Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto sa stane s vašim telom, ak začnete piť citrónovú vodu nalačno každý deň

Odborník na výživu hollywoodskych hviezd (vrátane Drew Barrymore a Hilary Duff) vysvetľuje, prečo je dobré začať deň pohárom citrónovej vody. O tomto nápoji koluje veľa mýtov, ale pravdou je, že jeho konzumácia ráno môže mať mnoho výhod. Voda je nevyhnutná pre naše zdravie a pohodu, napriek tomu sa nezriedka stáva, že máme problém zostať hydratovaní. […]
Menej ako 1 min. min.

Odborník na výživu hollywoodskych hviezd (vrátane Drew Barrymore a Hilary Duff) vysvetľuje, prečo je dobré začať deň pohárom citrónovej vody. O tomto nápoji koluje veľa mýtov, ale pravdou je, že jeho konzumácia ráno môže mať mnoho výhod.

Voda je nevyhnutná pre naše zdravie a pohodu, napriek tomu sa nezriedka stáva, že máme problém zostať hydratovaní. V rozhovore pre portál vogue.com hollywoodski odborníci na výživu celebrít vysvetlili, prečo je tak dôležité pravidelne konzumovať tekutiny a čo vám pitie vody s citrónom prinesie.

Účinky dehydratácie. Odborníci na výživu vysvetľujú

„Všetko vo vašom tele, od funkcie orgánov až po hormonálnu rovnováhu, závisí od optimálnej hydratácie,“ – vysvetľuje v rozhovore pre časopis Vogue odborníčka na výživu Kimberly Snyder, ktorej služby využívajú okrem iných Drew Barrymore, Fergie, Olivia Wilde a Hilary Duff.

Ako dodáva, hydratované telo sa vám odvďačí vyživenou pokožkou alebo funkčnými kĺbmi. Na druhej strane, ak je prísun vody príliš nízky, môžu nastať problémy s lámavými vlasmi, pomalším trávením a celkovou slabosťou. Rhian Stephensonová, odborníčka na výživu a naturopatka, v rozhovore pre Vogue dodáva, že dehydratácia môže viesť aj k stresu.

„Aj nepatrné zmeny v hydratácii môžu viesť k zhoršenej produkcii energie v mozgu, ako aj k zmenám nálady a kognitívnych funkcií, pocitom úzkosti, depresii a zlej kvalite spánku,“ hovorí. „Nehovoriac o tom, že aj malé zníženie celkového množstva vody v tele môže výrazne zvýšiť hladinu kortizolu, stresového hormónu.“

Prečo piť vodu s citrónom?

Odborníci na výživu tvrdia, že osem pohárov vody je základné množstvo potrebné na udržanie správnej hydratácie organizmu. Veľa však závisí od vašich potrieb a úrovne aktivity a okrem iného aj od vonkajšej teploty. Predpokladá sa, že na kilogram telesnej hmotnosti sa spotrebuje približne 35 ml, takže žena, ktorá váži 70 kilogramov, by mala vypiť necelých 2,5 litra vody. Dôležitá je aj teplota vypitej vody.

„Vždy hovorím, aké dôležité je piť vodu izbovej teploty,“ – hovorí odborníčka na výživu Kimberly Snyderová. „Hydratuje viac ako studená voda, pretože telo musí vynaložiť viac energie na to, aby studenú vodu upravilo na teplotu, ktorú dokáže absorbovať, čo tiež spôsobuje straty vody. Okrem toho môže ľadová voda spôsobiť mierne zúženie ciev v žalúdku, čo brzdí proces trávenia, a tým spomaľuje hydratáciu.“ – Vogue ďalej zdôrazňuje.

Kľúčom k dostatočnej hydratácii je začať deň doplnením tekutín, a to z dôvodu, že telo môže byť po nočnom spánku mierne dehydrované. Konzumácia vody po prebudení zvyšuje energiu. Vtedy je najlepšie siahnuť po horúcej vode s citrónovou šťavou.

„Takýto odvar podporuje činnosť pečene a podporuje proces očisty tela od toxínov. Oplatí sa po ňom siahnuť pred rannou šálkou kávy, ktorá má dehydratačný účinok,“ navrhuje odborník na výživu Snyder.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie