Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Toyota, Subaru a Mazda spájajú sily, aby zachránili spaľovacie motory. Veria, že EV-čkam nakopú zadky

Každá značka má svoje know-how, každá značka má svoju cestu ako veci robia. Aj preto sa rozhodli spolupracovať, no zároveň si chcú vo svojich spaľovacích motoroch ponechať jedinečnosť. To ako pristupujú k motorom totiž tvorí základ ich Ja. Toyota, Subaru a Mazda preto spájajú sily, aby zachránili spaľovacie motory a dodali zákazníkom produkty, ktoré využijú […]
Menej ako 1 min. min.

Každá značka má svoje know-how, každá značka má svoju cestu ako veci robia. Aj preto sa rozhodli spolupracovať, no zároveň si chcú vo svojich spaľovacích motoroch ponechať jedinečnosť. To ako pristupujú k motorom totiž tvorí základ ich Ja. Toyota, Subaru a Mazda preto spájajú sily, aby zachránili spaľovacie motory a dodali zákazníkom produkty, ktoré využijú v reálnom svete bez obáv. Nechcú sa vzdať vnútorného spaľovania, lebo vnútorne veria, že vnútorné spaľovanie nie je prekážkou k záchrane planéty. Naopak. Zároveň všetky tri japonské značky veria, že elektromobil minimálne v nasledujúcich dekádach nevie byť odpoveďou na všetky otázky. Rovnako ako vedia, že ani vodík zatiaľ nie je tam, kde by mohol byť.

EV majú veľký potenciál, ale nie sú odpoveďou na všetko

Šéf Toyoty dokonca hovorí, že EV nikdy nepresiahnu podiel 30% na trhu. Preto treba investovať do takých technológií, ktoré uspokoja motoristov na celom svete a pritom pôjdu ruka v ruke s plánom znižovania emisií CO2. Všetky značky spoločne zároveň veria, že kombinácia elektromotorov, menších batérií a extra efektívnych spaľovacích motorov dokážu znížiť reálne emisie skleníkových plynov na toľko, že nielen udržia krok s elektromobilmi, no dokonca ich predbehnú a dokážu automobilkám pomôcť vybojovať klimatické ciele vrátane toho najväčšieho: zníženie emisnej stopy CO2 na nulu v roku 2050 (v preklade: výrobcovia a ich produkty vytvoria len toľko emisií, ktoré dokážu vykompenzovať.

Toyota: štvorvalce pre hybridy zmenia hru

Toyota pripravuje na uvedenie v roku 2027 trojicu spaľovacích štvorvalcových motorov. Základná jednotka s objemom 1,5 litra nahradí súčasné „jednapäťky“ a prípadne aj „jednaosmičky,“ ktoré poznáme v hybridoch značky. Druhý motor s rovnakým objemom nahradí súčasné 2,0 a 2,5 litrové atmosférické motory. Na to využije prepĺňanie. Finálny motor s objemom 2,0 litra taktiež využije prepĺňanie a nahradí tiež prepĺňaný štvorvalec s objemom 2,4 litra. Všetky motory konštruktéri vybavia menším zdvihom a vysokým kompresným pomerom. Keďže výrobca od začiatku plánuje motory ako súčasť hybridných pohonných jednotiek, očakáva výrazne vyššiu mieru zapojenia elektromotorov do pohonu. Motory tak môžu mať menší krútiaci moment, pretože ten vynahradí okamžitou reakciou elektromotor. To značí jediné: v blízkej budúcnosti očakávajte výrazne väčší podiel full hybridov a plug-in hybridov v ponuke výrobcu a to nielen v Európe ale po celom svete a aj v modeloch, kde doteraz absentovali, či tvorili okrajovú záležitosť. Toyota skrátka svojim hybridom plne dôveruje a ďalšiu generáciu chystá s celkom novými motormi. Tie by mali dosahovať doteraz nevídanú tepelnú účinnosť, zároveň by mali výrazne šetriť materiálom a miestom vďaka kompaktnejším rozmerom.

Mazda: rotačný motor: dvojrotový Wankel aj do športového auta

Rotačný motor je späť. Nájdete ho v útrobách modelu MX-30. Tam pracuje ako predlžovač dojazdu. Extra kompaktná pohonná jednotka ale v nasledujúcom období zažije výrazne väčšie uplatnenie. Kombinácia menšej batérie plug-in hybridného systému s drobným Wankelom v pozícii generátora je presne to riešenie, v ktorom Mazda vidí ako svoju pečať, tak kombináciu výhod elektromotorov a voľnosti spaľovacích agregátov. Aktuálne pracuje na dvojrotorovej verzii rotačného motora s výrazne vyšším potenciálom pre uplatnenie vo väčších modeloch. A k tomu chce aj športové auto, kde by rotačné motory nemuseli hrať len druhé husle.

Subaru: čím by sme boli bez boxer motora?

Protichodné piesty ani podľa konštruktérov nie sú tým najlepším riešením. Ak ide čisto o efektivitu. No aj napriek tomu Subaru na uplatnení boxer motora aj v budúcej generácii hybridného pohonu trvá. Pracuje na odstránení negatív tejto technológie, najmä ak ide o spomínanú efektivitu. Súčasný „mild-hybrid“ Subaru nie je mild-hybridom preto, lebo by ním chcel byť. Je ním preto, lebo lepšie to skrátka nešlo. Nový systém ale využije pozdĺžne uložený boxer štvorvalec, ktorý bude prepojený s elektromotorom tak, že medzi nimi bude ešte aj generátor. Riadiaca jednotka sa bude môcť rozhodnúť, či využije spaľovací motor na pohon kolies, alebo ho nechá bežať v mene generovania elektriny pre elektromotor, prípadne ho úplne vypne. Systém počíta so stálym pohonom všetkých kolies.

Tri japonské značky spájajú sily aj s ďalšími dodávateľmi, cieľom sú aj čistejšie palivá

Na rovnakej konferencii všetci traja výrobcovia zároveň oznámili spojenie síl s cieľom vyvinúť a produkovať komerčný variant syntetického paliva, no ako povedal šéf Toyoty menom Toyoda, cieľom je stvoriť motory, ktoré budú schopné spaľovať nielen ropné produkty a syntetické palivá, ale tiež vodík. Toyota, Subaru a Mazda teda spájajú sily, aby zachránili spaľovacie motory, no vedia, že bez pomoci elektromotorov to nedokážu. Chcú však stavať na výhodách elektrifikovaných vozidiel bez ich negatív ako je obmedzený dojazd, či extrémna záťaž pre životné prostredie z hľadiska využívania cenných kovov a zemín.

The post Toyota, Subaru a Mazda spájajú sily, aby zachránili spaľovacie motory. Veria, že EV-čkam nakopú zadky appeared first on automotoblog.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie