Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toto vložte do chladničky a ročne ušetríte veľké peniaze. Slováci o tom nevedia

Našťastie, ceny energií sa od svojho rozmachu pred dvoma rokmi vrátili na znesiteľnú úroveň. Táto skúsenosť nás však naučila šetriť. Alebo skôr šetriť viac ako predtým. Mnohí ľudia sa napríklad vrátili od sušičiek bielizne k sušičkám na bielizeň, pretože zistili, že sušička je jedným z najväčších žrútov energie v domácnosti. Niektorí tiež prestali v zime […]
Menej ako 1 min. min.

Našťastie, ceny energií sa od svojho rozmachu pred dvoma rokmi vrátili na znesiteľnú úroveň. Táto skúsenosť nás však naučila šetriť. Alebo skôr šetriť viac ako predtým. Mnohí ľudia sa napríklad vrátili od sušičiek bielizne k sušičkám na bielizeň, pretože zistili, že sušička je jedným z najväčších žrútov energie v domácnosti. Niektorí tiež prestali v zime svoje domy prehrievať. Iní si kúpili úsporné sprchové hlavice, pretože čím menej vody cez ne pretečie, tým menej energie spotrebujú na jej ohrev.

Chladničky zohrávajú významnú úlohu

A kde ešte možno znížiť spotrebu? Pozrime sa bližšie na chladničky a mrazničky. Sú to jedny z mála spotrebičov, ktoré pracujú nepretržite. A málokto možno vie, že čím sú prázdnejšie, tým viac elektriny spotrebujú.

Plná chladnička alebo mraznička totiž chladí potraviny na požadovanú teplotu a potom pomáha túto teplotu udržiavať. Zatiaľ čo ak otvoríte poloprázdnu chladničku, dovnútra sa dostane teplý vzduch zvonku a chladnička ho musí opäť ochladiť. Čím je však plnšia, tým menej vzduchu sa do nej dostane. Namiesto toho, aby ste mali prázdnu chladničku, je oveľa úspornejšie vyplniť priestor vo vnútri PET fľašami na vodu alebo dokonca obyčajným polystyrénom.

Žiadne teplo zvonku ani zvnútra

Do chladničky preto nedávajte ani nič teplé. Teplé potraviny len zbytočne zvýšia teplotu vo vnútri a chladnička potom bude musieť spotrebovať viac energie, aby dosiahla svoje nastavenie. A ako vie väčšina žien v domácnosti, do chladničky nepatria ani horúce potraviny, pretože sa ťažšie vyrovnávajú s výslednými teplotnými výkyvmi. A oveľa rýchlejšie sa kazí.

Z rovnakých dôvodov by ste nemali nechávať dvere spotrebiča otvorené dlhší čas. Opäť sa do nej dostáva teplý vzduch a zbytočné spúšťanie spotrebiča v snahe ochladiť ho len vyčerpáva naše peňaženky.

Chladnička by nemala byť umiestnená vedľa vykurovacieho telesa alebo sporáka a najlepšie ani v blízkosti okien, kde na ňu môže svietiť slnko. Opäť je to preto, že v jej blízkosti nie je teplo, s ktorým by musela zápasiť.

Prach a ľad sú škodlivé

Samozrejme, potom by sme ju mali udržiavať v poriadku. Ak sú všetky potraviny na očakávanom mieste a viditeľné, uľahčuje to ich hľadanie. A, samozrejme, skracuje to čas, počas ktorého je naša chladnička otvorená.

Utretie prachu z mriežky v zadnej časti chladničky je zase nevyhnutné pre bezproblémové vetranie. K zaprášenej mriežke sa nemôže dostať vzduch, čo môže spôsobiť zvýšenie teploty v chladničke a následne zníženie jej výkonu. A to sa bude snažiť vykompenzovať zvýšenou spotrebou.

Rovnako dôležité je však aj odmrazovanie vnútra mrazničky. Aj hrubá vrstva ľadu na jej stenách vedie k vyššej spotrebe. Preto by pravidelná údržba mala zahŕňať odmrazovanie približne dvakrát ročne. Každý krok, ktorý urobíte, prispeje k tomu, že vaše účty za energiu budú o niečo optimistickejšie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie