Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toyota sa zmieta v škandále

Toyota, najväčší výrobca automobilov v Japonsku, zažila minulý týždeň pokles ceny svojich akcií o viac ako 5,4% po tom, čo sa prevalil škandál s falšovaním testov. Podľa CNBC došlo k poklesu trhovej hodnoty automobilky o 2,45 bilióna japonských jenov (15,62 miliardy dolárov) len za jeden týždeň. Škandál, ktorý vyšiel najavo 3. júna, mal okamžitý dopad […]
Menej ako 1 min. min.

Toyota, najväčší výrobca automobilov v Japonsku, zažila minulý týždeň pokles ceny svojich akcií o viac ako 5,4% po tom, čo sa prevalil škandál s falšovaním testov. Podľa CNBC došlo k poklesu trhovej hodnoty automobilky o 2,45 bilióna japonských jenov (15,62 miliardy dolárov) len za jeden týždeň.

Škandál, ktorý vyšiel najavo 3. júna, mal okamžitý dopad na hodnotu akcií spoločnosti. Toyota oznámila dočasné zastavenie dodávok a predaja troch modelov vyrobených v Japonsku: Corolla Fielder, Corolla Axio a Yaris Cross, po tom, čo ministerstvo dopravy zistilo nesprávne údaje použité pri certifikácii určitých modelov.

Predseda predstavenstva spoločnosti Toyota, Akio Toyoda, sa ospravedlnil za nesúlad, priznávajúc, že sedem modelov bolo testovaných metódami, ktoré sa líšia od štandardov definovaných národnými orgánmi. Podobne Mazda pozastavila modely Roadster RF a Mazda 2 od 30. mája. Obe spoločnosti však zákazníkom uistili, že môžu naďalej používať svoje autá.

Tento škandál prišiel na päty širšiemu vyšetrovaniu japonských výrobcov automobilov. Minulý týždeň uskutočnilo Ministerstvo pozemnej infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu kontrolu na mieste v sídle spoločnosti Toyota po objavení nezrovnalostí v jej certifikačných aplikáciách. Toto bolo súčasťou komplexného preskúmania nariadeného v celom priemysle v dôsledku škandálu s bezpečnostnými testami, ktorý zahŕňal Daihatsu, jednotku spoločnosti Toyota.

Okrem toho sa v piatok objavili správy, že Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. a Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. plánujú predaj približne 1,32 bilióna japonských jenov (8,5 miliardy dolárov) svojich strategických podielov v Toyote. Tento krok je súčasťou širšej stratégie rozkladu krížových podielov a zmierňovania negatívnych účinkov na cenu akcií Toyoty. Banky využijú nedávnu iniciatívu Toyoty na odkúpenie akcií v hodnote 1 bilióna jenov.

Akcie Toyoty vzrástli za posledných 12 mesiacov o viac ako 36%. Investori môžu získať expozíciu voči akciám prostredníctvom Avantis International Large Cap Value ETF.

Tento prípad ukazuje, ako môže korporátny škandál výrazne ovplyvniť trhovú hodnotu spoločnosti a dôveru investorov. Zároveň poukazuje na dôležitosť transparentnosti a dodržiavania regulačných štandardov v automobilovom priemysle. Pre investorov a zákazníkov je to pripomienka, že dôveryhodnosť a etika sú kľúčové pre dlhodobý úspech a stabilitu na trhu.

Príspevok Toyota sa zmieta v škandále je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie