Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto sa stane, keď si objednáte v Taliansku cappuccino po 12:00 hodine

„Mamma mia!“ – to je výkrik, ktorý budete počuť, ak sa v Taliansku poobede rozhodnete vypiť cappuccino. Miestni obyvatelia považujú náš zvyk za skutočné faux-pas, ktoré silno uráža ich tradície, ale aj zmysel pre vkus. Je to skutočne tak, že cappuccino sa v Taliansku pije v určitom čase? Určite každý sníva o výlete do Talianska […]
Menej ako 1 min. min.

„Mamma mia!“ – to je výkrik, ktorý budete počuť, ak sa v Taliansku poobede rozhodnete vypiť cappuccino. Miestni obyvatelia považujú náš zvyk za skutočné faux-pas, ktoré silno uráža ich tradície, ale aj zmysel pre vkus. Je to skutočne tak, že cappuccino sa v Taliansku pije v určitom čase?

Určite každý sníva o výlete do Talianska – krajiny oplývajúcej kávou, cestovinami a vínom, ktorá ponúka množstvo nádherných pamiatok a výhľadov. Ale skôr než začnete plánovať, alebo možno už ste na ceste do slnečného Talianska, radšej nezabudnite vynechať objednávku cappuccina po 12.00 h. Prečo pitie tejto kávy vyvoláva v Taliansku toľko vzrušenia?

Z čoho sa cappuccino skladá a ako sa vyrába?

Cappuccino vôbec nie je prášok nasypaný do šálky, ktorý si môžeme kúpiť v každom obchode. Pre Talianov je táto káva oveľa viac ako to a vyrába sa z kombinácie espressa a speneného mlieka, ktoré spolu vytvárajú jedinečnú chuť. Vďaka tomu sa táto talianska káva výrazne odlišuje od ostatných a pri rannom pití dodáva energiu a zasýti na dlhé hodiny. Mnohí Taliani si nevedia predstaviť ráno bez šálky dokonale uvareného cappuccina, ktoré oslavujú ako rituál. Čo je potrebné na prípravu tejto kávy?

Ak nevlastníte profesionálny kávovar, talianske cappuccino si môžete vykúzliť aj vy. Budete potrebovať kvalitné zrnkové espresso a mlieko s obsahom tuku 3,2 %, ale pokojne môžete nahradiť aj prírodné mlieko. Ideálny pomer na prípravu cappuccina by mal byť: 25 ml espressa a 100 ml hladko napeneného mlieka, ktoré sa musí podávať v šálke s objemom približne 160 ml! Takto pripravujú túto kávu rodení Taliani, ale prečo sa vždy chytia za hlavu, ak si vypýtate cappuccino popoludní, alebo ešte horšie, k jedlu?

Prečo sa v Taliansku nepije cappuccino po 12:00?

Ak ste si niekedy v Taliansku objednali cappuccino po dvanástej hodine, určite vám neunikol výraz tváre personálu, pre ktorý je takáto požiadavka neprijateľná. Mnohí čašníci, najmä na juhu Talianska, odmietajú túto kávu podať a dokonca zo zlosti zatínajú päste! Z akého dôvodu ich pitie cappuccina v popoludňajších hodinách tak dráždi?

Je to kvôli tradícii zaradiť cappuccino do raňajkového menu alebo ho úplne nahradiť. Je to tradícia, ktorá zahŕňa kávu do raňajkového menu alebo ju úplne nahrádza a obsah mlieka dodáva Talianom pocit sýtosti a energie. Podľa talianskeho zvyku si popoludní možno objednať len espresso alebo malé čierne, ktoré napomáha tráveniu (mlieko nie je dobré na trávenie). Mnohí turisti sa počas pobytu v Taliansku nevedomky rozhodnú pre cappuccino v popoludňajších hodinách, a čo je horšie, robia to na obed alebo večeru! Je lepšie upustiť od tohto nápadu a nechať si chuť na mliečnu kávu na predpoludnie.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie