, likvidovať […]
2 min.

Nachádzate v záhonoch a na rôznych miestach záhrady tieto maličké vajíčka? Na nič nečakajte a zlikvidujte ich, kým sa z nich vyliahnuť malí

Slimáky a čo sa budeme pretvarovať a rozprávať pekne, ale rovnako pažravé slizniaky v záhrade nechceme a každoročne sa na túto tému píšu stovky článkov, ktoré radia, ako sa im vyvarovať, likvidovať ich či ochrániť pred nimi úrodu.

Ak máte v záhone biele či číre vajíčka, ako na titulnom obrázku, rozhodne neváhajte. Likvidácia znášky je významne jednoduchšia ako honba za dospelými jedincami.

Nečakajte až sa slimáci z vajíčok vyliahnu

Slizniaky aj slimáky kladú vajcia počas celej sezóny a tiež iste na jeseň, aby zaistili liahnutie novej generácie budúcu jar. Na znášku si vyhľadávajú vlhké, chladné miesta, ako sú rôzne škuliny, hrudy hliny a priehlbiny v záhonoch, medzi dlažbou či kameňmi a drevom.

Vajíčka sú kladené v zhlukoch, sú zhruba 3 mm veľké a je možné ich zlikvidovať veľmi ľahko. Vzhľadom na gélovitú konzistenciu a pravidelnosť ich nezameníte s perlitom ani minerálnymi hnojivami, ktoré môžu mať podobný tvar a farbu.

Je to možné obyčajným zberom. Rukavicami stačí vajíčka zozbierať a jednoducho vystaviť slnku. Z rovnakých dôvodov sa na jeseň odporúča preorávanie záhonu či aplikácia vápna. Obe tieto metódy pôsobia devastačne na vajíčka slimákov.

V prípade, že holdujete či skúšate metódu starostlivosti o pôdu bez rytia, vedzte, že práve nerytím vytvárate menej vhodné podmienky pre slimáči znášku v záhone.

Vďaka tomu, že pôdu nekyprite a neobraciate nevznikajú hrudy, ktoré sú ideálnym prostredím, kam môže slimák svoje vajíčka skryť. Pri pôde, o ktorú sa ale staráte štandardnými postupmi je naopak prerývanie vhodné.

Pretože slimáčie vajíčka môžu byť aj v lísti alebo komposte, odporúča sa prehádzanie kompostu a likvidácia spadnutého lístia.

Na druhú stranu sa zase odporúča nejaké lístie na záhrade nechať a vytvoriť tak úkryt pre hmyz aj prípadné malé živočíchy, ktoré ich potrebujú na prežitie.

Záhradník si musí rovnako vybrať, ako sa chce s „prírodou“ na svojej záhrade stretávať.

Na tuhé mrazy nespoliehajte

Pokiaľ bude silne mrznúť, o vajíčka sa postará mráz a do jari neprežijú, avšak v posledných rokoch sú zimy skôr mierne, čo slimákom svedčí.

Avšak, aj keď môžete populáciu slimákov zberom vajíčok alebo prerytím pôdy znížiť, isté je, že sa ich nikdy nemôžete úplne zbaviť. Z okolitej prírody či záhradiek sa budú sťahovať za potravou.

Aj z týchto dôvodov niektorí záhradkári pristupujú skôr k sústredeniu síl do ochrany konkrétnych plodín ako celej záhrady.

The post Toto je varovný signál na záhrade: Kto tam teraz na jeseň nájde malé biele vajíčka, musí rýchlo konať appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie