Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto sa vám postupne deje s mozgom, ak jete nezdravé potraviny

Potkany, ktoré sú od útleho veku kŕmené produktmi s vysokým obsahom tuku, soli a cukru – produktmi označovanými ako „junk food“ – majú trvalé poškodenie mozgu. Ukázalo sa, že zlá strava môže dlhodobo narušiť schopnosť zapamätať si veci. Junk Food je termín pre nezdravé potraviny, ktorý sa používa na označenie lacných potravín s vysokým obsahom […]
Menej ako 1 min. min.

Potkany, ktoré sú od útleho veku kŕmené produktmi s vysokým obsahom tuku, soli a cukru – produktmi označovanými ako „junk food“ – majú trvalé poškodenie mozgu. Ukázalo sa, že zlá strava môže dlhodobo narušiť schopnosť zapamätať si veci.

Junk Food je termín pre nezdravé potraviny, ktorý sa používa na označenie lacných potravín s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli, ako aj umelých prísad, farbív a zvýrazňovačov chuti, ale s nízkym obsahom iných živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Patrí sem nezdravé občerstvenie ako sú fast foody, burgre s hranolkami, vyprážané jedlá, sladké šumivé nápoje a čipsy. Nový výskum uverejnený v časopise Brain, Behaviour and Immunity ukázal, že vyrastanie na takejto strave môže viesť k trvalému zhoršeniu pamäti.

Nezdravá strava potkanov

Nezdravé potraviny v posledných rokoch vedci často spájajú s rôznymi zdravotnými problémami. V štúdii z roku 2020 vedci dokázali, že týždeň na takzvanej západnej strave stačil na to, aby zúčastnení študenti dosiahli horšie výsledky v testoch pamäti. Iné štúdie preukázali súvislosť medzi nesprávnou stravou a Alzheimerovou chorobou. Ľudia s týmto ochorením majú v mozgu zvyčajne nižšiu hladinu neurotransmitera nazývaného acetylcholín, ktorý je nevyhnutný pre dobre fungujúcu pamäť a funkcie, ako je učenie, pozornosť, vzrušenie a mimovoľné svalové pohyby.

Scott Kanoski z University of Southern California a jeho kolegovia sa s ohľadom na predchádzajúcu prácu pozreli na to, ako na mladých ľudí vplýva strava s vysokým obsahom tukov a cukru, najmä v období dospievania, keď ich mozog prechádza významným vývojom.

Tím uskutočnil svoj výskum na potkanoch. Výskumníci sledovali hladinu acetylcholínu v skupine potkanov, ktoré sa od mladého veku stravovali spôsobom, ktorý by sa dal úspešne označiť ako západná strava, t. j. tučná, sladká a vysoko spracovaná. Štúdie sa zúčastnili aj hlodavce, ktoré boli kŕmené normálne. Tie slúžili ako kontrolná skupina.

Vedci pripravili pre potkany aj špeciálny test, ktorý analyzoval ich reakcie na špecifické úlohy. Tým sa testovala ich pamäť. Tento test spočíval v tom, že potkany skúmali nové objekty na rôznych miestach. Po niekoľkých dňoch výskumníci opäť zaviedli potkany na takmer identické miesto, ktoré sa od predchádzajúceho líšilo tým, že sa na ňom nachádzal jeden objekt navyše.

Zhoršenie dlhodobej pamäte

Výsledky experimentu ukázali, že hlodavce kŕmené nezdravým jedlom sa správali, akoby si nepamätali, aký objekt a kde predtým videli. Neboli schopné identifikovať nové objekty na mieste, ktoré preskúmali pred niekoľkými dňami. Tieto problémy s pamäťou pretrvávali aj po prechode na zdravú stravu. Naopak, potkany v kontrolnej skupine vykazovali znalosť miesta.

Dôvodom je zrejme strava bohatá na jednoduché cukry a nasýtené tuky, ktorá narúša signalizáciu acetylcholínu, kľúčového neurotransmitera v mozgu zvierat, ktorý je zodpovedný za pamäť. Potkany v skupine, ktorá konzumovala nezdravé potraviny, mali zníženú hladinu proteínu, ktorý prenáša acetylcholín v hipokampe – oblasti mozgu, ktorá pomáha upevňovať spomienky a priestorové informácie.

Ďalšie zobrazovanie ukázalo, že toto zníženie zhoršilo signalizáciu acetylcholínu u zvierat, ktoré dosahovali slabé výsledky v pamäťových úlohách.

Acetylcholínová signalizácia je mechanizmus, ktorý pomáha kódovať a zapamätať si rôzne udalosti, analogicky k epizodickej pamäti u ľudí, ktorá nám umožňuje pamätať si minulé udalosti. Zdá sa, že táto signalizácia sa nevyskytuje u zvierat, ktoré vyrastali na strave bohatej na tuky a cukry, vysvetlila Anna Hayesová.

Kanoski zdôraznil, že dospievanie je pre mozog veľmi citlivým obdobím. Vtedy dochádza k dôležitým zmenám. Pozorovania potkanov ukázali, že problémy s pamäťou boli dlhodobé.

Bohužiaľ, niektoré veci, ktoré môžu byť v dospelosti ľahšie zvrátiteľné, sú menej zvrátiteľné, keď sa vyskytnú v detstve, zdôraznil.

V ďalšej štúdii vedci testovali, či sa poškodenie pamäti u potkanov chovaných na nezdravých potravinách dá zvrátiť pomocou látok, ktoré vyvolávajú uvoľňovanie acetylcholínu. Po podaní týchto látok sa pamäť potkanov obnovila.

Inou otázkou je, či sa výsledky týchto štúdií dajú preniesť na ľudí. Podobné štúdie by sa museli uskutočniť s dospievajúcimi. Práca výskumníkov však ukazuje, čo môže spôsobiť nesprávna strava, a pridáva ďalšie dôkazy k už nahromadeným dôkazom o škodlivosti nezdravých potravín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie