Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto ovocie sa čoskoro stane nedostatkovým tovarom. Nie každý si ho bude môcť dovoliť

15.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/sandid). Klimatické zmeny ovplyvňujú mnohé plodiny, ktoré sú z roka na rok drahšie a náročnejšie. To sa primárne premieta do ceny úrody. Príklady nemusíte hľadať ďaleko, stačí zájsť na miestny trh. Niektoré sumy sú závratné. To isté sa môže stať aj s avokádom, ktoré sa čoskoro stane nedostatkovým tovarom. […]
Menej ako 1 min. min.

15.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/sandid).

Klimatické zmeny ovplyvňujú mnohé plodiny, ktoré sú z roka na rok drahšie a náročnejšie. To sa primárne premieta do ceny úrody. Príklady nemusíte hľadať ďaleko, stačí zájsť na miestny trh. Niektoré sumy sú závratné. To isté sa môže stať aj s avokádom, ktoré sa čoskoro stane nedostatkovým tovarom.

Foto: pixabay/sandid

Charitatívna organizácia Christian Aid pripravila správu o znepokojujúcej zmene klímy, ktorá môže čoskoro ovplyvniť naše životy a predovšetkým naše peňaženky. Ako?

Hlavne kvôli prebiehajúcej degradácii životného prostredia, ktorá má obrovský vplyv na pestovanie avokáda. Špecialisti sa domnievajú, že plochy na pestovanie tohto ovocia sa môžu výrazne znížiť, čo určite ovplyvní jeho cenu.

Avokádo – luxusný produkt len ​​pre tých najbohatších?

Pestovanie avokáda vyžaduje veľa vody, čo má samozrejme obrovský vplyv na životné prostredie. Bez dodatočného zavlažovania krajina neprinesie ovocie. Globálne otepľovanie však stále viac sťažuje adaptáciu na nové podmienky. Zo správy Christian Aid, ktorá sa zaoberá napr. podporou trvalo udržateľného rozvoja sa zdá, že oblasti pestovania avokáda sa do roku 2050 zmenšia až o 41 % v závislosti od toho, ako rýchlo klesnú globálne emisie CO2.

Špecialisti odhadujú, že sa môžu výrazne znížiť, čo spôsobí, že samotná výroba bude príšerne drahá. Preto cena pôjde výrazne hore a nie každý si bude môcť dovoliť kúpiť toto ovocie.

„Produkcia avokáda je preto čoraz drahšia a náklady sa prenesú na spotrebiteľov, čím sa zvýši cena, ktorú platíme za naše guacamole“

– vysvetľuje Honor Eldridge, odborník na udržateľnú potravinovú politiku a autor knihy „The Avocado Debate .“

Climate change is smashing the #avocado

Changing conditions are expected to cause the world’s best avocado-growing regions to decline up to 41% by 2050 – creating a huge impact on the amount of the fruit we can produce.

1/2 pic.twitter.com/9NvTLb0CsC

— Christian Aid (@christian_aid) May 13, 2024

„Prispôsobte sa meniacemu sa podnebiu“

Je možné zastaviť prebiehajúcu degradáciu plodín avokáda a zabrániť kolosálnemu zvýšeniu cien? Globálne otepľovanie, suchá, erózia pôdy a klimatické zmeny narastajú a jediný spôsob, ako s nimi bojovať, je znížiť emisie plynov. Uvádza to správa organizácie Christian Aid, ktorá vyzýva politikov, aby zavádzali nové riešenia.

„Bez krokov zo strany vlád čaká avokádo neistá budúcnosť. Christian Aid vyzýva úrady, aby sa zaviazali urýchlene znížiť emisie a urýchliť prechod od fosílnych palív k čistej, obnoviteľnej energii“

– píše sa v správe.

„Chceme tiež, aby sa poskytla väčšia finančná podpora zraniteľným poľnohospodárskym komunitám, ktorých zdrojom príjmov je pestovanie avokáda, aby sa mohli prispôsobiť meniacej sa klíme“

– dodávajú špecialisti.

Bude ich hlas počuť?

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Počas menštruácie sú záchrancom života. Ukázalo sa, že obsahujú kovy. Olovo a arzén nie sú všetko

Kde je najteplejšie na svete? V týchto miestach je 30 stupňov nič

The post Toto ovocie sa čoskoro stane nedostatkovým tovarom. Nie každý si ho bude môcť dovoliť appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie